Dovolená v Rakousku: která místa musíte vidět? Kam zajet, kde ušetřit, kde jsou nejlepší výhledy pro focení?

Máte už dost nesnesitelného horka? Chcete vidět naprosto unikátní kus přírody? Vyrazte do rakouských Alp. Třeba do samotného srdce, do Schladmingu. Vybrali jsme ty nejlepší lokality, které zde můžete navštívit.

Dovolená v Rakousku

Jakou vybrat oblast? V Rakousku je mnoho krásných míst, my jsme při naší cestě zvolili známé městečko Schladming. Známé je především u lyžařů, ale stejně krásně je zde i v létě. Komfortně se sem dostanete vlastním vozem.

Z Prahy to není ani 5 hodin, z Brna je to ještě o něco málo rychlejší. Nezapomeňte, že pokud pojedete po rakouské dálnici, musíte mít vylepenou dálniční známku. Pro automobily do 3,5 tuny stojí 10denní známka 9 €, tedy asi 234 Kč. Doporučujeme ji koupit až v Rakousku, za Eura. Pokud ji koupíte ještě před hranicemi na české čerpací stanici, počítejte, že si nějakých 50 Kč přihodí.

Ubytování

Pokud skočíte na Booking.com, nebo obdobnou službu pro výběr ubytování, zjistíte, že v lokalitě je přes 900 různých hotelů, apartmánů nebo tzv. Frühstückpenzionů. Rakousko nepatří k levným zemím, ubytování pro 2 osoby startuje na částce 1200 Kč za noc.

Pokud chcete i snídani, počítejte s částkou kolem 2000 Kč za noc za obě osoby. Výhodou je, že při výběru ubytování nešlápnete vedle. Špatné ubytování tady nenajdete prakticky vůbec. Rakušané jsou pečliví, čistotní, dbají o své zahrádky stejně jako pokoje, které pronajímají. Také se snídaněmi budete spokojeni. Zdravá strava a bio je tady in!

Sommercard

Pokud sáhnete po oficiálním ubytování, dostanete od svého hotýlku tzv. Sommercard. Jde o kartu, která nutí návštěvníky oblasti, aby se zde ubytovali a tuto kartu získali. Protože na ni v oblasti získáte neuvěřitelné slevy, o tom později. Už při výběru ubytování si tak ověřte, zda Sommercard opravdu dostanete.

Vodopády a Wilde Wasser

Pokud máte rádi bublající potůčky a příjemný studený vlhký vzduch, neměli byste minout cestu kolem Wilde Wasser. Jestli se nebojíte dát si trochu do těla, pokračujte po Untertalstrasse až k parkovišti označeném jako P1. Zde můžete zaparkovat své auto a vydat se k jezeru Riesachsee.

Z parkoviště máte možnost jít dvěma trasami. Jednodušší a náročnější. My každopádně doporučujeme zvolit tu náročnější, protože jen tam uvidíte ty nádherné vodopády, kdy voda padá z výšky až 70 metrů. Tu a tam bude třeba přejít po lanovém mostě, tu a tam budete muset zdolat nějaké žebříky.

Jezero Risachsee

Nakonec se dostanete až ke krásnému jezeru Risachsee. Po náročném výstupu si zde v místní hospůdce můžete dát něco na pití, případně i jídlo. Žízeň byste ale mít nemuseli, protože se můžete napít z různých potůčků, pramínků a vodopádů, kterých po cestě potkáte desítky. Procházka může vypadat nějak takto: https://mapy.cz/s/2S3QB.

Za vjezd do oblasti autem zaplatíte poplatek 5 €. Tedy pokud máte Sommercard. Pokud ne, cena je dvojnásobná.

Jak 3x zdolat dvoutisícovku

Chcete mít krásné fotky z vrcholků hor, spálit stovky kalorií a dát zabrat lýtkům? Pak zkuste tento výlet. Autem zaparkujte zde. Parkování je zadarmo, pak nasednete na osmisedačkovou lanovku, které se zde říká Preunegg Jet. Je v provozu každé úterý, pátek a sobotu. Cena za osobu činí 17 €, pokud ale máte Sommercard, vyveze vás zadarmo.

Ano, neplatíte vůbec nic. Dokonce ani nemusíte kupovat lístek, čárový kód na Sommercard vás pustí přímo na lanovku. Lanovka vás vyveze až na Reiteralm, což je asi 1700 m nad mořem. Odtud už musíte pěšky.

Naplánovaná trasa

Trasu jsme vám opět naplánovali, najdete ji zde: https://mapy.cz/s/2TQfl. Nejprve vás čeká krátký výstup. Tedy krátký na vzdálenost. Výškově překonáte více než 300 metrů, ale ten pohled bude stát za to. Dostanete se na Gasselhöhe a budete více než 2000 metrů nad mořem. Zde si nezapomeňte udělat fotku u kříže.

Až se pokocháte výhledem z Gasselhöhe, můžete jít dál. Teď je to pohodovější cesta po hřebenu. Tedy až po úpatí další dvoutisícovky Rippetegg. Zde vás opět čeká velmi prudké stoupání na posledních cca 300 metrech. Bod je 2126 metrů nad mořem, takže výhled odtud je ještě krásnější. Kochejte se tím výhledem. Pokud se podíváte severovýchodně dolů, uvidíte jezero Obersee, ke kterému se brzdy dostanete. Je to tedy brutální sešup dolů, bez pořádných bot o túře ani neuvažujte.

Jakmile se pokocháte, můžete se spustit dolů k čistému jezeru Obersee. Je až neuvěřitelné, jak průzračná je jeho voda. Kdo má odvahu, můžete se zde i vykoupat. Přestože je voda studená, na nějaké odvážlivce zde vždy narazíte.

Po osvěžení, ať už jen obličeje nebo celého těla máte dvě možnosti. Vydat se na třetí „dvoutisícovku“ Schober nebo se vrátit zpět k lanovce. Jak vidíte, fotky z Schoberu nemáme, představa šplhat zase cca 300 metrů do kopce byla silnější než touha vidět další hory. Cesta z Obersee tak pokračujte k další nádheře – jezeru Spiegelsee.

Od jezera Spiegelsee už jdete víceméně po vrstevnici zpět k lanovce. Zde je i restaurace, kde se můžete osvěžit, případně něco sníst. Je běžné, že v restauraci můžete dostat podmáslí (Buttermilch), nebo mošt (čte se [most]). Ale pozor, nejde o takový mošt, jaký byste čekali, je trochu zkvašený a obsahuje alkohol. A moc dobrý teda není.

Na ledovec!

Už se těšíte na ochlazení? Není problém. Stačí se vydat na ledovec, který celé oblasti dal jméno. Tedy na Dachstein. Nepodceňte přípravu. Předně je třeba si lanovku na Dachstein rezervovat. Jinak můžete čekat třeba i 2 hodiny, než na vás přijde řada. Rezervace se provádí po internetu zde: www.derdachstein.at/en/visitor-planner/gondola-reservation. Stačí zvolit čas, kdy chcete nahoru a kdy dolů a počet osob.

Rezervaci si udělejte několik dní předem, bývá hodně vybráno. Až k lanovce se ale autem nedostanete, správci parkoviště vás zastaví už několik stovek metrů níže, protože horní parkoviště jsou i brzy ráno obsazená. Dejte si tak slušnou rezervu. S potvrzenou rezervací pak můžete jít přímo do lanovky, stačí ukázat obsluze, že máte rezervaci. Lístky za 10,50 € opět kupovat nemusíte. Se Sommercard máte jízdu zdarma. Ani parkovné se neplatí.

S dalšími 50 lidmi se pak namačkáte do kabinky a hurá vzhůru. Lanovka to maže pěkně rychle – cca 40 km/h, za pár minut jste tedy nahoře. Co je zvláštní, za celou dobu nepotkáte ani jeden sloup. Mezi horní a dolní stanicí lanovky nic není. Jen natažené lano.

Nahoře vystoupíte a zaradujete se, že jste nepodcenili přípravu. Že máte dlouhé zimní kalhoty, termotričko a teplou bundu. Nejenže je nahoře teplota kolem 0, navíc zde fouká a to fakt hodně.

Můžete se vysmívat ostatním turistům, kteří jsou z tohoto počasí překvapení. Poznáte je tak, že mají holá modrá stehna a husí kůži na loktech. Já neměl čepici, ani rukavice a znovu bych tuto chybu neudělal. Je to fakt ledovec!

Je tu fakt zima!

Co na Dachsteinu dělat? Možností je spousta. Můžete se zde vydat na túru, ale pokud nejste zdatný horal, tak se do toho raději nepouštějte. Ve sněhu se tak dobře nejde, navíc pořád je to dokopce. Ať jdete kamkoliv, pořád na vás čekají prudká stoupání.

Raději navštivte turistické atrakce. Most mezi skalami, na jehož konci jsou „Treppe ins Nichts“. Schody, které nevedou nikam, jen se na ně postavíte a další čekající ve frontě vám udělá fotku, kterou můžete nasdílet na Instagram, aby všichni viděli, že jste byli na Dachsteinu heč. Vstup je zpoplatněn částkou 3 €. Pokud zaplatíte 10 €, můžete se jít podívat i na ledové sochy. Je to tak na 10 minut, žádný zázrak to není, ale můžete se posadit třeba na ledový trůn a naakumulovat zimu.

Pokud nechcete dělat žádnou túru po okolí, připravte si na Dachstein cca 3 hodinky. Pochodit, porozhlédnout se, dát si kafe nebo oběd v místní restauraci a šup zase dolů. Byli jste na Dachsteinu, splněno. Nic to nestojí, tak proč se nejet, že?

Gosausee

Naším posledním tipem na výlet jsou jezera Gosausee. Jsou kousek od Dachsteinu – turistickou trasou 20 km, ale autem tam pojedete trochu déle, protože musíte celou oblast objet. Ale určitě stojí za to si sem udělat výlet, protože jde o nádherná jezera.

Procházka je to docela pohodová, zase jsme pro vás připravili vhodnou trasu: https://mapy.cz/s/2TQFc. Nebudete věřit tomu, jak čistá voda může být v takovém jezeře. Je dokonale čirá, takže vidíte až na dno, vidíte kameny, vidíte žáby, vidíte ryby. Gosausee má i příjemnější teplotu, takže plavky a ručník s sebou! Menší pláže jsou kolem celého jezera, přístup je přes oblázky. Teď už se pokochejte obrázky a řekněte, není to nádhera?

Čím se vydat na cestu?

Jakým autem vyrazit na cestu? Neberte nic naftového. V Rakousku na naftové auto téměř nenarazíte. My jsme sáhli po BMW 650i Gran Coupé. To je skutečný polykač kilometrů. Po 5 hodinách vyskočíte z auta jako rybička. Vůz pohání fantastický benzínový osmiválec, který nabídne výkon 450 koní.

Takže do zakroucených alpských cestiček můžete mazat pekelně rychle. Pneumatiky vepředu mají rozměr 245/35 R20, vzadu jsou ještě o 3 cm širší! Výhodou je, že v Rakousku je mimo obec legální rychlost 100 km/h a také to, že rakouské silnice jsou bez chybičky. Bez výmolů, s kvalitním asfaltem, v zatáčkách dostatečně široké. Opravdu si tam pak můžete užít 100% radost z jízdy, jaké toto BMW nabízí.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Klimatizace? Nejhorší je nízká teplota a vysoké otáčky! Jaké zdravotní komplikace ještě způsobuje, když ji používáte v autě? Kdy je dobrým pomocníkem a co dělat, aby neškodila?

Cestujete do exotických krajů? Dejte pozor na jet lag! Odborník radí, jak účinně bojovat s touto nemocí!