Alternativní medicína Dr. Younga: Naše anální kolíky vyléčí všechny neduhy

Těžko říct jak dnes, ale na samém počátku 20. století byla Amerika zemí neomezených možností. Platilo to i v alternativní medicíně. Šejdíři tu s klidem mohli prodávat anální kolíky, a tvrdit svým zákazníkům, že si jimi vylepší zdraví.

dr. young

Páchne vám z úst tak, že si z vaší linky autobusu odsedne i řidič? Trpíte průjmy tak děsivými, že vás žalují i Želvy nindžové? Obtěžujete okolí svými záchvaty šílenství, odlétáte kvůli vlastní plynatosti, máte hemeroidy tak nechutné, že když se náhodou posadíte, probudíte se až v márnici? Tyhle neduhy lidského zdraví mohou mít opravdu obsáhlou řadu příčin, a jsou spíše širším symptomem nějaké komplexnější poruchy. Jejich odstranění proto z principu není úplně snadné. Dnes.

Medicína pro každého

Ovšem v roce 1905 jste je mohli – opravdu všechny a klidně dohromady najednou – léčit snadným terapeutickým opatřením. Za sumu pouhých 2,50 dolarů (což by dnes v přepočtu hodilo asi dvě tisícovky korun) byste si objednali léčebnou sadu Dr. Younga. A až by k vám kurýrní poštou tenhle diskrétně zabalený kufříček dorazil? Pak byste překonali vlastní ostych, připravili si pálivé mýdlo a vybrali si jedno ze čtyř gumových torpéd, které se uvnitř nacházelo. A to byste si vsunuli… ano, přesně tam.

Zavedená firma, mistr alternativní medicíny, Dr. Young – tisíce děkovných dopisů – totiž na ony zmíněné poruchy předepisoval sady rektálních dilatátorů. Tvrzená gumopryž na povrchu, kovové jádro uvnitř. Dokonce nechybělo očko pro snadné vytáhnutí. Zmíněné produkty byly vůbec „anatomicky“ dokonale tvarovány, velikostně rozdělené od malého řitního špuntu až po objekt, na který narazíte jen v kabince toalet specificky orientovaných podniků.

Nebojte, pomáhá všem

V časech proslulých svou prudérností a celkově utaženou morálkou jste si prostě na inzerát – uváděný v medicínských žurnálech i solidních plátcích – nebo doptání u svého lékárníka, mohli pořídit sadu análních kolíků, za něž by se nemusel stydět ani zavedený erotický salon. Krása. V čem byl háček? Tak třeba v tom, že si je pořizovali lidé, kteří trpěli nadměrnou flatulencí, halitózou, chronickou poruchou trávení – a doufali, že se takhle opravdu „vyléčí“. Což obvykle nenastalo, byť to podle přiložené brožurky mělo zabírat univerzálně.

Rektální dilatátory Dr. Younga byly, zcela očekávatelně, naprostým podfukem na hlupáky. Ale musí se nechat, že podfukem velmi dobře vymyšleným. Protože kde není stížnost, není žaloba a soud o náhradu škody. Upřímně, když už vás trápí extrémní plynatost anebo naopak trápíte své okolí smrtícím zápachem z úst – půjdete se s tím veřejně pochlubit před místní soud, aby o vašem hendikepu věděl každý? Ne. Dobře, třeba náhodou překonáte stud a ztráta 2,5 $ vás žere natolik, že jste schopni si způsobit milionovou škodu své pověsti.

Nikdo je nepoužíval správně

Co pak? Budete u soudu před do křeče vysmátou porotou popisovat, že kromě těch svých trablů jste si ještě něco dobrovolně strkali do zadku? A – další vylepšení – jste schopni ukázat, že je zrovna používáte? A můžete doložit, že jste ony rektální dilatátory skutečně používali ve shodě s manuálem? Tedy pálivě namazané a permanentně nošené? To by nebylo ani pro skalní fanoušky BDSM.

Sami poškození majitelé dilatátorů si byli vědomi toho, že pomůcky neaplikují v souladu s návodem, takže si nemají na jejich neúčinnost co stěžovat. Rektální dilatátory Dr. Younga byly perfektním podfukem, protože se nikdo k jejich používání nechtěl doznat. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv USA oficiálně nařídil jejich stažení z prodeje až v roce 1940, tedy po pětatřiceti letech. A jen proto, že se vědecky nepodařil doložit jimi propagovaný efekt.

V alternativní medicíně sice uplatnění nenašly, ale už záhy se jejich použití osvědčilo v trochu jiné branži…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vážně nám tolik záleží na našem soukromí? Trendy vypovídají opak

Pracovalo se ve středověku více než dnes? Ne, časy temna byly dost na pohodu