Lekce z arachnofobie: Nejjedovatější pavouci světa

Okurková sezóna je už v plném proudu. Což v horkem rozpařeném Česku mimo jiné znamená i tradiční zprávy o prodavačkách, vyděšených pavouky v krabicích od banánů. Vážně, je čeho se bát? A stojí ta panika za to?

nejjedovatější pavouci světa

Řekněme, že záleží na tom, odkud pavouček vlastně přicestoval. Odpověď na tuhle otázku totiž může mít někdy váhu života a smrti. Vyloženě drastické to ale většinou není, protože ze 43 000 popsaných druhů pavouků je jich životu skutečně nebezpečných jen asi 30. A z ryze banánových krajů sem může přicestovat velmi teoreticky vlastně jen jeden jediný pavoučí „zabiják“. Který tvoří skupinu „nejjedovatější pavouci světa“? 

Zápřednice jedovatá. Která ale není extra divoká. Zhruba centimetrový mazlík s nápadně černými kusadly a výstražným zbarvením, býval klasikou Mexika a jihu Ameriky.

Výletník, který u nás zdomácněl

Teď se, díky globálnímu oteplování, jeho areál úspěšně rozrůstá i v Evropě. Takže kvůli němu nemusíte čekat ani na krabici s banány: k vidění je třeba na jihu Moravy a v Polabí. Problém představuje spíše menší, protože útočností zrovna nevyniká. Snad jen, když samice brání snůšku vajíček. Intenzita bolesti je podobná náloži žihadla od sršně. Tedy intenzivní zážitek, ale povětšinou bez následků.

Zajímavost? Tenhle druh miluje pach benzínu, a usadit se pod kapotou motoru nepojízdného či dlouho odstaveného auta je pro něj značka ideál.

Když 8 nohou zavře školu

O dost víc starostí si lidé (na jihu Severní Ameriky) užijí s koutníkem jedovatým. Má totiž tu nepříjemnou vlastnost, a to stahovat se do lidských obydlí. Kde se mu vede náramně dobře a perfektně prospívá. Jeho kousnutí bohužel způsobuje poměrně výrazné nekrózy (černání a odumírání) kůže, takže si každé setkání s ním budete opravdu pamatovat až do konce života.

A opět – pozitivem je, že není agresivní. Než riskovat střet s metrákovou opicí, radši se vždycky pokusí zmizet do bezpečí.

Podobně to má v sobě nastavené i obávaná Černá vdova, snovačka jedovatá. V zásadě malinkatý černý pavouček, který je „nápadný“ jen červenými přesýpačkami, na spodní straně zadečkové části těla. Když už jste tak blízko, že ten červený symbol vidíte, můžete mít problém. Protože její jed je silou srovnatelný třeba s chřestýšem nebo kobrou. Jediné pozitivum tu je, že ho nedokáže vpravit do rány více jak 2 mililitry. Což vás sice sundá, ale většinou nezabije.

Oba druhy – koutník i snovačka – jsou většinou klidní, i když jsou to nejjedovatější pavouci světa. Čím chladněji kolem nich je, tím slabší je jejich jed. Přesto se kvůli nim po světě dost rutinně uzavírají veřejné budovy, například školy. Protože když je „nevyřešíte“ dezinsekcí včas, rychle se množí.

Srdečné pozdravy z Austrálie

Že už těch osminohých pohodářů bylo dost? Dobře, je načase představit skutečný problém. Jmenuje se sklípkanovec jedovatý, a legrace s ním skutečně není. Místo toho, aby ukázněně čekal ve svém trychtýřovitém doupěti na hmyz či drobné hlodavce (na které pak bafne) se naučil vyrážet na dlouhé toulky k lidským obydlím. V okolí Sydney z něho radost opravdu nemají. Je nejjedovatějším pavoukem Austrálie, opravdovým postrachem.

Zatímco jiní nejjedovatější pavouci světa mají jedy nastavené spíše k pacifikaci hmyzu, ten od sklípkanovce (jedná se o δ-atracotoxin) skvěle funguje i na savce. A má ho na rozdávání. Navíc je taky až nesmyslně agresivní a teritoriální, a prakticky nezničitelný. Když jej strčíte do kýble s vodou, dokáže přežít 24 hodin, aniž by se utopil. Takže radši deset zápřednic v jedné krabici s banány, než jediného naštvaného sklípkanovce.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pavouci v Česku, co nahání strach. Který vás může kousnout a kdo jedem šetří?

Vše, co jste nevěděli o strachu a báli jste se zeptat