Chcete si prodloužit grilovací sezónu? Vyzkoušejte zimní grilování

Prakticky všichni majitelé grilů mají grilovací sezónu spojenou pouze s pěkným počasím. Jakmile se na podzim trochu ochladí a sychravé počasí již nedovolí trávit večery venku, odkládají svůj gril do garáže. Ten bez větší pozornosti stojí uschován až do jara, kdy se opět oteplí. Přemýšleli jste ale nad tím, že se dá grilovat i v zimě? Moderní grily už nejsou nijak omezeny okolní teplotou, takže si lze prvotřídní steaky připravit i v časech sněhové pokrývky.

zimní grilování

Základem je kvalitní gril

Pokud se právě chystáte na pořízení nového grilu, s nímž byste chtěli vyzkoušet i přípravku steaků či zimní grilování, měli byste se poohlédnout po velmi kvalitním výrobku. Nejprve je třeba udělat rozhodnutí, zda bude nový gril na dřevo či plyn. Od tohoto parametru se totiž odvíjejí některá další kritéria výběru.

Ať už zvolíte jakékoliv palivo, vždy sáhněte po značkovém a pokud možno robustním grilu, který odolá i horšímu zimnímu počasí. Mezi ty nejkvalitnější grily patří varianty s litinovým roštem, jenž umožňuje kumulaci velkého množství tepla.

Chystáte-li se na zimní grilování, určitě si zakupte gril s víkem. Přeci nechcete, aby steaky nebo grilovanou zeleninu zasypal sníh. Navíc víko udrží kolem připravovaného pokrmu vyšší teplotu, takže gril můžete zároveň využívat jako provizorní troubu.

Na trhu se nacházejí i elektrické grily, ovšem ty se pro zimní grilování vůbec nehodí. Jejich hlavním teritoriem jsou balkony nebo interiéry domácností.

Jak se na grilování obléct?

Určitě z letního grilování znáte, že v okolí ohniště je neuvěřitelné teplo. V létě tak spíše hledáte možnost k ochlazení, ovšem v zimě je situace diametrálně odlišná. Rozpálený gril sice vydává hodně tepla, ale rozhodně nepočítejte s tím, že vás dostatečně zahřeje.

Na zimní grilování si oblečte oblečení, která vás zahřeje, ideálně starší nebo zateplený pracovní oděv. Bývá totiž pravidlem, že se během obsluhy grilu zamažete, a navíc lehce načichnete kouřem.

Naprostým základem by měly být teplé boty, zakrytá záda a kulich. Uvědomte si, že při zimním grilování budete stát několik desítek minut v závěji sněhu, takže si buďte jistí, že vám nezmrznou prsty u nohou.

Vyvarujte se dlouhých šátků nebo šál či jiných snadno vznětlivých kusů oblečení, které by se mohly v blízkosti grilu vznítit. Po několika minutách přešlapování na mrazu určitě upotřebíte i termosku s teplým nápojem. Její obsah je samozřejmě na vás, důležité je, abyste se zahřáli.

Co se dá v zimě grilovat?

Možná vás to překvapí, ale v zimě si na grilu více vychutnáte trochu jiné pokrmy, než kterými byste své chuťové pohárky uspokojili v létě. Místo kuřete nebo zeleniny vsaďte na hovězí, zvěřinu nebo vepřové.

Samozřejmě si maso před grilováním připravte a v mezičase jeho marinování připravte gril. Důkladně očistěte rošt od všech připečených žmolků a gril postavte na rovný a pevný povrch. Nezapomeňte na pracovní stolek pro odložení grilovacího náčiní.

Pravidla zimního grilování

Nikdy negrilujte potmě! V zimě se stmívá relativně brzo, takže pokud plánujete delší posezení u grilu, připravte si kvalitní osvětlení. I za zhoršené viditelnosti potřebujete mít dokonalý přehled o tom, co u grilu děláte. Ke správnému zimnímu grilování určitě patří i správné náčiní.

Rozhodně se neobejdete bez grilovacích kleští, štětce na potírání masa nebo pánve pro grilování menších kusů masa. Abyste ovšem maso dobře připravili, kuchaři doporučují použití vpichového teploměru. Díky němu máte dokonalou představu o vnitřní teplotě připravovaného steaku.

Milujete grilované maso? Nemusíte s grilováním čekat až do jarní oblevy. Teple se oblečte, připravte si kvalitní svítilnu a můžete si bez dalšího omezení užít skvělé zimní grilování s přáteli či rodinou.

FOTO: 123RF.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Otestovali jsme: grilování ve velkém stylu! Pozvěte svou polovičku na pořádnou žranici

Pivní marináda, která dodá grilování ty pravé grády