Jaké destinace k natáčení herecké celebrity nesnášely a proč?

Jsou filmy, které herce dokonale proslaví, zprostředkují jim Oscara nebo vydělají na nový ostrov v Karibiku. Na takové rádi vzpomínají. Ale pak jsou ty filmy, na které by nejraději zapomněli. Třeba proto, že podmínky k natáčení byly vražedné.

natáčení

Arnold Schwarzenegger je už pánem hodně v letech, oslavil 75. Má věk na vzpomínání, ale zrovna na natáčení kultovní akční klasiky – prvního dílu Predátora – rád nevzpomíná. Lokace k natáčení? Nejprve horké a vlhké džungle Palenque, pak vlhké a studené džungle v Mismaloya. K tomu jedovatí hadi, jedovatý hmyz, jedovaté všechno – včetně některých spolu-herců, kterým začínalo hrabat. Nulová hygiena, 2x tři týdny obalený bahnem, s následnými kožními vyrážkami a plísněmi. „Boj o přežití se nevedl jen na plátně,“ říká.

trailer k filmu Predátor

Titanic na severu

Ve Zmrtvýchvstání (2015) Leonardo diCaprio září. Většinou proto, že je celý pokrytý jinovatkou. Mráz v kanadské Albertě skutečně nebyl kašírovaný. Teploty se tu běžně pohybovaly kolem 20 °C pod nulou. A když na třítýdenní období udeřily mrazivé čtyřicítky (prostě pořádná kanadská zima se vším všudy), muselo být natáčení přerušeno. Leonardo je samozřejmě opečovávaný brouček, zvyklý na kompletní servis. Ale tady se mu ho nedostávalo. Nebylo si ani komu stěžovat, protože tu nebyl signál.

Leovi byla opravdu zima.

Pečený hubeňour

Těžko říct, jestli by slaďouš Leo měnil s Anthonym Danielsem. Kým? Jasně, toho herce moc neznáme, protože ve své nejslavnější roli byl kompletně v převleku. Během natáčení první trilogie Hvězdných válek vystupoval jako zlatavý robot C-3PO. Obnášelo to celodenní nošení pokovovaného oděvu a k tomu pobyt na rozpálené tuniské poušti. Griloval se jako kuře v alobalu. Jediným dýchacím otvorem mu byla nepohyblivá droidí ústa, která se mu rutinně zanášela pískem. A stafáž ho často při rozdávání nápojů přehlížela – nevypadal jako člověk, ale jako rekvizita.

Tomu říkáme práce za trest.

Sydney není pro černochy

Mimo fandovský okruh se moc neví o tom, že natáčení série Matrix neprobíhalo ve Státech, ale v Austrálii. Těžko říct proč, možná tam už žijí lidské baterky a vládnou roboti. Jako ve špatně vyvedené simulaci reality si tu každopádně připadal (dle vlastních slov) Laurence Fishburn, představitel Morfeuse. Přišlo mu, že u Protinožců asi moc černochů nežije, protože tu prý zažíval nefalšovaný rasismus, jako ve Státech v 50. letech. Ale možná to je jen nějaká chyba v Matrixu.

Jiný kraj, jiný mrav!

Londýn je mrtvý

Brad Pitt už je dnes taky osmapadesátník. Ale dřív pařit uměl, a to ve velkém stylu. Takže když se točily první záběry Interview s upírem, připomínalo to jednu velkou kalbu. New Orleans totiž nočnímu divočení docela nahrávalo. O to drastičtější pak bylo vystřízlivění po přesunu do Londýna. Tmavé, studené, vlhké město. O metropoli na Temži se vyjádřil tak, že připomíná hřbitov zimy. „To místo je naprosté mauzoleum, myslím, že život je příliš krátký na to, promrhat ho v Londýně,“ říkal.

V Londýně se Bradovi nelíbilo.

Život v podmínce

A svérázné vzpomínky na natáčení Šerifové má i Robert Downey Jr. Tou dobou prodělával odvykací kůru, plus mínus nějaká ta podmínka od soudu. Jednou ze součástí jeho léčebné a soudem nařízené kúry byla i neustálá kontrola. Takže každé ráno začínalo tím, že pod dohledem lékaře od produkce podstupoval test na drogy a dýchal do balónku. Ve filmu byl za muže zákona, ale jeho reálný život vypadal přesně opačně.

trailer k filmu Šerifové

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hra o trůny. Kde najdete natáčecí lokace a kde si filmaři domalovali hrad

Nevraživost na place aneb herci, kteří spolu nedokázali vyjít