13 netušených zajímavostí ze světa, které vás v zeměpisu nenaučili

Ve škole nás toho učí hodně, ale kdybychom se učili zábavnější formou, jistě bychom si toho v dospělosti pamatovali víc. Tohle jsou zajímavosti z celého světa, které vám ve škole nikdo neřekl.

světa

O tom, kde mají nejlepší mančaft, by se dalo debatovat dlouho. Ovšem bez jedné země světa by se tyhle řeči nejspíš neobešly. Pákistán. Fotbalu sice moc nedávají, ale zato vyrábí 70 % šitých kopačáků na světě.

Čokoláda ze Švýcarska je pojem. Taky je to zboží, které pořád není úplně snadno k dostání. Jde o to, že dvě třetiny její produkce projedí sami Švýcaři. Spotřeba se tu blíží 11 kilogramům čokolády na osobu ročně.

Nadváhou ale nějak extra Švýcaři netrpí. Obezita je spíš problémem vykrmených Američanů. Nicméně tím nejtlustším národem světa jsou obyvatelé ostrova Nauru. Nadváhou tu trpí 97 % populace mužů a 93 % populace žen.

Jediný kontinent, kde nezavadíte o sopku? Po zamrzlých pólech nepokukujte, tam sopky jsou. Tím jediným kontinentem bez sopek je Austrálie. Současně taky Austrálie platí za kontinent s největším výskytem jedovatých živočichů.

Kolik je hodin v Číně? Čistě technicky, obří asijská země překrývá pět časových pásem. Ale prý aby z toho nebyly zbytečné zmatky, jedou tam všichni na jeden centrální pekingský čas. Takže na východě tu zažijete úsvit v pět ráno, a na západě Číny až kolem desáté.

Přesným opakem je Francie. Když započítáte všechna její zámořská teritoria, zasahuje její území do dvanácti časových pásem. A počítá je všechny.

Máte problémy pamatovat si cizí data narozenin? Tak raději pozor na kohokoliv z Etiopie. Ti pořád jedou podle slunečního kalendáře, takže jsou nějakých 7 let a 8 měsíců za námi. A měsíců do roka tu mají třináct.

Stromečky produkující kyslík, zelené plíce planety a tak podobně… Takže Amazonie je nejvíc? Ne. Největším producentem kyslíku jsou jehličnaté lesy na severu Evropy/Asie. S 640 miliardami stromů jsou plíce světa v Rusku.

Kazachstán patří k zemím, které se nám často pletou s jinými „stány“ a často nevíme, kde jej na mapě hledat. Do podvědomí by se nám ale mohl zapsat tím, že se stará o 41 % světové produkce uranu. Atomovku, ať už elektrárnu nebo bombu, bez tohohle „stánu“ nejspíš neuděláte.

Nejdelší ulici je třeba hledat v Kanadě. A jejich Yonge Street skutečně překvapuje. Dlouhá je 86 kilometrů. Někdo by spíš řekl, že je to obyčejná silnice. Ale to Kanaďani slyší neradi. Jsou na svůj rekord hrdí.

Ve které zemi světa sedí v parlamentu nejvíc žen? Očekáváte liberální Kanadu anebo woke-USA? Kdepak. Nadpoloviční zastoupení – celých 61 % – mají ženy ve vládě Rwandy. Jinak poté, co si tu během genocidy povraždili milion mužů a synů, téhle zemi ženy dominují naprosto všude. Možná je to dobře.

A když už se tak bavíme o liberálních zemích: věděli jste, že ve Francii můžete legálně pojmout za manžela/manželku osobu, která už nežije? Stačí, když vůli zesnulého/zesnulé potvrdí její/jeho svědek.

Počet obyvatel Finska lehce přesahuje 5,5 milionu osob. Poslední sčítání tu ale odhalilo ještě jednu drobnost. Ve Finsku se nachází 3,2 milionu saun. Tady skutečně není o páru nouze. Saunovací kulturou se taky zapsali do UNESCO.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Forrest Gump: Drby a zajímavosti z natáčení

7 nejpodivnějších hrobů na světě: Děsivé i zajímavé