Knižní novinky: co nám přinesl ryze nedigitalní svět?

Kdysi v pradávných časech, po Backstreet Boys ale před Justinem Bieberem, ještě lidé četli knihy. Ne ty elektronické, ale papírové. A protože na tyhle nedigitální časy budou naše děti vzpomínat stejně, jako my na dobu petrolejek a margarínu, hodí se zmínit pár neobyčejných faktů o naprosto obyčejných knihách.

knižní novinky

Jaké existují knižní novinky? Jak vám ochotně prozradí každá rychlokvaška z Filozofické fakulty, víra je opium lidstva. Bible, kniha knih, nám za poslední milénium tyhle sedativa pro mozek postupně dávkovala v 5 miliardách výtisků. Je tedy nejrozšířenější knihou světa? Do jisté míry.

Malá červená knížka, jak jsou v Číně přezdívány výtisky moudrostí soudruha Mao Ce-Tunga, byly zatím vytištěny v 6,5 miliardách kusů. A uskladněny- Zjevně proto, abychom si je jednou všichni, až budou mít rychlokvašky pravdu, přečetli. Už umíte čínsky?

Nejprodávanější knihy historie?

Pán Prstenů (1954) – 150 milionů výtisků, Hobit (1937) – 150 milionů a Harry Potter (1997) – 120 milionů. V celé sekci nejprodávanějších knih nenarazíte na literaturu faktu. Což nás obloukem vrací zpět k Bibli. Lidé prostě chtějí snít a věřit. To, že se podvakrát stal nejprodávanějším autorem ten samý muž, nutí k zamyšlení. Co třeba přepsat Bibli a přidat pár kouzelníků, draků a zlato v Morii?

Harry od Rowlingové je ale také patřičně na výši: když posčítáme všechny díly a jejich vydání, dostaneme se na půl miliardy knížek. Z toho máme až Bradavice!

Rozdíl mezi dalšími literárními velikány a příběhem o dětskými čaroději je podstatný. Jsou tu totiž minimálně dvě knihy, které míří na rekord, ale nikdo je vlastně nečte. Koupíte a založíte na zaprášenou poličku.

Tou první je Velký čínský slovník (567 milionů výtisků, a souvislost s budoucností Malé červené knížky je asi zřejmá) a kniha Skauting pro chlapce. Ta poprvé vyšla v roce 1908, a dočkala se neuvěřitelného počtu 190 milionů dotisků.

Johannes? Tak to je Gut.

Knihtisk? Termín, při kterém nám automaticky naskakuje jméno Johannese Guttenberga. Pravdou je, že tenhle mistr nebyl úplně vynálezce, jen trochu upravil proces tisku a dodal mu průmyslový charakter. Ještě postaru to s obtiskem dělali už v Mezopotámii. Co už se většinou neví a můžete v debatě o krásné literatuře přihodit k dobrému je, že první knihou napsanou na stroji byl Život na Mississippi od Marka Twaina.

Nutno dodat, že psací stroj Remington No. 02 z roku 1887, byl učiněný mazlíček. Vážil 9,8 kilogramů. Vyloženě cestovní model. A aniž bychom se zabývali obsahem této knihy, její cena tehdy činila 5 dolarů. Dnes vyjde prvotisk na 3000. To prvotisk Guttenbergovy bible přijde na 2,4 milionů, a stal se první knihou s hodnotnou nad 1 milion dolarů. Stalo se to v roce 1978, a od té doby dál roste na ceně.

Když nevíte, co číst na WC

Což nás sune k ceně knih: vůbec nejdražší knihou je tzv. Codex Leicester. Jméno získal podle původního majitele, hraběte stejnojmenného panství. O co jde? O knihu malůvek, čmáranic a poznámek, což nezní zrovna sexy.

Vtip je v tom, že autorem těch malůvek je Leonardo da Vinci. A tohohle renesančního velikána zbožňuje Bill Gates tak moc, že si tuhle omšelou brožurku pořídil za 53,1 milionů. K jeho cti dodat, že obsah digitalizoval a zpřístupnil lidem. Možná je to ale jen projev jeho choroby.

Úchylky nemohou chybět

Říká se jí bibliofilie, láska ke knihám. A ve své podobě může být stejně patologická, jako jiné úchylky. To, že vás rajcuje šustění stránek, specifická vůně plísně a vzrušuje dotek starého zažloutlého papíru, prostě normální není. Existuje i tzv. abibliofobie. Chorobný strach z toho, že vám dojde čtivo.

Pokud ale čtete jen nezáživné separáty o auxinech, nejspíš vám to nehrozí. A to, že chcete mít sex s pohlednou knihovnicí, v pracovní době, je oproti tomu z medicínského hlediska naprosto v pořádku.

Kde to realizovat? Pochopitelně, že v samém hnízdě knihomilců. Tím může být Britská knihovna, která má v katalogu 200 milionů položek. Čímž trumfne i americkou knihovnu Kongresu, se 170 miliony.

To Národní knihovna České republiky má v patrnosti „jen“ 6,9 milionů položek. Pokud ale budete hledat zemi s největším počtem knihoven na počet obyvatel na světě, jste v České republice správně. Byli jsme národ knihomolů.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Knihy, které změnily svět k horšímu. Četli jste je?

Knihy za babku. Jediný knižní outlet v ČR právě otevřel!