Spermie v ohrožení! Ztratíme schopnost rozmnožovat se přirozenou cestou? Dá se tomu vyhnout? Co byste měli a co naopak neměli dělat?

Není neobvyklé, že muži mají problémy s plodností – i ti, kteří si jinak přijdou zdraví. Některé zdravotnické organizace dokonce tvrdí, že jeden z pěti mladých jedinců má nízký počet spermií. Proč je příroda tak nespravedlivá a jak ji obelstít? Hlavně si nesedejte na kolo!

Spermie v ohrožení? Choďte dole bez a nesedejte na kolo!

Za neplodností u mužů stojí mnoho příčin, přičemž mezi ty hlavní patří genetické anomálie, hormonální nerovnováha nebo sexuálně přenosné infekce. S množstvím a kvalitou „plavců je však spojeno i několik faktorů životního stylu. Hádali byste se, že jejich zdraví ovlivňují třeba těsné slipy nebo cykloturistika?

Rizikové období? Léto!

Pokud se potíte v neprodyšném oblečení, zaděláváte na problém. Své chlapce totiž přehříváte! Tato konvenční moudrost vyplývá ze skutečnosti, že ideální teplota pro produkci spermií je o málo nižší než normální tělesná teplota.

Vzhledem k tomu, že volnější trenky poskytují oproti těsným slipům větší prostor k dýchání, je tento druh spodního prádla považován za vynikající. Aspoň co se zachování zdraví spermií týče. To ostatně potvrdilo i několik studií, během kterých dobrovolníci střídali těsné spodní prádlo, boxerky a trenky. Vědci na základě svých zjištění připouští, že těsnější kousky jsou sice pro sperma špatné, ale prý je těžké vyvodit definitivní závěry.

Kdy pustit chobot na vandr?

Na druhou stranu výzkum, kterého se zúčastnilo téměř 500 mužů, a který uveřejnil magazín Journal of Sexual Medicine, přinesl zajímavý závěr. Údajně totiž těsné spodní prádlo – samo o sobě – neškodí, nicméně pokud jej rádi nosíte a zároveň nevěnujete pozornost své hmotnosti a stravě, je vaše sperma v ohrožení.

Platí totiž, že zdravý organismus vytváří možnost volby mezi slipy a trenkami. Ten narušený, se vším tím tukem, cholesterolem a stresem, už není tak imunní, a proto ho může vykolejit všechno, do čeho svůj penis obalíte. No, zajímavá teorie. Každopádně se jí nedá upřít, že strava a cvičení fakt dělají hodně. Za důkaz lze považovat studii starou sedm let.

Jak si stojí prostorově výraznější jedinci?

Tehdy se obézní muži ve věku 20 – 59 let zúčastnili 14denního programu na snížení tělesné hmotnosti. Výzkumníci během něj shromáždili vzorky spermatu před zahájením programu, a taky následně po jeho ukončení. Porovnání obou vzorků jasně prokázalo, že jedinci s nadváhou, kteří přešli na jídelníček plný ovoce a zeleniny, zvedli hladinu testosteronu, postarali se o navýšení počtu aktivních, tedy pohyblivých spermií a zároveň svým klukům dodali punc kvality.

Ten největší samec nejezdí na kole a nekouří

Výzkumníci to tehdy okomentovali slovy, že již jen pouhé snížení tělesné hmotnosti o nějakých pět kilo, se na hladině testosteronu a zdraví spermií podepisuje poměrně hodně. Ovšem ne aby vás napadlo, že si za svoji odtučňující kúru zvolíte cykloturistiku. Běžte radši běhat! Jistý experiment uskutečněný v roce 2015, za kterým stojí rakouští vědci z univerzity v Innsbrucku, prokázal, že cyklisté snižují množství spermií a zároveň negativně ovlivňují i jejich kvalitu. To víte, těsné trikoty, vlhkost a do toho všeho poškození drobných cévek, které vyživují varlata. Platí tedy, že když kolo, tak jen občas.

Pokud šlapete více jak 12 hodin týdně, má to reprodukční důsledky. Před příští jízdou si proto sežeňte cyklistické kalhoty s měkkou vložkou, která chrání varlata před nárazy a úrazy. A co dalšího ovlivňuje zdraví a počet spermií? Kromě stravy a cvičení je také důležité sledovat vlastní návyky od kouření a pití. Pravidelní kuřáci, alkoholici a ti, kteří konzumují vysoké hladiny kofeinu, na tom nejsou zrovna nejlépe…

A co pro zdraví svých spermií děláte právě vy?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Svalnaté gladiátory uvidíte jen ve filmu. Skutečné arény patřily oplácaným a tlouštíkům! Jak to?

Máte v ložnici uklizeno? Omyl! I šimpanzi mají postel čistší než lidi! Jak to? Zajímavá studie odhalila překvapivá data