Vyšetření plodnosti: Co mu předchází, jak probíhá a jak se předem připravit

Už dlouho se snažíte založit rodinu, ale stále se vám to nedaří? Než začnete panikařit, požádejte svého lékaře o vyšetření plodnosti. Chápeme, že tento krok je pro páry velmi stresující, ale pomůžeme vám se na něj připravit. Co tedy vyšetření plodnosti obnáší?

vyšetření plodnosti

Než se objednáte na vyšetření plodnosti

Velmi důležité je dodržovat zdravý životní styl. Zaměřte se na skladbu jídelníčku, pravidelnou fyzickou aktivitu a dostatek spánku. Uvědomte si, jestli vaše strava obsahuje dostatečné množství potravin bohatých na vitamíny a minerály, jako jsou například zinek a vitamíny C a E. Dále je důležité vyhnout se škodlivým látkám, jako jsou alkohol, kouření a drogy.

Dalším faktorem, na který byste měli myslet, jsou vaše stávající zdravotní problémy. Pokud trpíte nějakými zdravotními potížemi, jako jsou například cukrovka nebo hypertenze, je důležité je řádně léčit. Kromě toho byste měli pravidelně navštěvovat svého lékaře, který vaše zdravotní problémy pravidelně sleduje.

Nadváha či podváha

Trápí vás nadváha? I ta může mít negativní vliv na plodnost. Je tedy důležité zbavit se přebytečných kil. Zapomeňte na hladovku a vsaďte na pravidelnou fyzickou aktivitu a zdravý a pestrý jídelníček.

Stejně jako nadváha, tak i podváha může být tím, co vám brání v početí miminka. Zejména u žen je nízká hmotnost velkým problémem, ale pro muže také.

pár
Problémy s neplodností řeší čím dál více párů. (foto: depositphotos)

Příprava na vyšetření

Před samotným vyšetřením je dobré se na něj trochu připravit. Udělejte si seznam otázek, které vás zajímají, trápí a nebojte se je konzultovat s lékařem. Připravte se také na to, že vyšetření nemusí být příjemné jak vám, tak vaší partnerce. Ženám se vnitřním ultrazvukem kontrolují pohlavní orgány, muže nemine spermiogram.

1. Informace o zdravotním stavu

Ze všeho nejdříve si projdete úvodní schůzkou, kde se vás lékař bude ptát na váš zdravotní stav. Nemusíte se ničeho obávat, budou ho zajímat vaše zdravotní problémy, chirurgické zákroky, léky, které užíváte apod.

2. Vyšetření spermatu

Jedním z nejčastějších vyšetření plodnosti pro muže je spermiogram. Toto vyšetření se zaměřuje na zjištění množství spermií, jejich pohyblivost a tvar. Před tímto vyšetřením byste měli omezit na dva až tři dny pohlavní styk nebo masturbaci, aby váš vzorek spermatu byl co nejkvalitnější. Samozřejmostí je také informovat lékaře o lécích, které užíváte.

Mezi nejčastějí příčiny neplodnosti u muže patří:
– pretiskulární,
– testikulární a
– posttestikulární příčiny.

Na webových stránkách Gynem se dočtete že: „Statistiky uvádějí, že neplodnost trápí muže a ženy stejným dílem. Ve 40 % to bývá problém na straně ženy, ve 40 % je neplodný muž a ve 20 % mají problém oba partneři. Na vině jsou vedle výše zmiňovaných důvodů i další faktory, jako je kouření, obezita, stres, chemikálie, pesticidy, obezita a další.“

3. Vyšetření ženy

Pokud se jedná o páry, které mají problémy s plodností, bude také nutné vyšetřit partnerku. Jedním z nejčastějších vyšetření je ultrazvukové vyšetření orgánů nacházejících se uvnitř pánve. Tímto vyšetřením lékař zjistí, zda jsou vejcovody průchodné nebo jestli jsou orgány v pořádku – zejména děloha a možné myomy dělohy. Někdy je také nutné vyšetření hladiny hormonů.

4. Genetické vyšetření

V některých případech může být párům doporučeno genetické vyšetření, zejména pokud existuje podezření na genetickou poruchu spojenou s plodností. Toto vyšetření může být provedeno jak u mužů, tak u žen. Jestliže jsou nalezeny nějaké genetické vady, přichází na řadu doporučení na umělé oplodnění, dárce vajíček nebo spermatu.

5. Psychologická příprava

Vyšetření plodnosti není zrovna příjemnou záležitostí, se kterou byste se chtěli někomu chlubit. Ba naopak, vyšetření může být pro některé páry velmi náročné a stresující. Je dobré si uvědomit, že proces může trvat delší dobu, a ne vždy je snadné najít příčinu problémů s plodností. Pokud se budete cítit, že situaci nezvládáte, nestyďte se a obraťte se na psychologického odborníka, který vám celou záležitost pomůže zvládnout.

6. Finance

Vyšetření plodnosti a možná léčba neplodnosti mohou být finančně náročné. Zjistěte si předem informace o tom, co vám může hradit pojišťovna a co si musíte zaplatit. Budete mít alespoň přehled, díky čemuž můžete zvážit vaše možnosti a porovnat ceny na jednotlivých klinikách.

7. Podpora 

Abyste bez stresu a úzkostí zvládali vyšetření plodnosti, je nevyhnutelné, abyste měli podporu od svého okolí, zejména od rodiny, pokud vědí, čím si procházíte. A pak také musíte s partnerkou táhnout za jeden provaz, musíte komunikovat a řešit své obavy, pocity. Problémy s neplodností jsou totiž nepříjemné a emočně náročné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Narůstající alergie nebo klesající plodnost mužů. Alarmující trendy ve zdravotnictví, se kterými moc nenaděláme

Snížená plodnost ze strany muže je novodobý problém! Jak si můžete jednoduše a levně navýšit počet spermií i po 40?