Hrůza jménem kolonoskopie aneb co vás čeká na vyšetření vaší ”posvátné půdy”

Osvěta v podobě prevence vládne světem a lékaři apelují na to, jak je důležité pravidelně podstupovat vyšetření, která dokážou odhalit včasné známky záludných onemocnění. Některé preventivní prohlídky jsou pro muže přijatelné (odběr krve nebo rentgen plic snad ještě nikoho nepoložil, i když natlačit chlapy i k tomu je občas těžký boj), což ale zdaleka neplatí o vyšetření prostaty nebo třeba o screeningu tlustého střeva, o kterém muži nechtějí ani slyšet, a jemuž se proto obloukem vyhýbají. Pojďme proto zbořit předsudky o jednom ze zmíněných vyšetření – a tedy, kolonoskopie, vítej!

kolonoskopie

Jsou věci, nad kterými mnoho mužů mávne rukou, ovšem pokud přijde řeč na vyšetření konečníku, začínají couvat a hledat všemožné výmluvy, proč ho nepodstoupit. Je jen hrstka chlapů, co kolonoskopii vnímají jako běžnou záležitost, naopak převažují ti, pro které je něco takového až příliš citlivé a intimní.

Na jejich obranu hraje fakt, že na rozdíl od žen na kontrolu choulostivých místeček nejsou zkrátka moc zvyklí. Ženy už od patnácti let pravidelně navštěvují gynekologa, jsou tedy v tomto ohledu o něco otrkanější a i když z toho nejsou zrovna na větvi, berou to prostě tak, že je to pro jejich zdraví potřeba (i když představa prohlídky zadku vyděsí i lecjakou ženu, tomu věřte). Na druhou stranu ale žijeme jen jednou a proč si nechat ukrást zdraví něčím, co se dá včas odhalit, že?

Muži jsou k rakovině konečníku a tlustého střeva náchylnější

Absolutně největším argumentem, proč strach z kolonoskopie překonat, je vůbec to, že podle statistik jsou to právě muži, kteří nejčastěji kolem padesátého věku (bráno průměrem) onemocní kolorektálním karcinomem. Těžko říct, co za tím stojí, ovšem je to zjištění, které nejde brát na lehkou váhu. A zatímco menší nález se s léčbou dá překonat poměrně úspěšně, ty nejhorší případy končí tak, jak nikdo nechce – potřebou vývodu, který ztrpčuje život mnoha nemocným, a pokud je rakovina ve vysokém stádium, pak úmrtím. V každém případě je nutné myslet na to, že taková onemocnění jsou velmi zrádná a dost často se nemusí ani nijak projevit. Pokud tedy nemáte žádné příznaky, zákonitě to neznamená, že nemáte problém. Můžete mít i nemusíte. Proč to ale podceňovat.

Co je dobré vědět? 

Kolonoskopie je podle věku hrazená zdravotní pojišťovnou, a je tedy dobré vědět, že:

  • muži i ženy ve věku 50-54 let mají nárok na test okultního krvácení do stolice (1x ročně) nebo na screeningovou kolonoskopii (1x za 10 let)
  • muži a ženy ve věku 55 a více let mají nárok na test skrytého krvácení (1x za dva roky) nebo na kolonoskopii (1x za 10 let)

Pokud ale trpíte zdravotním problémem, objevíte ve stolici krev nebo vás trápí jakákoli střevní nerovnováha, která si žádá kolonoskopii dříve, pak ji pochopitelně nehradíte a postoupit ji můžete i mimo uvedené věkové rozpětí. Mapu všech akreditovaných center najdete tady

kolonoskopie
Kolonoskopie muže děsí, ale víc by se měli bát, pokud včas nezachytí vážné onemocnění. (foto: depositphotos)

O co vlastně u kolonoskopie jde?

Některá onemocnění jsou vidět na oko, jiná se tváří nenápadně a jinak je nejde odhalit než tím, že se lékaři podívají do nitra orgánů. Onemocnění střev se pochopitelně může ohlásit častějšími průjmy či zácpou, krví ve stolici a bolestmi břicha, ovšem některé problémy probíhají v těle potají. Odhalit to jde jedině kolonoskopií, což je vlastně prohlídka střev drobnou kamerkou, díky níž lékaři vidí stav střevních stěn, dokážou odhalit různé polypy nebo cysty, zkrátka cokoli.

Co muži nechtějí slyšet, to je fakt, že kamerku nelze nikam jinam dát než právě do konečníku, i když bůhví, třeba časem přijde nějaká chytrá tabletka, která zdokumentuje celou cestu od žaludku až po průchod stolicí. Ale teď to zatím jinak nejde. Nesmírnou výhodou je fakt, že v rámci vyšetření může lékař odebrat i vzorky a ty následně poslat na histologii, díky níž se zjistí, zda se jedná o zhoubný či nezhoubný nález. A pokud něco není v pořádku, postupují lékaři dál.

Příprava je nepříjemná, ale dá se vydržet

Aby lékaři měli u vašich střev co nejčistší obraz, samozřejmě je nutné se úplně vyloučit tak, aby se nikde nenacházely zbytky stolice. Tomu předchází pár dní bezezbytkové stravy, poté se před výkonem pijí speciální sáčky, které vaše tělo popoženou k průjmu, který vás všech střevních nečistot zbaví. Opakovaný čas strávený na záchodě, a ještě k tomu s průjmem, sice není žádná lahoda, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout, když s tím počítáte.

Důležitý je dobrý parťák

Protože je pro muže kolonoskopie a vůbec myšlenka na ni krajně nepříjemná, o to důležitější je najít lékaře, který vám lidsky sedí a jemuž důvěřujete. Není nic horšího, než podstupovat takový zákrok u někoho, u koho se i při povídání necítíte komfortně. Lékaři jsou v dnešní době hodně shovívaví a těm nejbázlivějším pacientům jsou ochotni nabídnout i lehké uspání, díky němuž celý zákrok prospíte a ani o něm nebudete vědět. Vždy je ale důležitá i příprava předem, pokud je zákrok vedený pod narkózou, kde je předoperační vyšetření naprostou nezbytností. Pokud se tedy obáváte právě toho, pak se s lékařem určitě domluvíte a během krátkého šlofíku nic nepocítíte.

Z čeho mají muži největší strach?

Z toho, co muži prozradili, vyplynulo, že určitý strach cítí z nejistoty, co je právě čeká a zda bude zákrok v tak intimní partii bolestivý. Odpovědí na to je, že seznámit se s průběhem kolonoskopie je v dnešní době snadné a snad vám to osvětlilo i pár řádků výše. Pokud jde o bolestivost, i když vás lékař neuspí, vždy k tomu dostanete i injekci proti bolesti, tudíž nelze mluvit o tom, že by vás něco bolelo. Ucítíte jen určitý tlak, že je ve vás něco, co tam být nemá. Vše se ale dá řešit a během kolonoskopie trpět určitě nebudete.

Dalším velký strašákem je zásah do intimna (proč má někdo okukovat váš zadek a ještě do něj něco strkat). Berte to ale tak, že ženy to u každoročních gynekologických prohlídek také nemají jednoduché a navíc lékaři už viděli tolik jiných zadků, že je ten váš nevytrhne. A pokud vám stud i tak nedá spát, můžete se domluvit právě na tom, že si maličko pospíte a alespoň té psychice ulevíte.

Věřte, že to dáte, tak jako tisíce mužů před vámi i po vás. Hlavní je zdraví a lepší je jít teď, než si za pár let ždímat hlavu po tom, co uslyšíte hroznou diagnózu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Alternativní medicína Dr. Younga: Naše anální kolíky vyléčí všechny neduhy

Trenky versus slipy. Co nosit, aby rakovina varlat neměla šanci?