Až dosloužím, chci do kompostu. V USA mají novou metodu pohřbívání

Smrt vlastně není vůbec špatný byznys, pokud jste hrobař. Zvlášť ve Spojených státech jsou profesní vyhlídky víc než radostné. Podle odhadů by například v roce 2037 mohlo mít o vaše služby zájem o jeden milion klientů víc, než v roce 2015. Což ale na druhé straně značí trochu problém. pohřeb

Pohřeb do země vlastně není vůbec ekologická záležitost

Když to vezmeme ze široka, tak mrtvých je za námi už rozhodně více, než živých teď. A pokud budeme chtít pro každého dalšího zesnulého důstojný pohřeb do sólo hrobečku s pěkným náhrobkem, brzy tu nebude pro samé krchovy k hnutí. Místo trochu ušetří uložení do tradiční rodinné hrobky, kterou jako „poslední parcelu“ dědí rodina po generace. Ale ani to už není trendy.

Prach jsi a v prach se obrátíš

Styly se mění i v pohřebnictví. Ne každý chce pod zem. Proto jsou tu krematoria, produkující úhledné urny. Spousta lidí prostě nepotřebuje zabírat po smrti místo, a klidně se ztotožní s představou, že skončí jako popel. V roce 2016 vlastně v USA poprvé překonaly žehy v „popularitě“ klasické pohřby do rovů. A vývoj se nezastavil. Úletů s exotickými pohřby je celá řada.

Fantazii se meze nekladou

Můžete se nechat vystřelit do vesmíru a nechat shořet v atmosféře. Vážně. Nebo z vašeho popela někdo může vyrobit diamant na smuteční šperk. Může se z vás stát základ pro korálový útes, nebo třeba strom. Ale pořád to není mainstream. Dost proti byli s takovými experimenty věřící i hygienici. Ale to teď padá ve státě Washington.

Kompost je čistý

Právě tady totiž prošel zákon, který ustanovuje kompostování zesnulých jako důstojnou a smysluplnou alternativu klasickým pohřbům. Že to zní šíleně? Vlastně ani tolik ne. V ten moment, kdy začali Američané poprvé ve velkém akceptovat svou posmrtnou netělesnost, rozjel se v pohřební sféře i trend ekologický.

 „Všichni sdílíme jednu univerzální lidskou zkušenost, a tou je smrt,“ řekl senátor Jamie Pedersen, když představoval svůj návrh schválení posmrtného kompostování. „Je proto s podivem, že po tak dlouhá staletí nedošlo k výrazné změně pohřební technologie, směrem ke zvýšení její smysluplnosti.“ A protože technika pohřbů je v USA státní, nikoliv federální záležitostí, kompostovací návrh tu prošel. Od roku 2020 se tak můžete nechat ve Washingtonu ekologicky rozložit.

Klady a zápory?

Je fakt, že pohřbívat do země tělo naplněné balzamovacím roztokem, který je pěkně toxický, rozhodně moc ekologické není. Stejně jako zasypávat do země drahou lakovanou rakev s kovovým zdobením, a pak celý tenhle smuteční prostor, často o rozloze celých hektarů, na věky uzavřít dalšímu využití. Když půjdeme do detailu, ani kremace není z hlediska životního prostředí úplně výhra. Byť má menší ekologickou stopu. Pořád ale vypustí kolem dvaceti kilo oxidů uhlíku do atmosféry, a spálí se při ní přibližně 90 litrů paliva. Záleží tedy, čím zatápíte.

Idea vs. cena a pieta

Kompostování přitom probíhá v organickém vaku, za pomoci speciálně vyšlechtěných rozkladných bakterií, které si poradí i s vlasy, nehty a kostmi. Za třicet dní z vás nic hmatatelného nezůstane, jen kyprá zemina. Pietu trochu kazí, že podobným způsobem se likvidují už pár let třeba těla hospodářských zvířat. A taky to, že odhadovaná cena za kompostovací pohřeb přijde včetně obřadu na 55 000 dolarů.

A jsme tam, kde jsme začali. Když už můžete být popel, proč třeba nemůžete být organické hnojivo, nebo kompost? Vlastně je to docela hezká idea, že z vašeho fyzična vzejde nový život. A pro spoustu lidí to bude nejspíš poprvé, kdy budou ostatním skutečně k užitku.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když jste dost bohatí, projde vám všechno. Zabití, vražda, loupež milionů i pedofilie. Příklady ze života

Mount Everest je zahlcený odpadky a výkaly. Čína zavřela základní tábor na své straně