Jaké existují typy grilů a který z nich si vybrat?

Počasí se v posledních dnech trochu umoudřilo. Teplé letní večery přímo vybízí k vytažení grilu a připravení nějaké grilované pochoutky. Jenomže se vám snadno může stát, že váš gril nepřežil relativně dlouhou a studenou zimu.

typy grilů

Nemusíte si ovšem zoufat, protože na trhu se nachází typy grilů, které jsou dostupné za rozumnou cenu. Podle jakých parametrů gril nejlépe vybírat?

Gril na uhlí, nebo na plyn?

Jednou ze základních otázek při výběru grilu je volba paliva. Zastánci tradičního způsobu grilování samozřejmě nedají dopustit na dřevěné uhlí, ovšem moderní technologie zapříčinily velké prosazení plynových grilů. Rozdíl mezi těmito typy grilů je skutečně nicotný.

Liší se spíše pohodlností přípravy a udržováním ohně, kdy u zařízení na plyn stačí otočit knoflíkem, zatímco u grilu na dřevěné uhlí je třeba připravit zátop a pravidelně přikládat. Navzdory rozšířenému mýtu nemá dřevo ani plyn vliv na chuť či aroma připravovaného pokrmu. Dřevěné uhlí samo o sobě nevoní, a pokud chcete, aby maso nebo zelenina získala specifické aroma, zaměřte se spíše na jedinečný způsob přípravy.

Typy grilů: podle čeho gril vybírat?

Volba paliva samozřejmě není jediným parametrem, podle něhož byste měli nový gril vybírat. Pečlivě si také rozmyslete, kde budete gril používat a především jak často jej budete používat. Tím pádem si jasně definujete, zda chcete raději dražší a kvalitnější gril, nebo se spokojíte s levnějším zařízením, protože na něm ve finále nebudete opékat tak často.

Také byste si měli ujasnit, zda si během grilování chcete užívat samotnou přípravu masa nebo zeleniny, nebo zda se chcete raději věnovat rodině či kamarádům. Nedílnou součástí vaší přípravy před hledáním vhodného grilu musí být i otázka rychlosti přípravy. Chcete-li mít jídlo připravené velmi rychle, musíte tomu přizpůsobit také gril.

Pro koho je určen gril na dřevěné uhlí?

Gril na dřevěné uhlí kotlového tvaru se v drtivé většině případů nachází na chalupě nebo chatě, kde máte dostatek času na přípravu topeniště. V krásné přírodě není třeba spěchat s přípravou masa, a proto si můžete dovolit grilovat na dřevěném uhlí.

Pro vlastníka kotlového grilu je proces grilování zábavou a zároveň způsobem odreagování. Ze začátku se sice připravte na malé neúspěchy, než vychytáte správnou kontrolu nad topeništěm, ale po pár večerech si budete připadat jako opravdový mistr.

Pro koho je určen plynový gril?

Plynový gril je v mnoha domácnostech používán nejenom o víkendech, ale také v týdnu. Jako majitelé grilu na plyn si užijete rychlé přípravy pokrmů hned na několik způsobů. Na druhou stranu si tolik neužijete samotné grilování a kontrolu nad topeništěm. Výhodou grilu na plyn je, že se nemusíte starat o popel a ani nemusíte pravidelně přikládat dřevěné uhlí.

Může se ovšem stát, že vás grilování natolik pohltí, že se začnete u plynového grilu nudit a budete chtít vyzkoušet jiné dobrodružství. V takovém případě vám nic nebrání tomu, abyste si pořídili gril na dřevěné uhlí pro opravdové mistry.

Hledáte kompromis mezi uhlím a plynem?

Určitě se mezi vámi najdou tací, kteří si chtějí užít kontrolu nad topeništěm a určitou formu zážitku, a přitom se nechtějí obtěžovat s dřevěným uhlím. Ideální variantu představuje gril na pelety, který spojuje výhody obou nejpoužívanějších typů grilů. Vyniká jednoduchým ovládáním pomocí knoflíku, jímž si nastavíte požadovanou teplotu pečení. Samotný žár pak vzniká spalováním dřevěných pelet.

Výběr nového grilu rozhodně nepodceňujte. Koupě vhodného typu je podmíněna odpověďmi hned na několik otázek. Pokud však věnujete výběru alespoň trochu času, neměli byste mít s koupí grilu žádný problém.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chcete si prodloužit grilovací sezónu? Vyzkoušejte zimní grilování

Nábytek z palet má celou řadu výhod. Proč je lepší než dřevěný nábytek?