Nejlepší místa pro váš sólo trip. Švédsko je ráj introvertů, na Kostarice budete šťastní

Samota není diagnóza, ale spíš poznaná nutnost. Někdy prostě chcete být jen chvilku sami, mít čas na vlastní přemýšlení. Anebo s sebou nepotřebujete tahat obří bagáž či doprovod hlučné společnosti. Kam pak do světa vyrazit na cesty, když si to chcete opravdu užít?

sólo

Island dávkuje samotu v krajině řekněme nehomeopatickým způsobem. Když zavítáte mimo asfalt anebo si to zamíříte kamkoliv na sever, nemusíte na dalšího člověka narazit celé dny. Ta vyprázdněnost vulkány poznamenané krajiny je extrémní. Na druhé straně, lidé tady žijí a jsou na samotu zvyklí. Takže nikoho svým sólo tripem neohromíte. Samota je tu přirozená věc.

Lidé s tvrdou skořápkou

Turista – samotář vyčnívá ve Skotsku jako bolavý zub. Pro místní je to něco nezvyklého a nepatřičného. Něco, k čemu se sami chtějí opatrně přiblížit, prozkoumat to a nalít do toho kořalku, aby viděli, co se s tím stane. Skotové mají rádi svůj klid a hlučné skupinky výletníků jim vadí. Ovšem tichý samotář je pro ně spíš poutník, host a návštěva, kterou si umí považovat.

skotsko
Ve Skotsku jsou na vaši samotu připraveni. (foto: depositphotos)

Koukněte, on tu přežil!

Jižní pobřeží Austrálie je trochu široký pojem, protože se pohybujeme v kontinentálních měřítcích. Ale právě proto tu platí, že se tu sólo-cestovatelé jen tak neztratí. Místní si totiž považují těch, kteří dokáží v jejich zemi přežít, a umí to náležitě docenit. Dobrovolná samota je tu nepřímou cestou k jejich upřímnému pohostinství.

Dokonalost jednotlivosti

Že jen proto, že cestujete sami, nechcete bloudit nějakými pustinami? Že právě proto, že jste na cestě sami, chcete být obklopeni lidmi? Pak si dopřejte japonskou metropoli, Kjóto. Je to město, kde můžete být sami (a sami sebou) a nikomu to nevadí. A na každém kroku se tu nabízí zážitky, které můžete sami vychutnávat plnými doušky. Pokud jste navíc perfekcionisté a milovníci kvality, jsou tu na vás nachystaní.

Městský ráj introvertů

Švédský Stockholm je takové zvláštní, zadumané město. Dá se tu krásně bloumat ulicemi, chodit do galerií, na koncerty i trhy, do restaurací. A všude budete mít pocit, že každý je tu samotářem, individualitou. Lidé jsou tu velmi tolerantní a soukromí respektující. Je to takový malý ráj introvertů.

Řek Zorba zdraví

Řecko má přes tři tisícovky ostrovů, a zabydlen z nich je jen zlomek. Řecko má také dvě tváře. Tu jednu si nechává pro turisty, kteří potřebují k životu hotelové resorty, pláže a ruch kolem sebe. A tu druhou? Tu uvidíte, když sólo zmizíte někam na ostrov, mimo letoviska, na venkov. Poznáte pravou řeckou otevřenost, s kterou vítají všechny, co nepospíchají za katalogovými zážitky a umí si jejich krásné Řecko vychutnávat pomalu.

cestovatel
Někdy je potřeba vyrazit jen tak sólo. (foto: depositphotos)

Tady budete šťastní

Kostarika si drží reputaci té nejšťastnější země světa. Svou dobrou pověst pak zlepšuje fantastickou zážitkovou turistikou a přenádhernou přírodou. Jinými slovy, jim je jedno, že jste přijeli sami – oni chtějí, abyste si to u nich užili. A nekazili jim národní průměr – takže se postarají o to, abyste byli opravdu spokojení a šťastní.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dovolená v Indii: Co čekat, jak dlouho trvá let a další praktické informace

Chcete se bát? Tohle je ideální místo pro vaši děsivou dovolenou