Dějiny prostituce. Kdy se jí dařilo nejlépe, kdy zažila největší rozmach a kdy přišel útlum

Říká se o ní, že je stará jako lidstvo samo, protože i had si biblickou Evu koupil za jablko. Venušino umění, jak prostituci vznešeně nazývali lidé v dávných dobách, zažívala za dobu svého působení poklesy i pády, ale fungovala prostě pořád a všude. Je tady s námi samozřejmě i doteď, i když se její pojetí mírně změnilo.

Finančně motivovaný prodej vlastního těla pro sexuální účely. Tak je definovaná prostituce v Encyklopedii sexuality z roku 1990. Prostituce se jen z hostinců, vináren a kořalen postupně přesunula do veřejných nevěstinců, a dnes už spíše do privátních bytů. Pouliční prostituce prakticky vymizela, v porovnání s tím, jak byly centra měst nebo pohraniční oblasti zasypané prostitutkami dříve. Zajímá vás její historie?

Řekové dali všemu jasnou podobu

Za dob antického Řecka prošla prostituce velkým rozvojem, který byl přirozeným důsledkem většího osídlení. Čím větší městský labyrint, tím více prostitutek, protože právě tady vzniká nejlepší podhoubí pro jejich činnost. Tohle slavné období lidských dějin přitom trvalo velice dlouho, od roku 2000 př. n. l. až do 4. – 6. století našeho letopočtu.

Taverny, lázně, to vše byly místa, kde bylo možné smlouvat o pohlavní uspokojení, a první nevěstince vznikaly právě v této době. Nejen, že byly legální, ale Řekové je považovali za kulturní místa, kde se diskutovalo. Už tehdy se objevovaly společnice, které měly hudební nadání i vzdělání, takže hrály na nějaký nástroj nebo recitovaly poezii. V této době zkrátka nebylo nutné tajit případnou milenku – prostě jste zašli do blízkého bordelu a nikomu to nepřišlo divné ani se na vás nedíval skrz prsty.

Dekadentní Římané povýšili sexuální zábavu na vyšší level

Řeckou slávu pomalu nahradila Římská říše, a ani tady se nestavěli k prostituci nijak zády. Povinností žen bylo starat se o domácnost a potomky, a očekávala se od nich cudnost a věrnost. Prostituce byla úplně běžná, jen ne tak nápadná, jako za největší slávy antického Řecka. Prostitutky byly poctivě evidované, takže odváděly daně a o jejich „povolání“ se vědělo. To jim také upíralo některá práva. Prostitutky nemohly svědčit u soudu, nesměly uzavírat manželství a dokonce ani zanechat závěť. Zkrátka a dobře, živíš se tělem, zůstaneš sama a bez dětí a tvoje slovo nemá žádnou váhu.

Podle dostupných informací byla také akceptovaná homosexualita, respektive sexuální uspokojování stejného pohlaví. To se týká i Starého Egypta, který se prolínal stejným obdobím. Římané si zkrátka nenechali ujít žádné vzrušení a svým choutkám dávali otevřený prostor,. Tak vznikala zařízení, kde bylo možní uspokojit všechny možné sexuální preference. Odtud také pochází rozšíření výrazu sodomie, tedy společensky neakceptovatelné sexuální chování. Je odvozené z bible od hříšného města Sodomy. Přestože se Římané nedrželi zkrátka, nástup křesťanství uštědřil prostituci pěknou ránu.

Na druhou stranu, všechna ta sexuální dobrodružství se týkala boháčů nebo majetných měšťanů – není správné představovat si tehdejší Itálii nebo Řecko jako místo, kde se kopulovalo v každém hostinci.

Křesťané se tváří, jakože nic

Křesťanství, které vybízelo k cudnosti, nepohlíželo na prostituci zrovna v nejlepším světle. Veřejně se o ní mluvit přestalo, ale znáte to. Co zakazujete, to kvete ve stínech, a nejinak tomu bylo ve vztahu, který měla církev k prostitutkám. Existují dokonce dochované podrobnosti o tom, že sama papežská komora pobírala příjmy z domů, které pronajímala jako nevěstince. Jak typické. Káže se voda, pije se víno. Nad prostitucí bděla církevní kontrola, aby si papaláši ohlídali svoje zisky.

Facka promiskuitě

Obrovská hrozba pro každého, kdo měl chuť na placený sex, přišla ve středověku v 15. století, kdy se objevil syfilis. Ten se šířil velice rychle. Dováželi ho vojáci i námořníci. Tehdy to nebyla žádná legrace, protože možnosti léčby byly velice omezené, a s jakoukoli hygienou to nebylo jednoduché. To zkrátka nikdo neřešil. V některých částech starého kontinentu byly snahy prostituci regulovat, aby se šíření zabránilo, ale tyhle snahy nikam nevedly. Horší byla pro Evropu až pandemie moru, ale syfilis si právě v té době vysloužil neblahou pověst.

Bordely pro bohaté na výsluní

Prostituci se výborně dařilo i v novověku. Kurtizány kolem 15. století svoje zaměření nijak neskrývaly, naopak se k němu veřejně přiznávaly. Dokonce v dobách vynálezu páry prostituce jen vzkvétala. V 18. i 19. století se aristokraté i zbohatlíci nijak netajili tím, že je jejich oblíbenou kratochvílí návštěva podniků, kde si mohly vybírat dívky i ženy podle svého vkusu. Moderní podoba vykřičeného domu vznikla právě v těchto dobách. Postupně však začaly zanikat v období kolem světových válek, protože lidé dávali přednost diskrétním službám a hodinovým hotelům. V těchto dobách se také objevovaly nápady zakázat prostituci kvůli pohlavním chorobám, ale zavíraní nevěstinců způsobilo vždy jen její rozšíření do ulic. Prostě si nevyberete.

Devadesátá léta jsou dávno pryč

I u nás prošla prostituce významnou změnou. Dnes už nepotkáte postávat holky u hranic. I domy s neonovým srdcem v okně už také zanikly. Stejně tak po ulicích se už nepotloukají holky, které loví zákazníky. Pro cizince jsou v centru kluby a všichni ostatní si vybírají na internetu. Pokud se dnes projdete Prahou, na prostitutku nenarazíte, ale byly doby, kdy bylo centrum samý vykřičený dům, špinavá zakouřená putyka nebo hostinec, a zaplatit si za sex bylo možné na každém rohu. Na historii prostituce v Čechách se podíváme zase příště.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dobrý nápad, ale špatný výsledek. Jak to končí, když se do něčeho naveze stát s dobrými úmysly? Opatření často působí úplně opačně!

Dobrovolný sexuální půst. Počet nesouložících do věku třiceti let se za dvacet let ztrojnásobil