Barva spermatu prozradí hodně! Jak poznáte, že jste ještě v pořádku a kdy máte problém, který je třeba řešit?

Sperma je považováno za zdravé, pokud je bílé. Není třeba se obávat, pokud se objeví mírně nažloutlý odstín, nicméně jasně žlutá nebo dokonce nazelenalá barva nevěstí nic dobrého. Kdy se bát a na co konkrétně si dávat pozor v rámci přežití lidského druhu?

Proč a kdy je sperma žluté? Na tohle si dejte pozor!

Lidský ejakulát? Dar! Během jedné ejakulace se u člověka uvolní dávka o průměrném objemu 2–6 ml, přičemž ejakulát má nejčastěji mléčně bílou barvu, především kvůli přítomnosti bílkovin v sekretech, a sklovitou, někdy nažloutlou barvu. Cokoli mimo toto barevné schéma může poukazovat na problémy. Jakého charakteru? Zde jsou nejčastější příčiny, se kterými se můžete setkat.

Infekce

Za změnu barvy výměšku pohlavních žláz běžně stojí infekce. Pokud v této souvislosti zaznamenáte i zápach, není o čem pochybovat – vyhledejte lékaře. Možná budete muset užívat antibiotika.

Semeno smíchané s močí

Někdy se dá nažloutlý odstín ejakulátu vypozorovat proto, že dávka obsahuje moč, jež může být zadržena uvnitř močové trubice. Vše je pochopitelně doprovázeno klasickým odérem močoviny. O co konkrétně se jedná? Seznamte se s infekcí močových cest, která podává ruku klasickým způsobem – prostřednictvím pocitu pálení při močení.

Jídelníček

Součástí ejakulátu je zhruba z poloviny sekret prostaty. Ten může být ovlivněn množstvím přijatých tekutin. Co se tohoto týče, měli byste věnovat pozornost tomu, co jíte. Pokud vaše strava obsahuje potraviny bohaté na síru, sperma se zbarví žlutě. Za viníky se přitom nejčastěji považuje česnek, cibule a pažitka. Také užívání některých léků se může podepsat i na tom, že sperma dokonce lehce zčervená. Pozor hlavně na multivitaminy a léky používané k léčbě tuberkulózy.

TIP: Jídlo dělá hodně. Víte jak chutná vaše sperma? Chcete, aby vám všechno spolykala? Přečtěte si, jaké jíst potraviny na lepší chuť spermatu

Četnost ejakulací

Po nějakou dobu jste se zdrželi hlasování a na sex ani masturbaci nedošlo? Pak je pravděpodobné, že vaše první ejakulace rozhodně nebude bílá jako sníh, ale spíš nažloutlá. To se děje proto, že dlouho uložené sperma houstne a hrudkovatí. Jeho barva se tak odlišuje od ostatních případů.

Sexuálně přenosné nemoci

Ke změnám odstínu ejakulátu přispívají i některé sexuálně přenosné nemoci, hlavně tedy kapavka nebo chlamydie. Jestli máte co dočinění právě s těmito neřády, setkáte se i se zápachem ejakulátu a pocitem pálení přímo během výstřiku. A které další příčiny změny barvy vás mohou vyděsit?

  • Dehydratace. Ujistěte se, že pijete nejméně 3 litry denně.
  • Kolísání hladiny testosteronu. Úroveň testosteronu se s věkem snižuje, což může mít vliv na kvalitu i barvu spermatu.
  • Alkohol a tabák. Jedno i druhé plní tělo toxiny, dochází k proměně bílé barvy ejakulátu na žlutou.

Kdy zajít k lékaři?

Žluté sperma vždy nemusí být důvodem k obavám, tedy pokud problém za jistých okolností zmizí. Změníte-li životní styl a vše se vrátí do normálu, můžete být v klidu. V opačném případě, tedy když potíže přetrvávají, je vhodné obrátit se na lékaře. Toho vyhledejte okamžitě, jakmile si všimnete načervenalé barvy ejakulátu a přítomnosti krve. Jo a taky si svůj rozkrok chlaďte. Sperma obecně zůstává zdravé, když je teplota kolem 34,5 stupňů Celsia.

Co pro to udělat, aby ses nemusel strachovat? kapavka a chlamidie jsou pohlavně přenosné nemoci, takže použití ochrany je to nejmenší, co pro sebe můžeš udělat. Nestojí tolik a ušetří ti spoustu problémů a budeš mít klidné nervy a hlavně nebudeš muset k doktorovi.

A jak to máte vy? Děsíte se pokaždé, když svůj produkt nemáte čistě bílý?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč nás alkohol uspává? Dá se tomu nějak zabránit? Zkuste naše redakční tipy a budete zase jako rybička!

Klimatizace? Nejhorší je nízká teplota a vysoké otáčky! Jaké zdravotní komplikace ještě způsobuje, když ji používáte v autě? Kdy je dobrým pomocníkem a co dělat, aby neškodila?