Povislá kůže po hubnutí: Co s ní a dá se to napravit?

Konečně se vám to povedlo. Po měsících dřiny a vypocených litrů potu se vám podařilo poprat s nadváhou a ručička na váze přestala šílet s nesmyslnými čísly. Jenže aby té radosti nebylo moc, něco to kazí – povislá kůže. Dá se jí vůbec zbavit?

povislá kůže

Není to nic nového pod sluncem. S rostoucí váhou se musí kůže přizpůsobovat, napíná se a dává tak dostatečný prostor nově nabytým tukům. Takový stav může trvat roky, tedy do té doby, dokud obezitě nedáte vale. Mezitím je kůže nepřetržitě napjatá a hlavně v oblasti břicha se tíhou svěšuje dolů. Jakmile se tuků úspěšně zbavíte, většinou spolu s tím získáte škodolibou připomínku vašeho nezdravého stylu, a tím je povislá kůže.

A čím rychleji jste kila shodili, tím zuboženější vaše kůže pochopitelně bude. Co je dobré o vytahané kůži v souvislosti s hubnutím vědět?

Povislá kůže ve znamení hlavních viníků

Ještě než se přesuneme k samotnému řešení, pojďme se podívat na to, za jakých okolností se povislá kůže objevuje po hubnutí nejčastěji. Je to vinou:

kůže
Kůže má svoji omezenou elasticitu. Náhlé změny jí škodí. (foto: 123RF)
  1. Rychlého hubnutí – úplně nejčastější příčinou je rychlé hubnutí v krátkém čase, kdy kůže nestačí pružně reagovat (jak výstižné…) na nové změny. V průběhu nabírání hmotnosti se musela postupně roztáhnout do určitých rozměrů. Pokud to na ni bylo moc rychlé, kůže navenek popraskala a vytvořily se strie. V případě povislé kůže se ale jedná o opačný efekt. Rychlé hubnutí totiž nedává pokožce dostatek času, aby se přirozeně stahovala, což má za následek povislou kůži. Nejlepší je proto hubnout postupně, pomalu a mezitím se věnovat posilovacím cvikům. 
  2. Postupné nabírání na váze – ano, tady se zase vracíme do minulosti. Stav kůže totiž ovlivňuje nejen to, co je teď (zhubli jste), ale i to, co bylo (jak jste přibírali). Každá kůže má omezenou elasticitu, a pokud jste její hranici přesáhli, nemůže se kůže po následném zhubnutí už přirozeně stáhnout. 
  3. Stav pokožky a věk – je to tak. Velký vliv na povislou kůži po hubnutí má i věk, stejně tak kvalita kůže jako takové. Mladší osoby a lidé s přirozeně pevnou kůží mají mnohem větší šanci, že se jich takový scénář vůbec nedotkne.

Jak to celé napravit?

Samozřejmě v těch nejhorších případech jen tím, že si skočíte na plastickou chirurgii nebo využijete účinnost liposukce či konturovací metody, které napínají kůži. Pokud je kůže už opravdu hodně povislá, nic jiného vám ostatně nezbyde. Finančně to sice není bůhvíjaká krása, zato dlouhodobý účinek to rozhodně má.

Jinak si ale ve svém cíli můžete stát poměrně obstojně, a s trochou odvahy i trpělivosti si dovedete poradit sami. V případě, že máte v plánu ještě nějaké to kilo shodit, snažte se v rámci hubnutí přidat posilovací cviky a kočírujte shazování kil tak, že na to nebudete tlačit silou. Absolutním favoritem, který vám svépomocí dokáže kůži vyladit, je samozřejmě posilování.

posilování
Hubněte postupně a pravidelně posilujte. Vaše kůže bude mít čas si zvyknout. (foto: 123RF)

Snažte se vytvořit si účinný trénink a využijte přebytečnou kůži pro nárůst vašich svalů. Svaly se tím pádem zvětší a po povislé kůži nebudou ani památky. A samozřejmě, i když chlapi si od přírody na pečující kosmetiku nepotrpí, nebude ale od věci zkousnout fakt, že má smysl kůži pravidelně promazávat, čímž ji zocelíte nejen na povrchu, ale i uvnitř. A pak také nezapomínejte na dostatečný pitný režim.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Proteiny! Aneb když chceš hmotu, musíš to užrat

Jak začít s posilováním? Pár dobrých rad pro všechny, kteří to myslí vážně