Destinace smrti: Nejnebezpečnější pláže světa

Sezóna plavek už je na spadnutí a plánování toho, kam si pojedete vyvalit šunky, je v plném proudu. Tyhle plážové lokality se ale vyplatí ve vlastním zájmu vynechat.

pláže

Bosá procházka v jemném písku, při níž si necháváte jen tak příbojem masírovat chodidla? U K’gari, mimořádně nádherné pláže a liduprázdného Fraserova ostrova u pobřeží Austrálie, je přesně tohle extra špatný nápad. Právě takhle se totiž dočkáte osobního setkání se čtyřhrankou, irukandži nebo měchýřovkou. Ano, ty nejvražednější medúzy oceánu si tu dávají dostaveníčko. Jejich dotek zabíjí.

Pobřeží Nā Pali, které lemuje výběžek havajského Kauai, nemá chybu. Zdejší před světem skrytá pláž Hanakapiai připomíná ráj. Jen koupání tu za mnoho nestojí: funguje tu ten nejvražednější známý mořský rip. Proud, který vás bleskově odtáhne od pevniny, a svou silou vám nedovolí návrat. Zápas s ním můžete svádět hodiny, ale vyhrát nemůžete. Tady si krása vybírá svou daň v lidských životech.

Pro trvale zářivý efekt

Co má společného atol Bikini na Marshallových ostrovech a brazilská pláž Guarapari? Je tu krásně! A taky enormně radioaktivní prostředí. Na Bikinách kvůli tomu, že se tam testovaly atomovky, v Brazílii kvůli radioaktivnímu podloží. Zahrabat se na hodinku do písku na obou plážích z vás ale udělá klienta nejbližšího centra pro léčbu lymfomů. Nádor asi není ten nejlepší suvenýr, který si chcete z dovolené dovézt.

Přijde vám, že všechna ta očkování a vakcíny, kterými se cpete před výletem do exotické země, jsou pro srandu králíkům? Otestujte jejich účinnost na pláži Chowpatty. Je to univerzální skládka, kde ústí kanalizace snad z celé Indie. Břehy jsou čisté, copak o to… ale písek a voda, to je instantní poukázka na tyfus, choleru a celou abecedu žloutenky. Chuťovka!

Kde se střílí a zabíjí jed?

Mexické Acapulco nebo brazilská Copacabana? Obojí je fenomén. Bohužel od té doby, co se tu etabloval organizovaný zločin, dost nechvalně proslulý. Na druhé zmíněné se krade, a ve velkém. Specializují se na to celé gangy. A ta první? Tam se střílí. Váš klid pod slunečníkem musí hlídat těžkooděnci s kulomety. A ne vždy úspěšně. Seznam pláží, kde vás místní přivítají mačetami nebo nabitým revolverem, se každý rok rozrůstá.

pláže
Copacabana je možná ráj, jen si hlídejte peněženku, až se budete rozplývat. (foto: 123RF)

A samozřejmě, je tu ještě Bolsa Chica. Kalifornský střípek pohody, pláž příjemně zarámovaná okolní krajinou. V čem je smrtící háček? Hadi. Všude samí hadi. Jedovatí chřestýši dominují souši. To, co cestou na pláž slyšíte, nejsou cvrčci. A ve vodě? Tam si zase hoví vodnáři. Smrtelně jedovatí, ale pohodáři. Na klidu to ale nepřidá. Takže zvolníme?

Hyeny a vyhřátá Havaj

Dobře: překrásný bílý písek, prohřáté pobřeží, sluníčko. Krása. Taky nikde kolem není ani živáčka, což vzhledem k názvu – Pobřeží koster – úplně nepřekvapí. Sem, na pobřeží Namibie, totiž vyplavuje zdechliny celý Atlantik. Rizika, která se s tím pojí, nejsou jen řekněme hygienická. Jak často se vám jinde stalo, že by se vám pod slunečníkem usadila partička hyen?

Raději zpátky na Havaj, do pěkně prohřáté vody. Jen pozor, na čedičově černé pláži Pohoiki nepřitápí pod vodou kolem jen sluníčko, ale taky Kilauea, zdejší činná sopka. A to může bolet. Řekněme, že vulkán tu z dlouhé chvíle vyvrhne magma/lávu pod hladinu v ten moment, kdy se půjdete smočit. A voda v ten okamžik může mít kolem 100°C. Když vás tohle oteplení zastihne dál od břehu, můžete se tu klidně uvařit ve vlastní šťávě.

řeka
Koupačka a slunění poblíž Amazonky zahrnuje i to, co nechcete. (foto: 123RF)

Bonus mimo slanou vodu

Po takové zkušenosti by se člověk raději držel od moře a sopek dál. Takže chcete spíše nějaké říční pláže z náplavů? Prosím, Praia da Lua, Praia da Tupo nebo Japonês u Amazonky skoro nemají chybu. To „skoro“ je důležité. Řeka je tu v kontaktu s divokou džunglí, takže koupačka i slunění zahrnuje všechno od piraně, elektrických úhořů až po hladové anakondy. Případně rybičky, které se chtějí zasídlit ve všech otvorech vašeho těla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titanoboa: Skutečný titán mezi hady. Důkladná masa kostí a zubů

Ty nejblbější nápady za milion babek