Proč nás alkohol uspává? Dá se tomu nějak zabránit? Zkuste naše redakční tipy a budete zase jako rybička!

Léto a alkohol? To k sobě prostě patří! Jen by ten alkohol nemusel tak uspávat. Proč urychluje odchod do říše snů – a dá se tomu nějak vyhnout?

Proč nás alkohol pomalu uspává a jak se tomu bránit?

Nejnovější statistiky odhalují, že Češi jsou ve spotřebě alkoholu spolu s Francouzi na druhé příčce v Evropské unii. Zatímco našinec se tomuto umístění směje, Světová zdravotnická organizace (WHO) zuří. Její zástupci vyzvali ministra zdravotnictví za hnutí ANO Adama Vojtěcha, aby Čechy v pití alkoholu brzdil. Jak toho ti „tam nahoře“ chtějí dosáhnout, se zatím neví, ale to, proč jste po chlastu „jetí“, je známé už dávno. Taky si dáte pár kousků a máte chuť jít spát? Nejste sami!

Cože? Kdy? Já si dával dvacet!

Po několika nápojích začnou mnozí lidé zívat, což není nic neobvyklého. Alkohol totiž obsahuje starou známou chemickou látku nazývanou etanol, který může volně procházet buněčnými membránami. Když se krev, která obsahuje nadměrné množství etanolu, dostane až do mozku, vstupuje do mozkových buněk právě etanol, který působí jako tlumící prostředek centrálního nervového systému. Mozek totiž využívá třikrát více kyslíku než svaly, proto jste po chvíli jasní.

Zaber, bejku…

Etanol se připojuje k nervovým receptorům a zajišťuje, že jsou méně aktivní. Reakce těla na vnější stimuly se zpomalují. Kromě toho se etanol také váže na gama kyselinu aminomáselnou (GABA) a aktivuje receptory GABA. Aktivace těchto receptorů taktéž tlumí mozkové funkce a vyvolává pocit klidu, což vede k ospalosti. Co s tím? Opatření jsou jednoduše vyslovitelná, ale v některých případech hůře proveditelná – zvlášť, když se chystáte třeba někam na fesťák.

Přestaňte popíjet

První věc, kterou můžete udělat, je přestat s konzumací alkoholu. Játra mají schopnost metabolizovat jednu jednotku alkoholu za hodinu. Pokud jste jich do sebe naklopili třeba deset, tělo bude potřebovat deset hodin, aby se úplně zotavilo a vrátilo zpátky na trať. Nechcete-li odejít domů z akce dřív, dopřejte svým játrům dostatečný čas k detoxikaci  a každý alko drink proložte něčím „free“, ideálně čistou vodou. Ta alkohol rychleji odplaví.

Oplachujte si obličej

Dát si hlavu pod vodovod, nebo se něčím stříkat (v oblasti obličeje a hlavy), taky není od věci. I když samotný tento úkon pochopitelně nesnižuje množství alkoholu v krvi, osvěží, čímž pomůže v jasnějším myšlení.

Jezte

Prázdný žaludek? Alkohol se vstřebává o dost pomaleji. V případě, že vás začíná ohrožovat únava a ospalost, přejděte na čistou vodu a zobání pohoštění. Osvědčují se zvlášť bílkoviny a tuky, které snižují účinky alkoholu – nejlépe maso, ryby, saláty s bohatými olejovými dresinky nebo brambory. Tyto potraviny mohou působit jako houba, která zotaví organismus natolik, že ve finále vydržíte do brzkých ranních hodin. A koneckonců, dát si můžete i kafe.

Kofein je velmi dobrý stimulant, který může přispět k zaostření vašich reflexů. Podporuje metabolismus a působí jako diuretikum, takže se dá zařadit na seznam toho, co odplavuje alkohol z těla.

Protáhněte se

I když cvičení je asi tím posledním, na co v lehkém opileckém deliriu myslíte, jogging nebo série krátkých cviků okysličí váš mozek a vrátí vám sebekontrolu i energii. Když už jsme u té sebekontroly, nákupy s něčím v žíle jsou fakt o život, přesvědčte se ve videu!

A čím tlumíte alkoholovou ospalost právě vy?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak pečovat o klimatizaci v autě. Používáte ji vůbec správně? Kdy větrat okny? Jak často měnit filtr a další tipy!

A dost! Pohonné hmoty zdražily? D1 je zase rozkopaná? České dráhy neumí hospodařit? Které další věci nás už vážně nebaví?