Když jste dost bohatí, projde vám všechno. Zabití, vražda, loupež milionů i pedofilie. Příklady ze života

Je krásné žít jako hippie, proplouvat světem nezatížený majetkem a vlastním egem. Dokud nenarazíte na zákon. Pak se zase pro někoho vyplácí být slavný, mocný a k tomu pořádně bohatý. Komu prošly opravdu neuvěřitelné věci?

Být bohatý se vyplatí. Projde vám vražda, pedofilie i loupež milionů

Johnnyho Cashe máme rádi, a nejen proto, že předělávky jeho písniček dojí zpěváci ještě dnes. Málo se ví o tom, že tenhle opravdový Muž v černém jednou nedopatřením podpálil nedopalkem kus Kalifornie. Ne zase tolik, ale popelem lehlo 50 hektarů lesa. Prakticky tím vymazal z mapy hnízdiště ohrožených kondorů kalifornských. „Nějaký vaše žlutý vrány jsou mi ukradený,“ říkal mistr kytary. Proto se u soudu hovořilo o vězení a milionech pokuty. Napoprvé. Při odvolání ale evidentně držel soudcovské kladívko nějaký Cashův obdivovatel. Pokuta byla snížena o 65 % a návrh na uvěznění zrušen, dřív než byste řekli Ring of fire.

Pablo v tom uměl chodit

Pablo Escobar v tomhle výčtu nemůže chybět, protože jeho život je jak z jiného světa. Představte si to. Vyděláváte miliardy dolarů na zatraceně špinavém byznysu, zabíjíte a necháváte zabíjet lidi jako na běžícím pásu. Jste narkobaron, který si může koupit celou sicilskou mafii jen z kapesného, vládou uznaný terorista, psychopat. Ale za to, že se vydáte domácí spravedlnosti, si můžete sami postavit své vlastní vězení s veškerým komfortem. Vířivka, bar, solárko, lehké holky. A ještě si vybrat strážné a kamarády. Stříbro nebo olovo? Když máte obojí, máte všechno na háku.

Bohatí do vězení nemůžou, jsou tam na ně zlí

Příjemní DuPont není bráno jako vstupenka do lepší společnosti. Abyste to dobře chápali: být DuPont znamená být lepší společností. Miliardářská famílie, která po staletí vydělává na nemovitostech, těžkém průmyslu, filmu a kosmetice ale rozhodně nemůže být hrdá na svého synáčka Roberta H. Richardse IV. Nejde o to, že to byl pedofil, který prznil své tříleté dítě. Ale že se nechal chytit a usvědčit. Do vězení přesto nešel, dostal jen osmiletou podmínku. Odůvodnění? Jako pedofilovi by se mu nejspíš ve vězení nevedlo dobře.

Diplomacie, to je úctyhodná služba

Štvou vás pokuty za parkování? Tak se pilně učte, ať můžete pracovat jako diplomat na zahraničním vyslanectví. Když máte diplomatickou imunitu, pokuty neplatíte. Za pět let eviduje jen město New York (kde těch ambasád zase tolik není) 150 000 neproplacených pokut. Za 17 milionů dolarů. Jako diplomat si můžete jezdit každou metropolí jako nejvyšší boss. Asi nepřekvapí, že nejvíc pokut v USA sesbírali diplomaté z Ruska.

Mimochodem, diplomati to mají opravdu stylové. Barmský velvyslanec na Cejlonu v roce 1979 například zastřelil svou krásnou manželku, a její tělo spálil na hranici. Na zahradě velvyslanectví. Cejlonští policisté mohli jen koukat na tenhle táborák přes plot. K činu oficiálně došlo na pozemku Barmy, a tam už jejich pravomoc nesahá, ne? Plameny zahladily všechny stopy, takže je vymalováno. I taková je někdy realita.

Kupte si svobodu, není drahá

Pokud neděláte do financí, pak jste nejspíš jméno Kobi Alexander nikdy neslyšeli. Ale o krachu společnosti Comverse Technology slyšet bylo. Kobi si totiž z investičních fondů vypůjčil hezkých pár miliard. Bude sedět? Kdepak! Přestěhoval se do Namibie. Skoupil tu pozemky, zaplatil bývalému prezidentovi volební kampaň a vystavěl pár vesnic pro chudé. Úplný Robin Hood. Dobrosrdečnost ho přišla na 138 milionů dolarů. Proti tomu, co si nabral do kapes, jen kapesné. Ale Namibie ho už ke stíhání nikdy nevydá… Platilo to až to do roku 2017, kdy se k moci dostal nový prezident. Kterému Kobi nic nedal.

Nezapomeňte prosím na brýle

V Quebecu nejsou zrovna rádi, když jim připomenete jejich „premiéra“ René Lévesque. Ten se jednou vracel autem z dost divokého večírku. Byl na mol a z jistě neznámého důvodu i s napůl staženými kalhotami. Ty mu nejspíš za jízdy pomáhala znovu nasadit jedna placená společnice. Trochu fantazie prosím… každopádně Lévesque přehlédl chodce, sundal ho autem, a táhl ho za sebou asi sto metrů, než konečně zastavil. Policie post-mortem zjišťovala alkohol v krvi u sraženého. A slavný politik dostal 25 kanadských dolarů pokuty, za to, že při jízdě neměl nasazené brýle. Ano, je to tak.

Promiňte, já si nevšiml, co dělám

Ještě je tu jedna cesta. Když jste dost bohatí a na hranici zletilosti, vždycky to můžete uhrát na hlavu. Jako Ethan Couch, synáček z dobré rodiny. Ukradl tátův osmiválec a na benzínce dvě basy piva. A pak pod vlivem srazil šest lidí. Výsledek: čtyři mrtví, dva těžce zranění. Trest? Spíš odměna. Dostal podmínku. Protože soud přesvědčil, že prý nebyl schopen domýšlet důsledky svých činů. Co dodat.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Absurdní ukázky byrokracie v praxi. Vlády nechávají miliardy vyletět oknem

Lidé, kteří obešli systém: Fígle, které prošly a jak se dají v praxi využít pravidla pro svůj prospěch