Běžné návyky, které způsobují snížení počtu spermií. Co děláte špatně?

Existuje několik naprosto běžných věcí, které děláte každý den, aniž si uvědomujete, že mají tendenci snižovat vaši plodnost. Kofeinem nebo alkoholem to jen začíná! Měli byste se vzdát svých oblíbených burgrů nebo erotických hraček?

Na oddělení spermatologie a andrologie to není nic moc. Jdete tam se svěšenou hlavou, trápíte se nad výdejem svého nejlepšího kousku, a pak se modlíte, aby vám nesdělili, že jste úplně neplodní. Dá se tomuto faux pas nějak zabránit? Určitě. Zaměřte se na návyky způsobující snížení počtu spermií. A je jich dost.

Jíte zpracované maso

Zpracované maso poškozuje kvalitu spermií, což potvrzuje i skupina expertů z univerzity Murcia ve Španělsku. Ta udává, že ti, kdo milují řízky a hamburgery, významně snižují své šance na oplodnění partnerky. Obecně platí, že strava bohatá na červené maso a tučné jídlo snižuje u mužů počet spermií a zároveň zpomaluje jejich pohyb. Měli byste proto být opatrní a nejíst „mrtvoly“ každý den.

Vysedáváte u notebooku od rána do večera

„Nadměrné používání notebooku může také vést ke snížení počtu spermií kvůli teplu, které notebook uvolňuje,“ varuje sexuolog Yuvraj Arora. Jakmile se jedná o dlouhodobější návyk, je to problém – zvlášť když si ho dáváte na klín.

Máte rozhozené hormony

Hormonální nerovnováha je něco, co se dá i nedá ovlivnit. Třeba když se stresujete, lítá to na všechny strany. Tak zvaný „stresový hormon“ kortizol, který je vylučován nadledvinkami, vám v těle dělá pěkný vítr. Pozor si dejte hlavně na narůstající a přetrvávající stres. Na vině jsou ale i toxiny ve vzduchu či stárnutí. Jedno lepší než to druhé…

Hubnete nebo tloustnete

Pokud jste se rozhodli dostat se na svoji váhu ze střední školy, nebo naopak máte o pár kilo navíc, může být produkce vašich spermií o dost snížená. Pokud plánujete rodinu, měli byste mít optimální hmotnost vůči své výšce a věku. Na to existují tabulky.

Pravidelně kouříte

Tabák má negativní vliv na plodnost, to není třeba rozebírat. Ubývají vám spermie, jsou nepohyblivé nebo deformované. Jestli vám to stojí za to…

Pracujete s chemikáliemi

Pravidelný a nepřetržitý kontakt s chemikáliemi, jako je xylen, nátěrový materiál a olovnatý kov, se výrazně podílí na tom, že si zoufáte, pokud ta vaše nemá na těhotenském testu dvě čárky. A aby toho nebylo málo, škodí i chemikálie přítomné v opalovacích krémech. Je to tedy něco jako Sophiina volba. Buď budete mít rakovinu kůže, nebo se z vás stane vykastrovaný býk, tedy vůl.

Používáte sexuální hračky s ftaláty

No jo, i erotika si může vybrat svoji daň. Respektive ftaláty v obsažené v pomůckách. Super je taky to, že v různých obalových materiálech (plastových) se můžete setkat s různými  typy ftalátů. V obalech z polyvinylchloridu (PVC) se ftaláty používají jako přísada – změkčovadlo. Z tohoto materiálu se mohou uvolňovat a přecházet do potravin a nápojů.

Pravidelně pijete alkohol a kávu

Jen si dejte. Snižujete hladinu testosteronu, čímž ovlivňujete kvalitu a produkci spermií. Na zdraví! Jo, a ani kofein není v kurzu, bohužel…

Jíte jen konzervy

Nadměrný příjem konzervovaných potravin vede k příjmu bisfenolu A. Ten taky snižuje kvalitu spermií. To jste asi nechtěli slyšet, že?

Jste líní

Nedostatek cvičení a lenost z vás taky neudělá samce s velkým S. Aspoň tak to tvrdí sexuolog Yuvraj Arora.

Náš tip: Tří až pětidenní sexuální abstinence zvýší objem a kvalitu semene.

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

http://www.prochlapy.cz/clanky/jak-na-to-aby-nadobicko-slapalo-jako-hodinky/

http://www.prochlapy.cz/clanky/jak-si-spravne-myt-penis-ani-dnes-to-mnozi-nevedi/