Zvířata, která by bez zoologických zahrad už vymřela

Proč jsou zvířata v zoologických zahradách? To je snad jasné – přece byste nechtěli, aby tygři a žirafy běhali mezi regály v nákupáku – jsou tam „zavřená“ pro naše bezpečí! Ale vážně: podstatnou složkou fungování většiny zoo je záchrana ohrožených druhů zvířat. Které by tu bez nich už nebyly?

zoo

Civilizaci můžeme chápat jako proces, v jehož průběhu se dělají chyby. Současné zoologické zahrady, nemyslíme tím žádné menažérie, ale ty solidní instituce, se snaží dílek těch chyb vytvořených civilizací napravit. Tím, že určitým druhům živočichů, které jsme dokázali dohnat na pokraj vyhynutí – a v tom jsme vážně dobří – dáme šanci na návrat k existenci.

Jak to vypadá v praxi?

Od roku 1993 velmi pravděpodobně vyhynulo na planetě Zemi 15 druhů ptáků a savců. Ale 48 jsme jich, skrze zoo celého světa, dokázali zachránit. To není vůbec špatné skóre. A když půjdeme ještě trochu víc do minulosti, začne být ona ochranná a záchranná úloha zoologických zahrad ještě o něco zřetelnější.

Přímorožec arabský, miniaturní jedovatá žabka z Corroboree nebo kondor kalifornský patří k těm, kteří se díky péči odborníků vykřesali z temného nenávratna. Stejně jako antilopa bongo nebo australská medosavka. Že jste nikdy neslyšeli o želvě říční, nazývané krátkokrčka Georgesova? Inu, nebýt zoo, už byste ji ani vidět nemohli. Teď se ale navrací zpět do přírody.

zoo
Zoologické zahrady plní více funkcí, než si uvědomujeme. (foto: depositphotos)

Nebyly by tu ani opičky, tamaríni lvíčci zlatí. Třetina jejich současné populace pochází z odchovu v zoo. Pryč by byli maltézští sokoli a kaloni rodriguezští. A zamávat bychom museli i levhartům mandžuským. Zelení papoušci z Portorika (bylo jich posledních 13 exemplářů!), vlci rudohnědí ze Států a tchoři černonozí měli taky štěstí. Program na záchranu mořských vyder v Monterey započal, když jich zůstávala poslední padesátka. A povedlo se.

Česká stopa? Je tu!

Unikátní projekt na záchranu koně Převalského v podstatě světu ukázal, jak se dá zachránit druh. Je to věc, která se opravdu povedla. A zrovna pražská zoo dnes frčí v záchraně gaviálů indických, supů mrchožravých a pracuje na ochraně goril v Africe. Na špičce hodné obdivu nestojí jen Praha – ono se to při nedělní procházce možná nezdá, ale české zoo jsou světová třída.

koně
Koně Převalského jsou jedním z druhů, který se podařilo zachránit. (foto: depositphotos)

Ohrožených druhů jsou tisíce, těch na pokraji vyhynutí stovky. Žádný záchranný program je nedokáže zachránit úplně všechny, ale za současného nevyhovujícího stavu je i to, že zachráníme pár desítek druhů, lepší než pár facek přes plotýnku. Z přibližně 900 druhů živočichů, které to mají opravdu nahnuté, jich dnes zoologické zahrady aktivně zachraňují cirka 170.

Takové úsilí stojí spoustu času/energie/peněz, a proto to nikdy neustojí jedna instituce. Zahrad jsou ale po celém světě nižší tisíce, a jsou schopny na společném cíli spolupracovat. I když v průměrné zahradě neuvidíte většinou víc než 168 druhů, dohromady jich „chrání“ na 8700. Je to funkční štít proti vyhynutí.

Ne dokonalý, protože ohrožovat a hubit živočichy umíme výraznějším tempem. Ale zoologické zahrady tu jsou od toho, aby kus téhle civilizační chyby napravily. O zbytek se už musíme postarat sami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Spermie v ohrožení! Ztratíme schopnost rozmnožovat se přirozenou cestou? Dá se tomu vyhnout? Co byste měli a co naopak neměli dělat?

Fotografie ohroženého amazonského kmenu Awá