Turistické destinace, které jsou vlastně místy ohavných masakrů a vy si tam děláte selfíčka

Divy světa, vznosné památky historie, příklady mimořádné architektury. Zkrátka místa, která v našem cestovním itineráři při výletu do zahraničí nemohou chybět. Málokdy si ale uvědomujeme, že minulost těchto památek není zrovna růžová. A má v sobě vlastně asi tolik vkusu, jako návštěva bývalého koncentračního tábora – v šortkách, kroksech a s plechovkou piva.

turistické

Ten nejdelší hřbitov světa

Výlet k Velké čínské zdi? Dnešní turistické zvolání „Vidět a zemřít“ brali dřív asi o něco víc doslovně. Během stavby ohromné zdi, dnes viditelné z vesmíru, totiž až 40 % všech dělníků podlehlo úmorné dřině, vyčerpání a stavebním nehodám. Velká čínská zeď je vlastně tím nejdelším hřbitovem světa, a podél jejích kamenných smyček leží na půl milionu pohřbených těl někdejších stavitelů.

Pláč mrznoucích dětí

V katalogu jihoamerických destinací, které prostě „musíte“ navštívit, stojí Machu Picchu na prvním místě. Při prohlídce rozvalinami teras ztraceného města se ale většinou nedozvíte o někdejší incké tradici. Obětování dětí – včetně nemluvňat – k usmiřování bohů. Nic krvavého. Prostě je tu upoutali k oltáři a nechali je pojít hlady. Nebo umrznout. Tam, kde dnes pózujete a děláte selfíčka, zahynuly stovky, možná tisíce dětí.

masakr
Machu Picchu patří mezi nejslavnější turistické destinace. (foto: depositphotos)

Romantický most sebevrahů

Ikonický červený most je skvělá kulisa pro fotku ze San Franciska. Žádnou velkou romantiku za tím ale radši nehledejte, je to totiž podobné, jako fotit se s Nuselákem za zády. Golden Gate Bridge je jedničkovou lokalitou nejen amerických sebevrahů, a za dobu jeho existence tu svůj život skokem do hlubiny ukončilo 1600 lidí. Tedy, to jsou jen ti, o kterých se ví.

most
Golden Gate je mostem sebevrahů. (foto: depositphotos)

Skvrna americké historie

San Francisko má na dohled ještě jednu pamětihodnost lákající turisty. Alcatraz. To bývalé tolik obávané vězení, Al Capone a tak dál… Vtip je v tom, že zmíněný ostrůvek sloužil jako vězení, detenční tábor i doslovný koncentrák mnohem dřív. Končili tu dezertéři, zajatci z Konfederace, političtí vězni, španělští povstalci a Filipínci, bojující za nezávislost. Alcatraz není kriminál jednoho slavného gangstera, spíš americký Gulag.

Tady se umíralo ve velkém

Nejnavštěvovanější památka Itálie a jedna z „top“ památek Evropy. Turistické must have. Netřeba dlouho hádat, Koloseum. Jeho otevření zahájil sto dnů trvající masakr: zvířat, zajatců, otroků i gladiátorů, pobíjených hromadně jen pro pobavení krvežíznivého publika. Z márnice, vybité zoologické zahrady anebo okresních jatek byste asi snímeček z dovolené neprezentovali. Ale přesně tohle Koloseum bylo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Destinace smrti: Nejnebezpečnější pláže světa

Nejbezpečnější destinace na světě. Pokud se bojíte cestovat do cizích zemí, leťte právě sem