Kompenzace sedavého zaměstnání je velmi důležitá

Pohyb je prospěšný nejen pro fyzické zdraví, ale také pro duševní a emocionální pohodu člověka, při pohybu se vyplavují hormony štěstí a zajistí vám skvělou náladu. Máte sedavé zaměstnání? Přinášíme vám několik tipů a triků, které prospějí usazenému tělu i unavené psychice.

sedavé zaměstnání

Je všeobecně známo, že sedavý životní styl v uzavřených prostorách může vést k mnoha zdravotním problémům, které následně vyžadují i dlouhodobou léčbu. Po dlouhodobém sezení se mohou začít objevovat bolesti nejen v horní části zad a v ramenou, ale také v kyčelních kloubech a v dolních končetinách. Vzácné nejsou ani otoky nohou či bolesti rukou – loktů a zápěstí.

Osvěžující tipy a triky pro Vás

Jak kompenzovat celodenní sezení u pracovního stolu co nejefektivněji? Skvělým tipem je sezení na fit míči, a pokud sedíte na židli, po každé hodině sezení si dopřejte alespoň deset minut ve stoje. Vstávání ze židle v pravidelných intervalech je důležité, jelikož prokrví nejen tělo, ale také mozek. A stejně podstatné je také pravidelné větrání místnosti. Strečink či uvolnění svalů díky krátké masáži při otevřeném okně dokáže zázraky. A přestože běžící pásy a stacionární kola patří k vynikajícím a zdraví prospěšným sportovním nářadím, k ideální kompenzaci sedavého životního stylu patří zejména sportování v přírodě na čerstvém vzduchu.

Pravidelná chůze a turistika je úžasný sport plný benefitů

Turistika úžasně podpoří zdraví a zvýší kondici – posiluje srdce a cévy, svaly a klouby, dýchací a trávicí systém. Chůze v přírodě působí na tělesnou schránku i na psychiku člověka jako balzám. Kromě toho, že prospívá tělu, podporuje také svěží mysl. Kdo chce být fit, ten by měl své zdraví pravidelně posilovat chůzí v přírodě, která pozitivně ovlivňuje nejen imunitní systém, ale také dobrou náladu. V horském prostředí však není radno podcenit kvalitní sportovní oblečení. Sportovec v exteriéru potřebuje kromě pláštěnky i nepromokavé kalhoty, také mikiny z funkčních materiálů nebo sportovní vesty.

Vesty s kapucí patří mezi nejuniverzálnější sportovní oblečení, ale pro vysokohorské prostředí vřele doporučujeme termoprádlo – ideálně z funkčních materiálů. Termoprádlo dámské i termoprádlo pánské však vybírejte jen kvalitní – prodyšné a elastické, které nebrání v plynulém pohybu. A dětské termoprádlo volte obzvláště pečlivě a promyšleně. Na horách jak je známo je počasí nevyzpytatelné – jednou je chladno, pak zase teplo, proto je důležité proměnlivému počasí přizpůsobit oblečení dospělých i dětí. A jelikož rekreační turisté bývají náchylnější k únavě a mívají spíše přetížené svaly než sportovci, kteří se chůzi věnují pravidelně, obzvláště pozorně vybírejte i turistickou obuv.