Věštění ze spermatu. Co na vás prozradí barva, vůně i množství?

Kvalita spermatu je u mužů, kteří plánují rodinu, naprosto nezbytná a pokud je ejakulát v dobré kondici, podporují i takový ten správný pocit samce. Zatímco pohyblivé mršky se dají zmapovat buďto v laboratoři nebo pod mikroskopem, takovou tu prvotní vizuální kontrolu zvládnete doma i sami. Vzhled, barva a také hustota vám mnohé napoví. Jak číst ve svém spermatu? Přinášíme manuál pro dlouhé, osamocené večery.

spermatu

Ještě než se pustíme do takové té typologie mužského spermatu, hodí se asi říct, že jeho kvalitu ovlivňuje hromada faktorů. Od genetiky, stylu života, intenzity ejakulace až po konzumaci jídel či alkoholu. Podle toho také vypadá, voní i chutná, když to tedy vezmeme pěkně do detailů.

Složení spermatu je poměrně pestré

Pojďme si nejdřív udělat takový menší rozbor spermatu, jehož objem je tvořen z 10 % spermiemi a z 90 % ze seminální plazmy. Díky sekretu ze semenných váčků obsahuje fruktózu, fribrinogen i prostaglandiny, přičemž v mléčně zkalené tekutině se nachází i enzymy, citrát a kyselá fosfatáza, které podporují jeho zkapalnění. Ejakulát, který je svou povahou zásaditý, obsahuje přes 400 různých bílkovin, cukry, vitamíny, kreatin, ale i minerální látky jako zinek, vápník, hořčík a sodík. Na co se ale v případě jeho vzhledu zaměřit?

Rozhodující je hlavně barva

Jakmile se pustíte do zkoumání svého spermatu, ze všeho nejlepší je prohlédnout jeho barvu. Zdravě vyhlížející semeno by mělo být mléčně bílé, což je právě díky obsaženým bílkovinám. Literatury ale tvrdí, že sperma může být i lehce nažloutlé, ovšem pokud je žluté příliš, nebo má naopak až moc čirou či dokonce hnědší barvu, pak je možné, že trpíte nějakým problémem, a to obzvlášť, pokud cítíte zvláštní zápach. Samotnou barvu pak může ovlivňovat nejen zdravotní problém, ale dokonce také strava, omamné látky nebo sexuálně přenosné choroby.

  • Žlutá barva většinou značí problém s močovými cestami nebo přítomnost zánětu. 
  • Jemně hnědá barva pak zpravidla poukazuje na přítomnost krve, která může pramenit ze zanedbaného zánětu, ale může být známkou i karcinomu varlat nebo prostaty.
  • Růžová až červená barva prokazatelně ukazuje na drobné či větší krvácení, které je třeba neprodleně řešit. 
  • Čirá barva naopak může znamenat nedostatek bílkovin, a tedy také spermií v samotném ejakulátu, ovšem stát za tím může i častější masturbace.  

Také vůně hodně napoví

Zdravé sperma zpravidla mívá vůni kaštanů nebo slámy, přičemž je pravdou, že právě vůně je to nejtěžší k identifikaci. Pokud je ale ejakulát cítit po hnilobě, rybině anebo jiném štiplavém zápachu, pak zbystřete a začněte pátrat po problému. Na vině mohou být kvasinky, zánět, ale i nějaká nehezká sexuálně přenosná choroba. 

Zaměřeno na hustotu

Hodně otázek se točí také kolem hustoty spermatu, přičemž ta je zpravidla závislá na četnosti styku nebo masturbace. Hodně husté sperma se objevuje při delší abstinenci, avšak ani to nemusí být pravidlem. Tělo si totiž, pokud sperma není vypotřebováno, a je nutné uvolnit místo pro novější, velmi dobře poradí. Absorbuje to, co nevyšlo ven. Ovšem co se hustoty týče, pozor na to, pokud je jeho konzistence moc vazká a hlenovitá, tam by mohl být na vině klidně nějaký zánět. 

spermie
Jak se zdraví odráží ve vašem spermatu? (foto: depositphotos)

Neméně důležitá je i kvantita

Ačkoli kvalita spermatu je pro početí dítěte naprosto nezbytná, když své sperma kontrolujete pohledem, hodně vyčtete i z jeho množství. A není nic nového pod sluncem, že vyprodukované množství je dobrým ukazatelem mužského zdraví. Optimální množství spermatu je kolem 1,5 až 5 ml, což by mělo vydat přibližně na jednu lžičku.

Pokud je však spermatu méně (více nikdy není na škodu, dost často větší produkce bývá po delším sexuálním klidu), je dobré zbystřit. Když totiž máte množství menší než 1,5 ml, je zřejmé, že se nejspíš potýkáte se zdravotním problémem, a to tehdy, pokud taková změna přišla náhle. A jen doplníme, že u starších mužů menší kvantita spermatu není nic zvláštního, biologicky je takový pokles zcela normální. Nejčastěji se produkuje méně sperma pokud:

  • máte nižší hladinu testosteronu a rozkolísané hladiny mužských hormonů
  • trpíte cukrovkou
  • máte zvětšenou prostatu 
  • máte potíže s močovým ústrojím
  • užíváte léky ovlivňující mužské pohlavní orgány
  • trpíte zpětnou (retrográdní) ejakulací

S kvalitou spermií si můžete vyhrát

Víte, co je v případě spermatu nejlepší? Snadno jeho kondici ovlivníte, a to díky tomu, že tělo neustále obnovuje nové a nové pohlavní buňky. Pokud tedy jeho chuť a vůně není taková, jaká by měla být, není nic lepšího, než zanechat kořeněných, sladkých a smažených jídel i alkoholu a cigaret. Pravidelným pitným režimem zase dosáhnete ideální hustoty a samotné zdraví snadno zkorigujete tím, že do svého života začleníte kvalitní a pestrou stravu i pravidelný pohyb. To bude mít vliv nejen na kvalitu vašeho spermatu, pěkný vzhled (jestli se to tak dá říct), ale i na to, že budete sexuálně aktivní a budete se po všech stránkách cítit dobře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Alergie na sperma. Tohle zjištění u své přítelkyně poznat nechcete! Jak poznáte, že milence váš produkt rozkoše nesvědčí?

Barva spermatu prozradí hodně! Jak poznáte, že jste ještě v pořádku a kdy máte problém, který je třeba řešit?