Zásadní faktory, kvůli kterým se v práci tolik stresujete. Stojí vám ty nervy za to? Prvním krokem k nápravě je uvědomění!

Složenky se platit prostě musí, takže den co den s obavami vstáváte do práce a modlíte se, aby další z těch perných pondělků, úterků nebo pátků neznamenal absolutní provar. Nic naplat, pokud čelíte typickým nástrahám pracoviště, jste v háji. Co všechno vám hází klacky pod nohy?

Stres na pracovišti: co za ním stojí a co všechno způsobuje?

Stresu se dneska nevyhne vůbec nikdo. Podle jisté ankety 61 % Američanů uvádí své pracoviště coby významný zdroj napětí a problémů, a jiné to není ani jinde, potažmo u nás. Podle výsledků výzkumu 1. LF UK a VFN až 39 procent pracujících Čechů vnímá své zaměstnání negativně – jako zdroj dlouhodobého stresu. Je to něco, nad čím je nutné se pozastavit? Tak určitě, pokud jednoho krásného dne nechcete skončit na psychiatrii. Koneckonců, právě tam vás mohou dovést faktory, kvůli kterým se v práci tolik nervujete. Co všechno ovlivňuje váš spánek, chuť k jídlu i libido? Tenhle black list si za rámeček nedáte!

Nedostatek autonomie

Každý šéf chce mít dokonalé a poslušné zaměstnance, kteří na slovo plní jeho příkazy a navíc přichází s kreativními nápady, které jemu, bossovi, ulehčují život. Vy, coby podřízený, se máte řídit daným pravidly a zákony, a přicházíte o svobodu už jen proto, že každá maličkost si chtě nechtě žádá šéfův souhlas. To vede k pocitu svázanosti a frustraci. Jste jako v pasti, přicházíte o schopnost pracovat efektivně. To se v průběhu času výrazně odráží na vašem sebevědomí a psychice. Knokaut!

Nejasná očekávání

Mezi další a naprosto běžné pracovní frustrace, které zvyšují stres, patří nejasná očekávání ze strany dané společnosti. Máte například vymyslet novou, burcující reklamní kampaň, která přitáhne davy. Firma je soustředěná na výsledek, ale to hlavní, pointu a myšlenku celé akce, nechává na vašich bedrech. Starejte se, jste za to přece placení, no ne? Tenhle každodenní boj o místo na slunci (a výplatu) je podhoubím pro neklid. Zkrátka další věc, kvůli které se v práci tolik nervujete!

Konfliktní požadavky

Dobrotu nedělá ani to, když jsou v kurníku dva velící kohouti – v tom horším případě i tři nebo dokonce čtyři. Čím víc nadřízených, tím víc představ a různých požadavků. Někdy je problém, aby se dva lidi shodli na tom, jak má vlastně výsledek vypadat, proto se můžete zmítat mezi plány a nápady toho prvního i druhého. Komu vyhovět a jak makat, aby se vlci najedli a koza zůstala celá? No, dobrá otázka. V každém případě, tenhle tanec mezi hladovými vlky zvyšuje pocit nedostatku autonomie a tím pádem i stres. Opět je všechno v háji.

Systematické narušování práce

Moderní technologie a zvyšující se tlak na pracanty všeho druhu určuje, jak se máte chovat. Za osm hodin pracovní doby je vaší povinností vyřídit nespočet e-mailů, telefonů a úkonů. Abyste to dali, děláte dvě, tři věci najednou. Jste neustále vyrušováni a tím klesá produktivita práce jako taková. Mozek si nikdy neuleví, syndrom vyhoření klepe na dveře. Znáte to? Pak nejspíš v nočním stolku ukrýváte antidepresiva a žena vám vyčítá, že s vámi v posteli vůbec nic není…

Nedostatek zpětné vazby

Statistiky praví, že nejspokojenější zaměstnanci jsou ti, kdo dostávají zpětnou vazbu o svém výkonu – a je jedno, zda se jedná o chválu nebo konstruktivní kritiku. Informovaní vědí, na čem je nutné zapracovat nebo v čem jsou dobří. Ti neznalí naopak tápou, hledají, jakým směrem se ubírat a jak vlastně pracovat. Opět dochází ke zvyšování úzkosti a nechuti druhý den ráno vstávat do toho blázince – zas a znova.

Osobní útoky

Sice žijeme v 21. století, ale i tak systematické týrání, s nímž se někteří lidé na svých pracovištích setkávají kvůli charakteristikám, jako je pohlaví, rasa, etnická příslušnost nebo sexuální orientace, není výjimkou. Šikana, diskriminace, toxické prostředí ovlivňující psychiku a duševní zdraví. Proč se na to Petr nebo Pavel jednoduše nevykašle? Má rodinu a dluhy, na Nuselák se mu ale zatím nechce. Tak proto.

Nekvalitní volno

Ano, i skutečné, to pravé volno je předmětem diskuzí. V práci jste sice dostali dovolenou, ale pořád se děsíte toho, že vám na pláži zazvoní mobil a kolega se bude dožadovat rady? To je přesně ono. Mnoho pracantů potřebuje přestávku, ale ve skutečnosti si ji nemohou dovolit. To připomíná i ty další, zoufalé situace, které vás v zaměstnání mohou potkat – nedostatek příležitostí k postupu nebo nedostatek důvěry. Ještě se divíte, že mnohým jen kvůli práci jednoduše hrábne? Navíc o tom, že je dlouhodobý stres přímo škodlivý pro vaše tělo i srdce, se dnes už dávno ví.

A kvůli čemu se v práci nervujete právě vy?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Potřebujete vyšší plat, sousední byt, novou holku nebo dobrou pracovní zakázku? Stačí trochu zamakat na vzhledu a svém chování. Jak?

Veganská móda má problém. Ukázalo se, že životnímu prostředí škodí víc, než se myslelo. Zachrání nás klokaní kůže?