Vážně nám tolik záleží na našem soukromí? Trendy vypovídají opak

Povinné GDPR, tedy Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, se stalo součástí našich životů a přidalo další list k formulářům, které automaticky bez čtení podepisujeme. Má to chránit naše soukromí. Ale to nepotřebujeme, vydáváme se z něj sami a dobrovolně.

soukromí

Otázku: „Smím slečnu požádat o její adresu, telefonní číslíčko a číslo účtu?“ položenou jen tak na ulici neznámým úlisníkem, by jistě slušná dívka odmítla. Ale přitom zrovna tak ochotně naťuká požadované údaje prvnímu zprostředkovateli objednávky kdesi z Číny, který s údaji může naložit docela libovolně. Stejně tak by nás svou naivní drzostí překvapil cizí muž, jemuž z kapsy čouhá páčidlo, a jenž by se zvědavě tázal, zdali se chystáme příští týden do Chorvatska. Takový chmaták nemá šanci! Ale že se přesně s tím pochlubíme na sociálních sítích celému světu?

Váš profil tu není pro vás

Jsou to jen drobnosti, které ale názorně dokládají, že nám na našem soukromí zase tolik nesejde. Tendence sdílet naprosté banality ze svého osobního života má/mělo 94 % uživatelů sociálních sítí. Ale opravdu stoprocentně víte, kdo za profily vašich „přátel a followerů“ stojí? Nedochází nám, že i informace o tom, v kolik a kde vlastně chodíme spát, kolik piv jsme včera vypili a co snídáme, může mít pro někoho „zvenčí“ svou cenu.

kamery
Své soukromí vystavujeme hodně tenkému ledu dnes a denně. (foto: depositphotos)

Průšvih se sdílením vašich osobních dat, mezi Facebookem a slavnou Cambridge Analytica, byl jen takovým nepovedeným mini-střípkem ledovce. Oficiálně Zuckerbergovi chybičkou uniklo jen 270 000 důvěrných uživatelských dat. Ale on jich stejně ne-šikovně spravuje a obhospodařuje víc než 87 milionů, a legálně je přeprodává třetím stranám. Komu? To už nemáte moc šancí se dozvědět.

Chcete vědět, na co právě myslím?

Historie vašeho internetového prohlížeče je pak učiněný zlatý důl: vaše tužby, tajná přání i hříšky tu leží hezky pohromadě. A to víte, že každý, kdo se vám chce zacílenou reklamou dostat pod kůži a aktivovat vaši kupní super-sílu, je ochoten za to zaplatit. Že vás chrání ty nejvymakanější štíty a operační systémy? Inu, zrovna takový Google je za vodou, ale pokud se přihlásíte přes Google a sdílíte svá data z Googlu s novou aplikací, kterou jste si právě stáhli, vaše informace již nejsou chráněny společností Google. Jsou pouze tak bezpečné, jak bezpečný je systém oné aplikace.

Zavoláme broučkovi

Ne, nechceme si nechat do telefonu namontovat štěnici s odposlechem, nejsme blázni. Ne, rozhodně bychom považovali za nepřijatelné, aby neznámý spolusedící v tramvaji položil své ouško na náš telefon, a naslouchal našemu rozhovoru s manželkou. Ale hovor jsme ochotni vést tak hlasitě, že to vlastně slyší celý vůz. Technologie nám umožňují komunikovat se světem odkudkoliv, a proto velmi rádi zapomínáme na to, že na veřejnosti naše právo na soukromí rychle vyprchává.

Jasně že nechceme, aby sousedi věděli o zásilce análních kolíků, které jsme si v diskrétním balení nechali poslat z Růžové vačice. Že pak krabice balení, i s návodem a vlastní adresou vyhodíme do společného kontejneru pro celé sídliště? Inu, to už je osud. Ostatně, zbavovat se dodacích listů a faktur, na nichž nechybí naše číslo účtu a adresa, skrze koše je pro nás vcelku rutina.

smlouva
Své osobní údaje rozdáváme na požádání a na následky nemyslíme. (foto: depositphotos)

Nahota na prodej? Klidně zadarmo

Zatraceně bychom si asi rozmysleli, než bychom někde na veřejnosti stáhli trenýrky (nebo kalhotky), a ukázali světu jejich obsah. Ale posílání foteček s lechtivým obsahem se stalo novým sexy-trendem. Ne, k striptýzové tyči bychom se nepostavili ani za deset bankovek s Palackým. Ale někomu/některé, které sotva známe, to vyfotíme a pošleme klidně zadarmo. Že se naše vybrakovaná intimita může obrátit proti nám? Ano, může.

Zařizujete si členskou kartičku na přepážce kasy v obuvi nebo drogerii? Jasný, za 10 % slevy na jeden nákup a šanci vyhrát lístky na Kryštofy to rozhodně stojí. A přemýšleli jste někdy nad tím, co s těmi vašimi sestřádanými osobními daty jednou bude dál? Že se jich ze zákona zbaví? To může klidně znamenat, že je třeba vyvezou na skládku. A každý ať si počte.

Vaše důvěrnosti a soukromá data nikdo krást nemusí, rozdáváte je dobrovolně, sami od sebe.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Porno jen s občankou. Britský zákon o čistém internetu je brutální zásah do soukromí

Používáte WhatsApp? Dejte sbohem svému soukromí!