Praha ukrývá mnohá tajemná místa. Šest záhadných lokací, které můžete v našem hlavním městě navštívit

Praha patří k nejkrásnějším evropským metropolím. Navíc se tu nachází mnoho míst, která jsou velmi tajemná a vyvolávají spoustu otázek.

Noční Praha

Pojďme se podívat na tajemná místa našeho hlavního města. Která místa opředená tajemstvím navštívit?

Bohnický hřbitov

Bohnickému hřbitovu se říká rovněž „hřbitov bláznů“, neboť se nachází zhruba 700 metrů od Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Místo v posledních desetiletích pouze chátralo, což přispělo k jeho tajemné atmosféře, což platí především pro jižní část, kde jsou navíc pohřbeni duševně nemocní násilníci a vrazi.

Hřbitov v Bohnicích
Bohnický hřbitov jsou pohřbeni lidé s duševními chorobami. (zdroj foto: milujuprahu.cz)

Spousta hrobů je obrostlá břečťanem, některé hroby jsou propadlé, náhrobky popadané a bývalá kaple s márnicí je v dezolátním stavu. Ačkoli je hřbitov uzavřený, probíhají zde noční komentované prohlídky, takže zdejší tajemnou atmosféru lze skutečně nasát.

Starý židovský hřbitov

Další tajemný hřbitov se nachází v Josefově a jen těžko byste v rámci hlavního města hledali místo s tajemnější atmosférou. Na Starém židovském hřbitově, který fungoval v letech 1439 až 1786, se může pod zemí nacházet až 100 000 těl.

Mezi pohřbenými jsou i mnohé osobnosti židovské komunity, a to včetně jistého Jehudy Liva ben Becalela, který je spíše známý pod jménem Rabi Löw. Židovský rabín a učenec je podle pověstí tvůrcem legendárního Golema. Není tedy divu, že někteří návštěvníci tvrdí, že zde byly svědky paranormálních aktivit.

Faustův dům

Ačkoli je dnes Johannes Faust znám především díky Johannu Wolfgangu Goethemu, legenda o vzdělanci, který uzavřel smlouvu s ďáblem, je starší. V Praze na Karlově náměstí (502/40) se nachází Faustův dům, kde měl údajně tento muž na sklonku svého života bydlet (druhá čtvrtina 16. století). O samotné existenci učence se však vedou spory.

Tajemná místa
Johannes Faust měl žít v domě na adrese Karlovo Náměstí 502/40. (zdroj foto: prazsky.denik.cz)

Jisté ovšem je, že v tomto domě nějaký čas žil Edward Kelley a další alchymisté jako Ferdinand Antonín Mladota (od něho také název Mladotův dům). Doktora Fausta prý z domu odnesl skrze zdivo Mefistoteles a na některých místech v domě se opravdu trvale objevují skvrny.

Čertův sloup

Další tajemné místo Prahy se nachází v Karlachových sadech na Vyšehradě. Čertův sloup jsou vlastně tři o sebe opřené kuželovité kameny, jejichž původ je nejasný. Podle legendy sem vzteky praštil sloupem čert, který prohrál sázku s knězem.

Tajemná místa
Jak se kameny dostaly, zůstává nejasné. Legenda říká, do místa uhodil čert. (zdroj foto: kudyznudy.cz)

Existují ovšem i reálnější vysvětlení jako např. to, že sloup mohl podepírat klenbu původního kostela sv. Petra a Pavla. Záhadou ovšem je, že materiálem je tvrdý granodiorit, který se špatně opracovává, a navíc se nejbližší lomy nacházejí několik desítek kilometrů daleko. Těžit se v nich navíc začalo až v 19. století.

Staroměstský orloj

Staroměstský orloj je od svého počátku spojován s okultismem, alchymií a astrologií. Dodnes panuje kolem středověkých astronomických hodin, které jsou poprvé historicky doloženy z roku 1410, mnoho záhad. Vyskytuje se zde např. mnoho nerozluštěných symbolů. Složitý mechanismus, který neukazuje pouze čas, ale přináší rovněž informace o astronomických cyklech, byl odedávna spojován s ďáblem.

Říká se, že pokud se hodiny zastaví, postihne český národ katastrofa. Jedny věžní hodiny se mimochodem zastavily na Silvestra 2001. O několik měsíců později zasáhla naši zemi tisíciletá voda…

Dům U Černé Matky Boží

Tajemná místa
Faustům dům byl postaven v roce 1912 (zdroj foto: czkubismus.cz)

Dům U Černé Matky Boží se nachází na Starém městě na adrese Celetná 569/34 a Ovocný trh 569/19. Jeho součástí je raně barokní socha ze 17. století Černé Matky Boží. Tento typ soch je přitom na našem území dosti vzácný. Tajemná je ale především skutečnost, že ulice Celetná sousedí s Templářskou ulicí a Černá madona se tyčí naproti bývalému sídlu templářů Strážců božího hrobu.

Má tedy nějakou spojitost s templářskými aktivitami, které se zabývaly skrytými silami?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejděsivější hřbitovy světa. Tady byste své blízké asi navštěvovat nechtěli!

Nejen základna v Arktidě. Existuje mnoho dalších tajemných nacistických staveb!