Základní pravidla nošení pánského obleku. Co z vás udělá gentlemana a jakých nějvětších chyb se muži dopouštějí? Zkuste náš manuál!

Oblek? Minové pole! Však se taky stylisté shodují, že se muži při jeho oblékání dost často ztrapňují úplně sami a hlavně zbytečně! Neděláte i vy jednu z těchto kardinálních chyb?

Pravidla nošení obleku

Pánský oblek se skládá ze saka a kalhot stejného materiálu. Třídílný oblek navíc z vesty. Společenský kousek bývá většinou z jemné česané vlny, používá se však i hedvábí, mohér nebo kašmír, v těch levnějších případech umělé vlákno, tedy polyester.

K obleku se nosí košile s vyztuženým ohrnutým límcem a dlouhým rukávem, přičemž manžeta rukávu košile by měla o kousek přesahovat rukáv saka (jedná se zhruba o 1-2 centimetry). Zajímavé je, že i když tyhle základní informace máte, a navíc tak nějak tušíte, co k sobě případně ladí nebo neladí, stejně můžete vypadat jako pitomec. A je to hned! Nevěříte?

Colin Hunter, generální ředitel a spoluzakladatel pánské zakázkové značky Alton Lane, mezi jejíž klienty patří třeba bývalý americký prezident George W. Bush, říká, že většina mužů si věci zbytečně komplikuje. V čem právě on vidí ty největší omyly?

Příliš mnoho vzorů, snaha o kombinace

V jednoduchosti je krása a mnohdy i účel. Jenže ouha, kde kdo se snaží vyčnívat z davu, nebo být originální každým coulem, a tak si do klopy zasune bílý kapesníček s červenými puntíky. Dobře, na tom by nebylo nic špatného, pokud kravata nemá například rudý podklad a zlatý vzor orientálního charakteru. Pro jednoho odvaha, pro druhého amatérský úlet.

V podstatě je nutné řídit se starým zlatým pravidlem: Pokud na sobě máte jeden výraznější kus, který poutá pozornost, nechte mu jeho chvíle slávy a nestavte do cesty konkurenta. Zkrátka a dobře, omezte se pouze na sólo akci vybraného aspektu. Hunter v této situaci zastává názor, že je dobré vyznávat styl, který je tak trochu podhodnocený, leč způsobuje, že vypadáte sebevědomě – nikoli jako karikatura.

Nedostatečná investice

Spousta lidí nosí oblek jen ve výjimečných případech, například na svatbách nebo pohřbech. Nic proti tomu, jenže je tu další problém. I když se jedná o společenskou akci, která se netýká vašeho kariérního postupu nebo jiných neméně důležitých věcí, neměli byste nákup obleku podceňovat.

„Investování do sebeprezentace je nutné a rozhodující,“ myslí si oblekový guru Colin Hunter. Tak, teď zavřete oči a vybavte si, kdy naposledy jste viděli někoho, kdo sice přišel v obleku, ale nebylo mu to nic platné. A to je přesně ono. Nedostatek peněz nebo ochoty věnovat čas sám sobě se doopravdy nemusí vyplatit. Navíc je tu i psychologické pozadí. Speciální příležitost si žádá speciální oblečení, tak jak to, že Pepa z práce dorazil v obleku z tržiště, za který nedal víc než tisícovku? Pohrdá snad akcí, na kterou je pozvaný?

Kolik obleků máš, tolikrát jsi člověkem?

Hunter proto doporučuje maximalizovat rozpočet, který prostě musíte investovat do dobrého obleku, který vydrží. Nepsaným pravidlem je vlastnictví minimálně jednoho luxusního a kvalitního kousku, jež hravě nahradí další čtyři obyčejné. Pokud se ptáte, jak vypadá takový naprostý univerzál, vsaďte na námořnický oblek. Jedná se o kousek, který můžete obléct při každé příležitosti od pracovních schůzek po večerní koktejl. Akorát pozor, když už budete investovat do krásného modrého obleku, neničte ho bláznivými doplňky!

Ještě pár praktických základů, které z vás udělají elegána

  • K obleku noste pouze košile s dlouhým rukávem. S košilí s krátkým rukávem vám nebude vidět manžeta rukávu a může vzniknout dojem, že je vám sako velké. Rukáv košile podle pravidel končí u kořene palce. Měl by tedy trošku vyčnívat z rukávu saka.
  • Nezapomeňte odstranit všechny cedulky, značky a nášivky.

Všechno z kapes pryč! I ruce!

  • Ruce nedávejte do kapes saka. Tam nepatří ani žádné předměty.  Mějte na paměti, že sako není bunda.
  • Ozdobné patky na kapsách také neschovávejte do kapes. Patří ven.

Poslední knoflík se nezapíná

  • Pozor! Poslední knoflík u jednořadého saka se nezapíná. Už v dávné historii muži nezapínali spodní knoflík. Bylo to z důvodu, aby mohli snáze tasit zbraň. To samozřejmě dnes už neplatí, ale přesto se tohle pravidlo dochovalo. Proč? Je to jednoduché, když zapnete všechny knoflíky, zdeformujete tím přirozený tvar saka. A o to tu nejde, že.

Uzel na kravatě

  • Nepovolujte uzel u kravaty. Výjimkou je pouze úzká kravata. Jestliže se bez povolení nedokážete obejít, raději na kravatu zapomeňte a rozepněte si první knoflík u košile. Říká se tomu „rozhalenka“.
  • Barevné ladění by se mělo týkat i manžetových knoflíčků, spony opasku nebo hodinek. To vše by mělo k sobě sednout – tedy být sladěno do jedné barvy.

Opasek

  • Opasek je základ pánského obleku. Bez něj se gentleman neobejde. Dejte přednost tomu koženému a měl by být v barvě obuvi. Šířka by neměla přesahovat 3,5 centimetru. Nevhodné jsou naopak široké nebo látkové opasky.

Délka kalhot

  • Měli byste také vědět, že délka kalhot by měla končit (pokud máte na sobě boty) na patě, a to 2 až 3 prsty nad zemí. Zepředu by měly být kalhoty nad botou pokrčené na jeden varhánek.

Autor: Merlin a MČ

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Adidas představil oficiální botu pro globální sérii běhů pro oceány

Zásadní faktory, kvůli kterým se v práci tolik stresujete. Stojí vám ty nervy za to? Prvním krokem k nápravě je uvědomění!