Chcete se bát? Tohle je ideální místo pro vaši děsivou dovolenou

Kritéria výběru dovolenkové destinace jsou různé, stejně jako výletníci. Pro někoho je určující cena pobytu, další preferují co nejkratší vzdálenost od bungalovu k baru, nebo koncentraci plážových koček na metr čtvereční. Jiní upřednostňují adrenalin, anebo aspoň absenci dětí, byť třeba vykoupenou rizikem tsunami. Kam se ale vydat, když se chcete ponořit do hlubin strachu?

místo pro děsivou dovolenou

Pokud vynecháme obligátní válečné zóny, nekontrolovatelné Somálsko, které je také místo pro děsivou dovolenou, anebo města Port Moresby a mexickou Tijuanu (dlouhodobí rekordmani v přepočtu vražd na počet obyvatel), tedy místa, kde se máte reálně čeho bát, je tu pár zajímavých tipů. Příjemné mrazení v zádech se nabízí v rumunském polesí Hoia-Baciu.

Lidé se tu ztrácí odpradávna, a může za to prý „zlá“ energie ducha lesa. A možná také podivné experimenty kdysi zde hostujících sovětských vojáků. Minout byste neměli ani japonský les Aokigahara, kam byli na odúmrť posílání po staletí neproduktivní důchodci, a nyní je notorickým místem pro sebevraždy. V roce 2003 tu bylo nalezeno 103 viselců.

hoia baciu

V lesích Hoia Baciu byste se nechtěli ztratit. (zdroj foto: 123rf.com)

Into the Wild. Skutečně

Americkou hvězdou je pak Národní park Olympic ve státě Washington. Není to divočina jako ze žurnálu, ale skutečná. A možná zpestřená i něčím jiným. Za dvaaosmdesát let tu zmizelo beze stopy 1600 turistů, což nebude náhoda. Můžete buď rozšířit statistiku, anebo záhadu vyřešit, je to jen na vás.

Možná je za to může chlupatý Bigfoot, anebo tu někdo loví tu nejhorší škodnou na planetě. Člověka. To na ostrůvku Sheppey naproti hrabství Kent lovecká sezóna neprobíhá, ale kostlivců tu neubývá. Dvě století nazpátek tu byla trestanecká kolonie, a později mrtvoly na pobřeží zmnožovaly oběti námořních neštěstí. Teď tu nikdo nežije. Ale lidské kosti odtud nemizí, a některé jsou čerstvé.

Brána do minulosti

Na africkém pobřeží jich je několik. Jedna se nachází na ostrově Gorée u Senegalu, další v ghanské Elmině a třeba na Bunceho ostrově v Sierra Leone. Co hledáme? Brány, které byly po právu přezdívány dveřmi bez návratu či Smrti.

Do kobek koloniálních pevností jimi procházeli novopečení otroci, skladovaní tu před cestou za oceán. Se statisíci mrtvých se kolem těchto míst vznáší aura ne nepodobná vyhlazovacím táborům v nacistickém Německu. A ty tu k dovolené skutečně propagovat nebudeme, chceme adrenalin, ne trauma z reality.

To už radši profláklý londýnský Tower anebo skotský Edinburgh, kde se to nepokojnými duchy jen hemží. V přepočtu evidovaných duchů na jednu ruinu ale vede dánský hrad Dragsholm. Mají jich tu přes stovku. Od obligátních bezhlavců až po zjevení, ze kterých zešedivíte.

Za zmínku stojí i ruina hospody, kousek od Dublin Hill. Dobré místo na zájezdní hostinec, ale špatný materiál. Stavební šutry vykopané ze starých hrobek druidů prý mohou za to, že místo je branou do zásvětí. Napomohli tomu i zakladatelé, kteří tu z nudy vyvolávali duchy.

dublin hill

Děsivá je i zřícenina hospody na Dublin Hill. (zdroj foto: 123rf.com)

V Indii na duchy věří

Pověrčivost je nám vlastní, ale tak důkladně jako Indové to bere jen málokdo. 160 kilometrů od Dillí narazíte na velmi zachovalou pevnost Bhangarh. Pěkná pro architekturu i prostor k meditaci. Má to háček. Vypadnout odtud musíte před setměním, protože jinak za vás nikdo neručí.

Na celé pevnosti totiž zatuchle leží kletba zlého kouzelníka, kvůli níž ji její obyvatelé opustili. Jsme v 21. století a Indové rozhodně nejsou hloupí. Sem vás ale nikdo v noci zachraňovat nepůjde, je to tabu.

Podobné je to i s mongolským Burkhan Khaldun. Hezké místo na trek. Ale protože tu leží skrytě pohřbení chánové, je celé pohoří Ikh Khorig, velké tabu. Těchto 240 kilometrů čtverečních patří mrtvým.

Ikh Khorig

Ikh Khorig patří k děsivým místům na světě. (zdroj foto: 123rf.com)

Odsuzuje se k životu mezi mrtvými…

Vězení a bývalé psychiatrické kliniky jsou výživné, ale tam teď jezdí každý cucák. Proto k přenocování můžete sesbírat odvahu i na benátském ostrůvku Poveglia. Původně to byla karanténa pro námořníky, posléze kolonie pro nakažené. Lepra a mor.

Když si odmyslíte smrtící choroby, hlavní vtip spočíval v tom, že sem, mezi umírající infekční vyvržence, byli za trest odesíláni lidé nepohodlní, ale naprosto zdraví. A nechali je tu umřít. V samotě jejich smrti je můžete klidně povzbudit. Anebo se k nim přidat, podle toho, jaké bude mít vaše loď zpoždění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Praha ukrývá mnohá tajemná místa. Šest záhadných lokací, které můžete v našem hlavním městě navštívit

Nejnepřístupnější místa na světě. Sem se asi nikdy nepodíváte!