Nevraživost na place aneb herci, kteří spolu nedokázali vyjít

Kdo ho má větší je problém, který může rozkmotřit i zkušené herce. Řeč je pochopitelně o honoráři. Dost často je ale důvod hádek mezi představiteli titulních rolí komplikovanější.

herci

Harrison Ford je „áčkovým“ hercem posledních 56 let, Josh Hartnett je spíš céčko, a jeho kariéra, dá-li se to tak nazvat, zatím trvá čtyřiadvacet let. Tahle informace pak vystihuje podstatu konfliktu, kterou spolu herci měli během natáčení filmu Detektivové z Hollywoodu.

trailer k filmu Detektivové z Hollywoodu (2003)

Jiskření na scéně, konflikt mezi starým profíkem a mladým zajícem, to jsou emoce, které má rád režisér a ocení je i divák. Tady ale předstírané nebyly. Ford a Hartnett spolu neudržovali ani oční kontakt, protože jeden druhému doslova nestál za pohled.

Příčina nesvárů? Úspěch i honoráře

Vlhké sny, které nám během puberty přinášela Lucy Liu, jsou už definitivně pryč. Paní herečce je již třiapadesát, tedy tolik, jako prodavačce salámů v naší samoobsluze. To ale nezakládá ospravedlnění k tomu, aby si z ní utahoval velmi průměrný hollywoodský důchodce Bill Murray. Ten trpěl výpadky paměti už během natáčení Charlieho andílků, takže jeho kritika „mizerného hereckého projevu Liu, kompenzovaného milou tvářičkou“ nepadá na úrodnou půdu. Ti dva se nesnáší, a pokud budete pozorně sledovat jejich chování při společných scénách, poznáte to.

trailer k filmu Charlieho andílci (2000)

Problém je spíš v tom, že jen jeden z nich zůstal slavný, zatímco druhý je spíš analogem reklamy na sviště předpovídající počasí. Co tu máme dál? Seriál Sex ve městě byl zábavný asi tak jako Nuda v Brně. A „nejlepší kámošky do první menopauzy“ deptalo mimo scénu nejen šestileté natáčení, ale také fakt, že Sarah Jessica Parker brala výrazně větší honoráře, než její kolegyně. Moc jí záleželo, aby se o tom nevědělo. Ale jak už to tak mezi děvčaty bývá, provalilo se to. A s kamarádstvím byl konec dřív, než byste řekli Luis Vuitton.

Romantika jen ve scénáři

Nick Nolte a Julia Roberts se od natáčení Miluju trable už nesetkali. Popisek z plakátu: „Nenávidí se a tak je logické, že nakonec v sobě najdou zalíbení“ svého naplnění nedošel. Nenáviděli se doopravdy, a Nolte měl o Roberts prohlásit, že je naprosto odporné lidské stvoření.

A kdo že si to před 150 lidmi filmového štábu troufl říct: „Nemohl bych to třeba povídat nějaké jiné ženě, tady k téhle vážně nic necítím a z toho nic nevymáčknu?“ Ano, byl to Ryan Gosling a dojemné vyznání, které mělo při natáčení Zápisníku jedné lásky mířit k Rachel McAdamsová? Jejich vztah, shody a neshody, rozchody a záchody, budou bavit bulvár ještě dlouho.

trailer k filmu Zápisník jedné lásky (2004)

Nevraživostí titulních představitelů byla zatížena i romantika pro pamětníky, Hříšný tanec (1987). Patrick „nutně potřebuju plastiku nosuSwayze nesnášel Jennifer Grey a její údajně mizernou choreografii. A dával jí to znát.

Leonarda „Utopil jsem se na Titaniku“ di Capria dnes činí sladkým nejen čtvrtmiliardové jmění a to, že ze své soukromé jachty zachraňuje klima. Dřív tahle chemie nefungovala. Jeho profesní vztah s Claire Danes při natáčení Romeo + Juliet byl prý slušně řečeno „neharmonický“. Vystát ho nemohou ani ostatní herci. George Clooney na něj možná jen žárlí, ale třeba Taylor Swift si nemůže Lea vynachválit, protože: „Je to ztělesněný příklad slizkého sexismu.“ Takže třeba už brzy di Capria potopí v MeToo!

Když si jdou hvězdy po krku

Designové kolíky, kůže a latex, chirurgická ocel, stříbro. Ne, to není nákupní seznam sado-maso salónu, ale běžné propriety k natáčení Blade: Trinity. Kdo se tu nepohodl? Lovec upírů Wesley Snipes, a to prakticky se všemi ostatními. Šlo to tak daleko, že WS ze svého karavanu s režisérem komunikoval jen s pomocí psaných vzkazů, průběžně podával na kolegy žaloby kvůli rasismu a scény zásadně točil bez ostatních herců.

trailer k filmu Blade: Trinity (2004)

Patton Oswald a Ryan Reynolds to nesli dost nelibě, ale kdo by se hádal s chlapíkem, který má na rameni katanu, že jo? Konflikty pochopitelně bují i mezi dinosaury klasického násilí. Sylvestr Stallone se nesnese s Doplhem Lundgrenem. Proč? Možná s tím má co dočinění to, že během natáčení Rocky IV. poslal masivní blonďák akčního Ramba jednou ranou na čtyřdenní hospitalizaci…

Nesnášenlivostí až k Oscarům

Pochopitelně, že osobní konflikty a vzájemná nevraživost mezi herci mohou přinášet problémy. Ale někdy to může smrdět Cenou filmové akademie. Třeba rozvodové drama Kramer vs. Kramerová z roku 1979, kde proti sobě zasedli Meryl Streep a Dustin Hoffman. A fakt si nesedli. Poškrábaný obličej, fackovaná, nadávky a urážky, slzy i výčitky… nic z toho nebylo hrané, oba představitelé titulních rolí do scén projektovali hodně ze sebe. Bylo to na Oscara.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

V těchto filmech to nebylo hrané! Postelové scény, které byly mezi herci skutečné

Kdo jsou nejlépe vydělávající herci roku 2020?