Kam letos vyrazit na vinobraní a za kvalitním burčákem?

Léto už je sice u konce, ale to rozhodně není důvod k depresím. Se začínajícím podzimem totiž nastává období, které zahřeje na duši i na těle. Přichází totiž čas vinobraní a nejrůznějších degustačních akcí, které jsou právě pro babí léto typické. Kam se letos vyplatí vyrazit za kvalitním vínem a burčákem, a jaké kulturní akce stojí za návštěvu? Máme pro vás hned několik zajímavých tipů.

vinobraní

Jak jistě mnoho z vás dobře ví, za dobrým vínem nemusíte nutně cestovat ani do Itálie či do Francie. Také v Česku a na Moravě se najdou místa, která jsou kolébkou tohoto lahodného nápoje a jejich kvalita i chuť může směle konkurovat těm nejvyhlášenějším značkám světa. Slavnosti vinobraní po celé republice však nelákají jen na ochutnávku dobrého vína. Nabízejí také zajímavý doprovodný program, který ocení nejen vinaři, ale také rodiny s dětmi. Přestože vinobraní a ochutnávky burčáku jsou intenzivní zejména v první půlce září, není třeba smutnit – řada akcí je totiž ještě stále před námi a potrvají do začátku října. A právě na ty aktuální se spolu vydáme.

víno
Kam vyrazit za vínem po Čechách a Moravě? (foto: 123RF)

24. – 25. září

Karlštejn

Poslední zářijový víkend, kam se rozhodně vyplatí zajet, je Karlštejn. Tam se chystá již 24. ročník Karlštejnského vinobraní a kromě degustace vín i burčáků nabízí bohatý program na celý víkend. Těšit se můžete například na ukázky historických tanců, souboje šermířů, vystoupení fakírů a mágů či průvod v čele s českým králem Karlem IV. a jeho chotí Eliškou Pomořanskou. Samozřejmostí jsou pak také prodejní stánky s dobovým zbožím.

Kutná Hora

Pokud vás láká spíše komornější prostředí, jistě se vám bude líbit návštěva největší výstavy českých vín, kterou pořádají vinné sklepy Kutná Hora v okouzlujícím Klášteře řádu sv. Voršily. Návštěvníkům se tak nabízí možnost strávit jedinečné sobotní odpoledne v úžasných prostorách ve společnosti dobrého vína a dalších pochutin.

Mikulov

V sobotu 24. září se už od dopoledních hodin koná na Mikulovském náměstí Festival bio vín a sýrů Mikulov. Budete tak mít možnost ochutnat nejen vynikající vína a sýry, ale také další výrobky v bio kvalitě z ekofarem napříč celou republikou.

Sedlec

Kousek od Mikulova se bude v sobotu 24. září konat i další tradiční akce spojená s podzimem a vínem. Areál vinařství u Nesytu přivítá své návštěvníky, a kromě ochutnávky vín i prodeje burčáku je nechá nahlédnout do technik lisování hroznů za doprovodu oblíbené cimbálové hudby.

víno
Nesmutněte, je tu podzimní vinobraní! (foto: 123RF)

29. září – 1. října

Hustopeče

Od 29. září až do 1. října budou na Dukelském náměstí probíhat Burčákové slavnosti Hustopeče. Kromě bohatého stánkového prodeje a tradiční ochutnávky se budete moci těšit také na mnoho dalšího. Například si můžete rozšířit své obzory a dozvědět se, co jsou mázhausy, perkmistr nebo spatřit obří kvasinku vinnou.

Olomouc

Na Dolním náměstí v Olomouci se v termínu od 30. září do 1. října budou konat Olomoucké podzimní vinné slavnosti, které svým návštěvníkům slibují nejen degustaci vín, ale také seznámení se s vinaři, ochutnávku regionálních pochoutek a dobrou doprovodnou muziku.

Valtice

Nejočekávanější akce Valtické vinobraní se uskuteční v srdci Lednicko-valtického areálu v termínu od 30. září do 1. října. Velkolepá slavnost vína, burčáku, dobrého jídla a veselé nálady přinese i zajímavý doprovodný kulturní program v podobě hudebních vystoupení napříč nejrůznějšími žánry.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se dostat z vinobraní v pohodě domů

Burčáková sezóna je tu! Jak vybrat ten nejlepší a nenechat se napálit?