Pavouci v Česku, co nahání strach. Který vás může kousnout a kdo jedem šetří?

V létě jsme více v přírodě. Už je jasně dané, že si musíme dávat pozor na zmije, které se rády vyhřívají zejména na velkých kamenech. Možná ale budeme muset zpozornět i co se hmyzu týče. Jsou tady totiž pavouci.

pavouk

Vlivem postupného oteplování se k nám v posledních letech dostali i někteří jedovatí pavouci. Kteří hmyzákové už u nás zdomácněli a měli bychom si na ně dát velký pozor? A kdo naopak neudělá nic?

Zápřednice jedovatá

Už samotný název je skutečně odpudivý. Z jejího původního bydliště na jihu Francie se vlivem postupného oteplování dostala až k nám zápřednice jedovatá. Oproti druhům pavouků, které jsou u nás původní, se tento pavouk vyznačuje netradičním zbarvením. Jedná se o lehce průhledného pavouka se žlutým až nazelenalým odstínem. Už tato podoba by vás měla jasně varovat, že s tímto kouskem nechcete mít nic do činění.

Zápřednice je jeden z nejjedovatějších pavouků Evropy a také patří k těm největším. Je až 4 centimetry velká a nejčastěji se vyskytuje na rozkvetlých lukách. Ty jí připomínají její středomořskou domovinu a na stébla dlouhých trav si také buduje své kokony s vajíčky. Tento pavouk vás kousne v případě, že se bude cítit ohrožený. A jako u všech matek na světě, i zápřednice-matka vás kousne, pokud si bude myslet, že ohrožujete její potomky.

Kousnutí je bolestivé zhruba jako od vosy, u alergiků nebo u malých dětí může být vážnější. U některých osob je dokonce pozorováno lokální ochrnutí nebo horečka. Tento pavouk se ale uchyluje ke kousnutí jen skutečně ve výjimečných případech – výroba jedu jej stojí značné úsilí, a proto s ním rozhodně šetří. Jasně tedy platí, že pokud vidíte zejména na konci léta velké kokony ve vysoké trávě, není radno do nich jakkoliv zasahovat.

pavouci

Vodouch stříbřitý

Jak krásný název, který zní až poeticky. A jak hnusný pavouk se za ním skrývá! Tento odpudivý kousek tráví jako jediný pavouk na světě většinu svého života pod vodou. Na jeho zadečku jsou umístěny chloupky, na kterých ulpívá vzduch – právě díky ní vzduchové bublině se pavouk stříbřitě leskne. Je nám tedy jasné, odkud dostal svůj název.

Vodouch se živí larvy bezobratlých a většinu svého života tráví v podvodní vzduchové kapse, kterou si vytvořil. Pavouk je zhruba centimetr velký a žije v čistých stojatých vodách – například v slepých ramenou řek či rybníků. Šance, že se s tímto jedovatým hmyzákem potkáte, je skutečně minimální, tito pavouci jsou totiž docela vzácní.

pavouci

Pokoutník domácí

Každý, kdo má chatu, se s ním už jednou setkal. Obří pavouk, co má rozpětí nohou až 10 centimetrů, nenechá chladného snad nikoho ve svém okolí. I přes svůj velmi odpudivý zjev není pokoutník, který patří k původní druhy na našem území, nijak nebezpečný. Jeho kousnutí není nikterak jedovaté. Víte, proč na vás pokoutník zjara vybafne ze sifonu vany na vaší chatě? Je to dáno tím, že si na podzim hledají samci samice, a přitom se jim může stát, že spadnou ze stropu právě do klouzavé vany. Odtud se jim už nepodaří se vysvobodit, a proto čekají, až je zachráníte a hodíte je do přírody.

Přitom je pokoutník dobrým hospodářem – po celou dobu vám v chatě vychytává obtížný hmyz, jako jsou mouchy a komáři. Proto až se jej leknete, nechte ho žít a raději jej ve velké sklenici s uzávěrem vyneste ven. Tito pavouci jsou velcí pomocníci.

pavouci

Křižák pruhovaný

Dnes již běžný pavouk našich končin. I když jeho tělo jasně křičí všemi barvami a na první vyděšený pohled byste mohli cítit, že se jedná o jedovatou zápřednici, můžete zůstat v klidu. Je to pouze křižák pruhovaný. Na lukách nebo v keřích si dělá velké kruhovité sítě a u květů rostlin si chystá velké kokony. I tento kousek vás může kousnout, ale nic se vám nestane. Jeho jed není pro člověka nijak bolestivý ani ohrožující. Většinou se mu ani nepodaří prokousnout naši kůži – toto se stane pouze u dětí nebo seniorů.

Křižák pruhovaný je původně druh, který si hověl ve Středomoří, ale vlivem globálního oteplování již v našich končinách zdomácněl. Samice má okolo centimetru a půl, samec je až o polovinu menší. Potkáte jej většinou ve vysoké trávě, kde má políčeno na malý hmyz. Vzhled tohoto pavouka je velmi exotický, odborníci se domnívají, že se svým zbarvením snaží napodobovat jiný nebezpečný druh – v tomto případě vosy. Pavouk má na sobě žluté a černé pruhy protkané bílým lemem.

pavouci

Někteří pavouci představují skutečné riziko, jiní nejsou člověku nijak nebezpeční.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: