Snížená plodnost ze strany muže je novodobý problém! Jak si můžete jednoduše a levně navýšit počet spermií i po 40?

Rozhozené hormony, zpracované maso, nadváha, chemikálie, stres. Na sníženém počtu spermií se podílí tolik věcí, že se snad ani nedají spočítat na prstech jedné ruky. Naštěstí k jejich optimálnímu množství můžete sami (a bezpečně) přispět. Co všechno vám pomůže a nestojí to moc peněz?

zvyseni poctu spermii

Dostatečný počet a kvalita spermií jsou velice důležité pro úspěšné oplodnění vajíčka. Bohužel se stává smutným trendem, že během necelého století prudce poklesl průměrný počet kvalitních spermií v mililitru spermatu. Andrologové, ano, i ti čeští, bijí na poplach.

Podle nich je snížená plodnost ze strany muže novodobý problém v rámci veřejného zdraví. Za všechno přitom může alkohol, kouření, práce s notebookem na klíně, chytré telefony v kapse, špatná životospráva obecně a dokonce i chemikálie v potravinách či infekce v reprodukčním systému. Zkrátka a dobře, je toho hodně, co váš systém může narušit, nicméně pomoci si lze – čistě přírodně, nenásilně a bezpečně. Víte, co jíst a pít, abyste měli „dobrej matroš“?

Zelený čaj a pozitivní antioxydanty

Výzkumníci zjistili, že účinky antioxidantů ze zeleného čaje mají schopnost zvýšit plodnost. Volné radikály, které poškozují spermie, jsou díky pravidelné konzumaci tohoto oblíbeného typu čaje eliminovány. EGCG – Epigalokatechin galát (epigallocatechin gallate), přírodní látka, která se v nejvyšší koncentraci nachází právě ve zmíněném zeleném čaji, prokazatelně zlepšuje kvalitu spermií a jejich pohyblivost. Takže, kolik šálků denně dáte?

Škornice velkokvětá nejen jako afrodiziakum

Škornice velkokvětá (Epimedium grandiflorum) neboli bylinka s afrodiziakálními vlastnostmi se běžně používá v tradiční čínské medicíně. Je doporučována převážně mužům nad 40 let, neboť příznivě působí na erektilní dysfunkce a podílí se na zvýšení počtu spermií.

Škornici leckdo nazývá „bylinou prostopášného kozla“, neboť stará čínská legenda hovoří o tom, že si pastýři koz všimli zajímavého jevu. Poté, co kozlové spásli škornici, stali se velmi sexuálně aktivní. Třeba budete mít stejnou zkušenost, až si ji seženete ve formě tabletek….

Serenoa plazivá nejen na prostatu

Saw Palmetto je jiný název pro palmovitou rostlinu Serenoa repens (serenoa plazivá). Obvykle se spojuje se zdravím prostaty, nicméně její účinky v souvislosti se zlepšením počtu spermií a jejich pohyblivostí jsou legendární. Jedná se i o důvěryhodný lék při léčbě erektilních dysfunkcí a jako doplněk stravy se dá běžně sehnat ve formě kapslí. Asi není co řešit.

Kotvičník zemní podle Ajurvédy

Co vám na váš problém doporučí tradiční indický léčitel Ájurvédy? Tribulus terrestris neboli kotvičník zemní. I on navyšuje počet členů vaší armády, zlepšuje kvalitu spermatu a pomáhá při zvyšování hladin hormonů. I přes jeho poměrně exotický název je normálně v prodeji v obchodech s potravinovými doplňky. Nikam se vám nechce? Věřte, že pro rychlou pomoc ani nemusíte vytrčit nos z domu. Máte doma česnek?

Levné řešení? Česnek!

Dalším přírodním prostředkem pro produkci spermií, je překvapivě česnek. Alicin v něm obsažený podporuje vytrvalost spermií a zdravý krevný oběh. Česnek se však může pochlubit i stopovým prvkem selenem, který se stará o pohyblivost vašich líných bojovníků. Rada je tedy jasná. Každý den konzumujte aspoň dva stroužky drceného česneku. Budete sexuálně vitální až za hrob!

Ženšen pravý vítězí v Asii

V Číně, Koreji a v Japonsku se ženšen pravý používá k léčebným účelům již po tisíciletí. Ulevuje od stresu, udržuje hladinu testosteronu v normě, přispívá k plodnosti, eliminuje erektilní selhání a stará se o správný počet spermií. I jeho seženete defacto na každém rohu, a co víc, vypěstovat si ho můžete i doma. Jedná se o mrazuvzdornou bylinu s dužnatým kořenem, který svým tvarem často připomíná lidské tělo. Za dvě semínka přitom zaplatíte zhruba 60 korun.

Ašvaganda (Ašvagandha či Ashwagandha)

Některé studie poukázaly přínos kořenového extraktu indického ženšenu v souvislosti se zvýšením počtu spermií a jejich aktivitou. Tato populární bylinka snižuje úroveň stresu a úzkost, takže ji lze považovat za nezbytnou výbavu 21. století. Už ji máte?

Kořen Maca (maka) už i v kapslích

Maka je jednou z nejvýše rostoucích rostlin na světě. Vyrovnává hormony, posiluje produkci spermií a i ona nenechá „ocásky“ lenivět. Je libo kapsle či prášek? Vyberte si, co je pro vás nelepší! A taky počítejte s tím, že ať už dáte přednost česneku, indickému ženšenu nebo kotvičníku zemnímu, je třeba trpělivě vyčkávat. Spermie totiž v těle muže zraje zhruba 72 dnů, takže zlepšení je možné očekávat odhadem po 3 měsících. Na zázraky „ze den na den“ proto nespoléhejte.

Autor: Kristýna Vágnerová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Běžné návyky, které způsobují snížení počtu spermií. Co děláte špatně?

Hormonální antikoncepce pro muže? Brzy se dočkáme prášku nebo nosního spreje!