Nejbezpečnější destinace na světě. Pokud se bojíte cestovat do cizích zemí, leťte právě sem

Trávit život na cestách je snem mnoha z nás. Na druhou stranu se řada lidí cestovat bojí. I když jsou některá místa skutečně nebezpečná, na jiných se není třeba obávat. Tohle jsou ty nejbezpečnější destinace, kde vám téměř nic nehrozí.

Nejbezpečnější destinace na světě

Island je dlouhodobě nejbezpečnější zemí světa

Dlouhodobě nejbezpečnější destinace světa je Island, tedy ostrovní stát na severu Evropy. Jedná se o jednu z nejméně zalidněných zemí světa, na zhruba 103 000 km2 tu žije pouze necelých 360 000 obyvatel, z nichž navíc třetina obývá hlavní město Reykjavík. Island láká turisty především na překrásnou krajinu, kterou jen tak někde nespatříte – místní planiny, sopky (Herðubreið), gejzíry (Stóri-Geysir) nebo jezera (Mývatn) opravdu stojí za vidění. Ovšem pozor! I v letních měsících je tu pouze 12 až 16 °C, takže nic pro milovníky horka. Od toho si zde na druhou stranu můžete v létě odpočinout.

zdroj: YouTube

Nejbezpečnější destinace na evropském kontinentu

Na evropském kontinentu je celkově poměrně bezpečno. Mezi nejbezpečnější země světa se kupříkladu řadí i náš soused – Rakousko, takže chcete-li vyrazit do Vídně za slavným dortem Sacher, je to z hlediska bezpečí sichr. Mezi další státy, ve kterých byste neměli mít větší problémy, se řadí (po Islandu) další dvě severské země, totiž Norsko a Dánsko. A vyrazit můžete i na Pyrenejský poloostrov, konkrétně do Portugalska, které sice nepatří mezi hlavní cílové destinace českých turistů, ale příroda, památky a podmínky ke slunění i koupání přímo vybízejí k návštěvě.

Nový Zéland, země se 14 národními parky

Nový Zéland je sice trochu z ruky, protože se nachází se v jihozápadní části Tichého oceánu, ale právě díky tomu se jedná o exotickou destinaci. Přesto má mnoho shodných rysů právě s Islandem, ať už jde o bezpečnost, nízkou hustotu zalidnění (5 milionů obyvatel na 268 km2) nebo o podobnou krajinu. Rovněž na Novém Zélandu lze ostatně obdivovat sopky nebo gejzíry. Za přírodními krásami můžete dokonce vyrazit do 14 národních parků, v nichž lze mj. spatřit i nelétavého ptáka kivi. Pokud byste se ale chtěli do této ostrovní země Pacifiku vydat, pamatujte, že nejstudenějším měsícem je červenec, zatímco nejtepleji je tu v lednu a v únoru.

zdroj: YouTube

V Singapuru neplivat, nebo dostanete rákoskou

Singapur je městský stát v jihovýchodní Asii. Na rozdíl od Islandu a Nového Zélandu patří mezi nejlidnatější země světa (5,6 milionu obyvatel na 722,5 km2). Zároveň se jedná o ekonomicky velmi vyspělý stát, kde panuje nízká nezaměstnanost. Není tedy divu, že se také jedná o jednu z nejbezpečnějších zemí světa, kde turisty obvykle udivuje i čistota. Toho všeho je ale dosahováno za pomoci přísných zákazů. V Singapuru se nesmí žvýkat, plivat na zem, odhazovat nedopalky a trest vás dokonce nemine ani za nespláchnutí záchodku. A pozor! Mezi běžné tresty patří několik ran rákoskou.

zdroj: YouTube

Země hrubého národního štěstí: Bhútán

Bhútán je konstituční monarchie v jižní Asii. I když mnoho Čechů nemá o jeho existenci možná ani potuchy, jedná se o velmi specifickou zemi, která se značně liší od většiny světa. Hlavním ukazatelem vyspělosti zde např. není HDP jako jinde, ale hrubé národní štěstí, které se zaměřuje na hodnoty jako udržitelný a spravedlivý sociálně-ekonomický rozvoj, ochrana životního prostředí, zachování a šíření tradiční kultury, stejně jako dobrá vláda. A skutečně se zdá, že jde o podstatnější ukazatel, než je hrubý domácí produkt, který toho o štěstí lidí příliš nevypovídá. Bhútán navíc disponuje magickou přírodou.

zdroj: YouTube

Jak „hrozná“ země k životu je Česká republika?

Pokud se začtete do internetových diskuzí, případně vyslechnete nějakou tu debatu u piva, získáte dojem, že žijeme v šílené zemi a ideálně byste se odsud měli při první možné příležitosti pakovat. Jenže co se týče bezpečnosti, v roce 2018 vydaný Světový index míru říká, že jsme na tom více než dobře. Ze 163 států se totiž Česká republika umístila na sedmém místě! Jistě, existuje tu spousta věcí, které si kritiku zaslouží, na druhou stranu bychom neměli podléhat bludu, že žijeme v zemi, která patří k nejhorším na světě. Minimálně z hlediska bezpečnosti si totiž nemáme na co stěžovat.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dovolená v Rakousku: která místa musíte vidět? Kam zajet, kde ušetřit, kde jsou nejlepší výhledy pro focení?

Kde zažijete ten nejoriginálnější pobyt? Noc v korunách stromů, pod mořem nebo v iglú!