Nejnepřístupnější místa na světě. Sem se asi nikdy nepodíváte!

Na Zemi se nachází mnoho míst, která jsou jen obtížně přístupná, nebo dokonce zcela nepřístupná. Důvody jsou přitom různé – vojenské, náboženské, politické, geografické anebo finanční.

Nedostupná místa na světě

Oblast 51 – Spojené státy americké

Náš výčet míst snad ani nemůžeme začít jinou oblastí než tou, které se dnes nazývá Air Force Fight Text Cetner, Detachment 3. Většina z nás ji ale asi zná pod názvem Oblast 51. Ta se nachází v Nevadě ve Spojených státech amerických a je to bezesporu nejslavnější tajná vojenská základna světa. Ačkoli byla založena už v roce 1957, americké vzdušné síly potvrdily její existenci až v roce 1994. Díky tomu se kolem ní točí řada teorií, z nichž některé by šlo označit za konspirační, jiné za úplně pitomé.

Tajný archiv – Vatikán

Jistě, do vatikánského archivu, který vznikl na počátku 17. století, se dostat můžete, i když až od roku 1881. Ovšem jen pokud jste badatel a dokážete zdůvodnit, na čem budete bádat. Přesto zde existují místa, která podléhají značným omezením. Vatikánský archiv disponuje 80 km chodeb a je zde uloženo přes 35 000 svazků a dalších písemností. A co že se tu má ukrývat? Tak třeba spisy o inkvizici, manželství Ježíše Krista nebo tajná evangelia. Vše je ovšem pouhá spekulace.

Metro 2 – Rusko

Moskevské metro není určeno pouze pro veřejnost. Nachází se zde totiž zřejmě ještě jedna trasa, kterou je nutné hledat hlouběji, a to až 200 metrů pod zemí! Obecně se nazývá Metro 2, vznikla prý v dobách SSSR za Josifa Stalina a měla být ochranou pro případ útoku imperialistů zpoza Atlantiku. Údajně ji tvoří čtyři linky a spojuje Kreml s dalšími důležitými místy. Existence Metra 2 však nikdy nebyla potvrzena. Jedná se tedy o mýtus, anebo nadále panují obavy z útoku ze Západu?

Club 33 – Spojené státy americké

Floridský Disneyland patří mezi oblíbené turistické destinace. Našlo by se zde však i místo, kam se pravděpodobně nedostanete. Jedná se o Club 33, který vznikl v letech 1966 a 1967. Jak získat členství? Stačí zaplatit 10 až 40 tisíc dolarů, 14 let počkat, a pokud vás náhodou přijmou, budete nadále platit vysoké členské příspěvky. Co za to? Přístup do klubové restaurace, vstupenky na neveřejné koncerty apod. Že to není nic moc? Pro někoho zřejmě ne, neboť před časem nebyli dokonce pět let přijímáni noví členové z důvodu příliš velkého zájmu.

Ostrov Tristan da Cunha – Velká Británie

Na planetě Zemi se nachází mnoho odlehlých míst, na která se naprostá většina běžných smrtelníků nikdy nepodívá. Výhru v pomyslné soutěži o nejodlehlejší místo světa by ovšem získal ostrov Tristan da Cunha, který se rozkládá na jihu Atlantiku a patří Velké Británii. Je totiž vzdálený 2 173 km od nejbližší pevniny (ostrov Svatá Helena) a nedisponuje letištěm. Žije zde přitom 292 lidí, kteří mluví dosti podivnou angličtinou. Zajímavé rovněž je, že zde existuje pouze devět příjmení.

Ostrov Queimada Grande – Brazílie

Což o to, na tento ostrov se vydat můžete, neboť se nachází pouze 95 mil jižně od největšího latinskoamerického města São Paulo. Přesto bychom vám to silně nedoporučovali. Ostrov o rozloze 43 hektarů disponuje strmými skalnatými svahy, nicméně to není hlavní důvod, proč se mu vyhnout. Žije zde totiž velká populace křovináře ostrovního, tedy jednoho z nejjedovatějších hadů na světě, jenž se nikde jinde nevyskytuje. Na jeden m2 dokonce připadá jeden až pět jedinců! Není tedy divu, že je prý „Hadí ostrov“ ideálním místem pro zakopání pokladu. Tak co, vydáte se hledat bájné zlato?

Hora Gangkhar Puensum – Bhútán

Bhútán je specifickou zemí. Kvalita života zde není kupříkladu poměřována podle HDP (Hrubý domácí produkt), ale daleko rozumněji podle HNŠ, tedy Hrubého národního štěstí, což není ekonomický ukazatel. V Bhútánu se navíc nacházejí i vysoké hory. Vzhledem k tomu, že jsou považovány za sídla bohů, aktuálně do mnoha z nich nesmí lidská noha vkročit. To platí i pro Gangkhar Puensum (7 570 m n. m.). Ještě před zákazem se jí pokusily pokořit čtyři expedice, ale neuspěly a v současné době se jedná o nejvyšší horu, kterou člověk doposud nezdolal. A pravděpodobně jen tak nezdolá.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nepopsatelně skvostná místa planety. Budete je chtít navštívit!

Dovolená snů? Zkuste nejděsivější místa na Zemi