Jarní únava je způsobená poklesem hormonu štěstí. Pomůže sauna i sport

Slunečné a poměrně teplé dny již nastaly, ale přesto se můžete cítit bez dostatku energie. Může za to jarní únava, která souvisí s příchodem tohoto ročního období. Pro lidský organismus není jednoduché se vyrovnat s vyššími venkovními teplotami, když v zimě byl zvyklý na chladno. U někoho se projevuje alergie na pyly. Ale se vším se dá bojovat.

jarní únava

Jarní únava vás může nepříjemně překvapit, protože její projevy přichází i tehdy, když člověk spí dostatečný počet hodin. K únavě se přidávají bolesti hlavy a kloubů, nedostatek elánu a energie, podrážděnost i citlivost na počasí. Tyto stavy se týkají každého, muže nevyjímaje.

Vědci netuší, proč

Nad příčinami vzniku jarní únavy bádají vědci už hodně dlouho, ale ke kloudným výsledkům zatím nepřišli. Nejvíce pravděpodobné je, že je na vině hormonální nerovnováha způsobená dlouhou zimou, během které jsme vyčerpali zásoby serotoninu, tedy hormonu štěstí. Jeho produkce závisí na denním světle, kterého je v zimním čase nedostatek.

Na jaře dochází k tomu, že vlivem prodloužení dnů se upraví hladiny hormonů a do organismu se uvolní endorfiny, testosteron a estrogen. Jedná se o zátěžovou situaci pro tělo, které na ni reaguje únavou. Tu podpoří ještě časté střídání teplot na jaře. Tvorba hormonální rovnováhy vyžaduje větší přísun vitamínů a bílkovin. Jenže v zimě je člověk zvyklý jíst spíše energeticky náročnější stravu, v níž tyto živiny chybějí. To ještě více podpoří vznik únavy. Jak z toho ven?

Poperte se s jarní únavou

Podle výše uvedeného vysvětlení, jak vzniká jarní únava, je jasné, že za vše může hlavně nedostatek vitamínů. Zatímco ženy si zkusí připravit ovocné smoothie, pánové možná raději sáhnou po potravinových doplňcích, které jsou hned po ruce, protože pro ně stačí zajít do lékárny. Nejlépe je vsadit na vitamíny C, skupinu B a E. I když asi nejlepší je dodávat vitamíny v čerstvé zelenině a ovoci, tak doplňky stravy mohou být vhodnou alternativou.

Jděte se saunovat

Sauna má perfektní účinky na lidský organismus, protože zlepšuje imunitu a podporuje látkovou výměnu. Díky ní se z těla rychleji vyplaví škodlivé látky, které se v něm nahromadily během zimy. Ideální je dopřát si saunování jedenkrát až dvakrát týdně, a to po deseti až dvaceti minutách. Dobu strávenou v sauně je třeba přizpůsobit osobním pocitům – saunujte se tak dlouho, jak je vám to příjemné. Čas v sauně není vhodné překračovat. Po pobytu v horské sauně by mělo následovat prudké ochlazení studenou vodou, které aktivuje imunitní systém.

Teplo vzniklé v sauně uvolňuje svaly a klouby a organismus na něho reaguje zvýšenou tvorbou endorfinů. To vede ke vzniku lepší nálady. Kromě toho se zvyšuje produkce imunoglobulinu A, jenž působí proti škodlivým mikroorganismům a podílí se na lepší obranyschopnosti.

Pěstujte fyzickou aktivitu

Ač se to nezdá, tak proti jarní únavě bezvadně funguje pohyb. Je to proto, že při něm dochází k tvorbě endorfinů. Pokud vás baví běhání, věnujte se mu co nejčastěji. Stačí ale i obyčejná rychlejší chůze na čerstvém vzduchu venku, abyste vybudili tělo k produkci hormonů štěstí. Chce to ale překonat nechuť a únavu, což může být někdy těžké. Je tak jednoduché si po práci sednout k televizi, počítači nebo mobilu a už nic dalšího nedělat. Když se ale přinutíte k fyzické aktivitě, s jarní únavou si snáze poradíte.

Jestliže vás běh ani chůze výrazně neoslovují, tak lze ještě sednout na kolo a vyrazit na výlet do okolí nebo si skočit zaplavat několik bazénů. Výhodou těchto aktivit je to, že se jim lze věnovat sólo i ve společnosti blízkých nebo kamarádů. Posilování sociálních vazeb je ke zlepšení imunity a nálady také velmi důležité.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Poperte se s jarní únavou a stresem. Se ctí a účinně!

Skvělá série fotek, která vám zaručeně doplní energii!