Ultrabook: kam se poděla kategorie nejtenčích notebooků?

Určitě si vzpomínáte na pojem „Ultrabook“, velký hit mezi notebooky v předchozích letech. Pojem Ultrabook vznikl jako reakce Microsoftu na MacBook Air. Teď už ale na Ultrabooky narazíte zřídkakdy. Proč?

Ultrabook

Pro objasnění toho, proč už tento typ notebooků prakticky neexistuje, se vraťme na začátek. Ultrabook je ochranná známka společnosti Microsoft a jedná se o notebooky splňující pevně stanovená kritéria. Mezi tato kritéria patří:

  • Procesor Intel
  • SSD disk (nebo alespoň rychlý start)
  • Lehká a tenká konstrukce
  • Výdrž minimálně 5 hodin
  • Výkon vyšší než netbooky, ale mohl být nižší než u notebooku

Určitě jste si všimli, že u některých definic chybí jasně stanovené hodnoty. Je to proto, že technologie šly tak rychle kupředu, že třeba požadavky na maximální tloušťku, hmotnost, ale i výkon se neustále měnily. Tím pádem notebook, který třeba v roce 2011 certifikaci Ultrabook získal, by ji podle kritérií v roce 2014 získat nemohl.

Jak se říká, pokrok nezastavíš, a tak počet tenkých, lehkých a rychlých byznys notebooků rostl stále rychleji. Jednoho krásného dne si Microsoft uvědomil, že certifikace Ultrabook přestala dávat jakýkoli smysl a tuto kategorii zrušil.

Ultrabooky se tedy stále vyrábějí, stále jsou mezi námi, jen je zkrátka už málokdy najdete pod tímto označením. Zcela jistě můžete pátrat mezi byznys notebooky s SSD diskem a velikostí displeje od 13,3 do 14“. Počítejte s vyšší výdrží baterie, nízkou hmotností a tloušťkou na úkor výkonu a konektivity. Pokud se vymaníte ze škatulky s názvem „Ultrabook“ stanovené Microsoftem, určitě při výběru zvažte i Apple MacBook, rozhodně jeden z nejlepších byznys notebooků na trhu.