Forrest Gump: Drby a zajímavosti z natáčení

Šesti Oscary ověnčený Forrest Gump se ve vřelé atmosféře americké woke-kultury přibližuje svému zákazu rychleji, než byste německy řekli Vinnetou. A tak si pojďme zavčasu připomenout pár zákulisních drbů, které se s „Běž Forreste, běž!“ pojí.

Forrest Gump

Předně, Forrest Gump vlastně nemusel vůbec vzniknout. Producenti v druhé polovině natáčení ohlásili, že už jsou dávno v červených číslech (místo 55 mega to vypadalo na 250) a o další pokračování natáčení nestojí. Tom Hanks a režisér Zemeckis se 48 hodin před ukončením stopkou rozhodli, že se vzdají svých honorářů (výměnou za procenta z tržeb), aby se film mohl vůbec dotočit. Nakonec na tom škodní nebyli. Každý dostal 40 milionů dolarů.

Není malých rolí, jen malých honorářů

Hanks tu roli vážně chtěl: kývl na ni po půl hodině listování scénářem, ačkoliv nesplňoval základní „charakteristiku“ hlavní postavy dle knižní předlohy. Byl o 30 kilo lehčí a 20 cm menší, než knižní dobrák Gump. Mimochodem, autora knižní předlohy, Winstona Grooma, hollywoodští účetní pěkně přečůrali. Za práva dostal 350 000 dolarů, ale ze slíbených 3 % tržeb neviděl ani cent.  

Tom zabodoval a buďme za to rádi, protože jinak byli pro titulní roli zvažováni herci jako John Travolta, Chevy Chase nebo Bill Murray. Dost děsivá představa. Režiséra si tenhle snímeček našel až na třetí pokus. Původně měl šéfovat Berry Sonnenfeld nebo Terry Gilliam. Nakonec to byla zatraceně dobrá volba. A ještě jeden drobek – o roli Bubby se hlásili i rappeři Tupac Shakur a Ice Cube.

trailer k filmu Forrest Gump (1994)

Triky, kouzla a čáry

Improvizace byla všudypřítomným rysem natáčení. Napalmem provoněné džungle se ve skutečnosti nachází v Jižní Karolíně (dnes je tam golfové hřiště), a protože na letku vrtulníků nebyl rozpočet, ve vietnamských scénách pořád krouží dva dokola.

Davové scény? Podílelo se na nich všehovšudy 1500 dobrovolníků, jejichž zástup byl širokoúhlou kamerou rozkouskován. Takže dokázali vytvořit „milionový“ dav. SPD odtud zjevně bere inspiraci na fotky z Václaváku. A ten otravný kluk, co nestojí o to, aby si k němu malý Forrest Gump sedl v autobuse? To je syn režiséra. Jinak Hanks není zrovna velký běžec, takže ho na scénických záběrech zastoupil jeho podobně vypadající bratr, Jim.

Nejtěžší scéna a stříhání

Nejnáročnější? Pravděpodobně pingpongový turnaj. Hanks tu ani jednou nemrkne, protože „nespouští oči z míčku“. Vtip je v tom, že míčky u stolu nelétaly, byly dodány jako počítačový efekt. Odborná porota ale ocenila hlavně neexistující nohy poručíka Dana. Pomohl s tím kouzelnický vozík a modrá deka, která doplnila efekt. Byla to – ve své době – ta nejdéle trvající triková úprava filmu.

bubba gump
Krevety Bubba Gump opravdu existují. (foto: depositphotos)

Stříhalo se, a to docela dost, protože některé scény byly i v roce 1994 moc „bolavé“. Proto si scénu setkání Forresta Gumpa a Martina Luthera Kinga (na kterého dotírají policejní psi) můžete dopřát jen v exkluzivní nesestříhané verzi. Forrest měl také (podle knihy) osobně dopadnout „zloděje“ v hotelu Watergate a zachránit život Mao Ce-tungovi, ale Hanks byl proti. Chtěl, aby se film držel skutečné historie.

Realita a indický remake

Společnost Bubba Gump Shrimp skutečně existuje (mají přes 45 poboček po celém světě), poručík Dan založil nadaci na podporu veteránů, Gumpovo rodné město Greenbow v Alabamě je ale smyšlené. V roce 2000 se pak hodně mluvilo o natočení dvojky, ale nakonec to (kvůli 11. září) definitivně padlo.

Ideu pak oživili Indové v Bollywoodu, ale s velmi rozpačitým výsledkem. Jejich film se jmenuje Laal Singh Chaddha. Jestli vydržíte trailer aspoň k „Život je jako golgappa.“ dejte vědět, jak se vám to pozdává.

trailer k filmu Laal Singh Chaddha (2022)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jaké destinace k natáčení herecké celebrity nesnášely a proč?

Historky z podsvětí: Drby z natáčení Pulp Fiction