Dovolená v Indii: Co čekat, jak dlouho trvá let a další praktické informace 

Když v České republice definitivně udeřila zima, neznamená to, že tady musíte také zůstat. Máme pro vás ovšem velmi netradiční tip, oproti klasickým exotickým destinacím. Napadla vás někdy dovolená v Indii?

dovolená v Indii

Dovolená v Indii vám na první dobrou možná zní jako pěkně ulítlý nápad. Ale proč vlastně? Kolik toho o Indii ve skutečnosti víte? Je tu pěkné počasí prakticky celý rok a v době zimy se teploty drží kolem 20 °C, na turistiku je to jako dělané.

Potřebujete vízum

Nemusíme zdůrazňovat, že Indie není Česká republika ani Slovensko. Pro vstup do země potřebujete vízum, které můžete zařídit už v Praze za necelé dva tisíce korun. Počítejte však s tím, že ho nedostanete ze dne na den. Naopak se jedná o týdenní, ne-li čtrnáctidenní záležitost, takže i na základě toho hledejte svoji vysněnou dovolenou.

Indie
Indie má své zvyky a tradice. (foto: depositphotos)

Aby vám bylo vízum uděleno, musíte mít kromě zmíněného poplatku s sebou také dvě fotografie pasového formátu a kromě jiného i originální pas. Ten vám musí platit ještě minimálně půl roku po předpokládaném návratu z Indie.

Jak je to s očkováním?

V případě, že se rozhodnete zamířit do této většinou slunné destinace, nemusíte se proti ničemu specifickému očkovat. Nicméně je vhodné alespoň zvážit očkování proti žloutence typu A a B, případně proti břišnímu tyfu.

Přijíždíte přece jen do zcela jiné, nové a exotické země, myslete na to. Jsou zde jiné stravovací návyky a hygienické návyky, jiná životní úroveň, jiná voda, což se může negativně projevit na vašem zdravotním stavu.

Himálaje
Dovolená v Indii je pro turistiku jako dělaná. (foto: depositphotos)

Směnit peníze, nebo ne?

S českými bankovkami tu nepochodíte, a tak se nabízí otázka, jestli směnit nebo neměnit peníze před cestou do Indie, nebo si vystačit například s kreditní kartou. Rozhodně je dobré mít u sebe alespoň něco málo, konkrétně několik indických rupií, což je zdejší měna.

Poznámka: Podle aktuálního kurzu 1 INR = 0,28 CZK.

Pokud se vám však nepodaří směnit si českou korunu na indickou rupii (nebo to holt nebudete stíhat), nemusíte se ničeho bát, dokonce ani předraženého směňování na letištích. Většina hotelů má totiž své vlastní směnárny, případně jsou zde na každém rohu bankomatu na kreditní karty.

Stravování není jen o kari 

Prakticky při každé návštěvě nějaké cizí země máme tendenci ochutnat zdejší speciality. V Indii vám to rozhodně nebude odepřeno. Pokud chcete mít náskok, nastudujte si předem pojmy jako palak panýr, dhál nebo nán. K snídani si můžete vychutnat úžasné ovoce, které v Indii hojně roste. Na oběd nebo k večeři samozřejmě i kari, které patří k nejtradičnějším jídlům indické kuchyně, dále různé kaše a luštěninové pokrmy.

trh
Na trzích můžete nakoupit šťavnaté druhy ovoce a zeleniny. (foto: depositphotos)

Co se však týče vody, buďte obezřetní a raději pijte pouze zdejší balenou vodu, nikoliv kohoutkovou, ať si nepřivodíte zažívací problémy.

Jak dlouho se do Indie letí a jaký je časový posun?

Mezi zásadní informace, které potřebuje vědět či znát každý turista, patří i informace o čase. Jak dlouho se do Indie letí a jaký je vůbec zdejší časový posun? Pokud to u vás dovolená v Indii vyhraje, měli byste se připravit na dlouhý let. Ten se obvykle (a nejméně) pohybuje kolem jedenácti hodin.

Časový posun je zde +4,5 hodiny oproti středoevropskému času. Po příletu si tedy nezapomeňte přetočit i hodinky.

Připravte se na výpadky proudu 

Nemusíte s sebou však brát žádnou extra elektroniku nebo podobné příslušenství, dokonce se to ani nedoporučuje. V Indii totiž velice často dochází k výpadkům proudu, tak abyste zbytečně neztráceli nervy, když vám během večerního posezení baterie v notebooku vypoví a nabíjení nebude zrovna fungovat.

Ostatně zástrčky jsou blízké evropskému standardu, není třeba si brát adaptéry jako při cestě do Anglie nebo Ameriky.

Ne, raději pěšky 

Řada turistů počítá s tím, že se z místa na místo budou přemísťovat automobilem. I když jsou zde výpůjčky vozidel možné, nedoporučují se. Zdejší hustota provozu je totiž tak velká, že byste mohli také celý den či půlden strávit za volantem.

Indie
Počítejte zde s opravdu hodně hustou dopravou. (foto: depositphotos)

Ostatně tu dobře funguje hromadná doprava nebo se na mnohá místa můžete hravě dostat pěšky. Pokud navíc využijete takzvaný charterový let, budete mít zde vždycky k dispozici česky hovořícího delegáta, který vám případně s přejížděním z letiště na hotel či jinam pomůže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Indie je tou nejzvláštnější zemí světa. Jednadvacet podkladů jako důkaz!

Ikona světového míru Gándhí jako rasista a utlačitel? Historie nevyobrazuje duchovního vůdce Indie zcela přesně!