Tragické nehody během natáčení se občas dějí. Které herce na place potkala nečekaná smrt? Ani Čechům se tyto nehody nevyhýbají!

Natáčení filmů může být zábavné, náročné i stresující. Jednou za čas ovšem svět kinematografie zasáhne tragédie, kdy herci umírají po nějaké nehodě nebo nešťastné události přímo na place. A někdy se dokonce takové záběry dostanou na veřejnost.

Smrt během natáčení

Vic Morrow: smrt během natáčení Zóny soumraku

Vic Morrow (*1929) natáčel v 50. a 60. letech se slavnými hollywoodskými režiséry. Pak sice začala jeho kariéra poněkud upadat, ale stále točil, a to až do 23. července 1983. Toho dne se při povídkovém filmu Zóna soumraku na place objevil se dvěma malými dětmi, Myca Dinh Le (7 let) a Renee Shin-Yi Chen (6 let). Během scény ve vodě se však zřítil vrtulník, a to vrtulí přímo do místa, kde se všichni tři pohybovali. Smrt tří lidí byla obrovskou tragédií, film se ale podařilo dokončit.

Film Zóna soumraku se skládá z čtyř příběhů, z nichž jeden režíroval i slavný Steven Spielberg. K tragické nehodě ovšem došlo během natáčení části s názvem Time Out, kterou měl na svědomí John Landis. Ten se psychicky zhroutil a dlouho se s událostí nemohl vyrovnat. Samotný Vic Morrow byl ženatý se scénáristkou Barbarou Turner, s níž měl dvě dcery. Mladší Jennifer Jason Leigh se „potatila“ a je slavnou americkou herečkou. Alespoň tedy pokračuje ve Vicových stopách.

Rodina Lee a prokletí jménem „film“

Bruce Lee (1940–1973) byl legendou akčních filmů. Ovšem během natáčení snímku Hra smrti se mu udělalo nevolno a šel si domů lehnout. Nikdy už se ale neprobudil, a to zřejmě kvůli krvácení do mozku. Bylo mu 32 let. V otcových stopách pokračoval i syn Brandon Lee (1965–1993). V průběhu natáčení střelby z pistole ve filmu Vrána ovšem došlo k osudové chybě. Kulka totiž nebyla slepá a osmadvacetiletý Brandon byl postřelen. Zemřel za 12 hodin v nemocnici, a to pouze 17 dní před svou svatbou. Stalo se to chvíli před 20. výročím otcova úmrtí.

Roy Kinnear a nešťastný návrat tří mušketýrů

Roye Kinneara (*1934) si budou čeští diváci pamatovat především z role sluhy Plancheta ve filmech Tři mušketýři (1973) a Tři mušketýři 2 (1974). Právě tato filmová série se nicméně britskému herci stala osudnou. Při natáčení filmu Návrat tří mušketýrů (1988) totiž ve Španělsku spadl z koně a zlomil si pánev. Důsledkem bylo i vnitřní krvácení. Kinnear sice přežil, zemřel ale druhý den v nemocnici. Film mimochodem režíroval hercův dobrý přítel Richard Lester, který se v reakci na tuto tragédii zařekl, že už nikdy žádný film nenatočí. A své slovo skutečně dodržel.

Mitr Chainbancha: 266 filmů a dost

Mitr Chainbancha (1934–1970) byl slavný thajský herec, který mezi lety 1956 a 1970 natočil neskutečných 266 filmů. Ten poslední byl zároveň prvním, který sám produkoval. Natáčení snímku Zlatý orel (1970) probíhalo dobře až do závěrečného dne. V poslední scéně měl Mitr skočit na provazový žebřík visící z vrtulníku a vyšplhat se po něm nahoru. Jenže se chytil až posledního stupně a vyškrábat výše se nedokázal. Pilot přitom celkem nepochopitelně letěl dál, Mitrovi brzy došly síly a spadl. Zajímavostí je, že tato scéna byla ve filmu ponechána a odstraněna je až v DVD verzi.

Steve Irwin: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu…

Steve Irwin (*1962) byl australský filmař, který se proslavil dokumenty o přírodě. Pokud jste je však sledovali, možná jste si sami říkali, že to Lovec krokodýlů s nebezpečnými kousky trochu přehání. Natáčení se mu také nakonec stalo osudným. 4. září 2006 se rozhodl vyrobit několik záběrů pro dokument Bindi the Jungle Girl,a pod hladinou moře v oblasti Velkého bariérového útesu se setkal s trnuchou, která jej jedovým bodcem bodla přímo do srdce. Irwin byl sice okamžitě převezen do nemocnice, kde byl už ale jen prohlášen za mrtvého. Nahrávka celého incidentu existuje, nikdy však nebude na přání manželky Terri zveřejněna.

Českým filmům se tragické nehody vyhýbají

Co se týče naší kinematografie, k tragickému úmrtí herce přímo na place naštěstí nedošlo. V roce 1974 ovšem zahynul kaskadér Jiří Plachý, a to při natáčení detektivky Případ mrtvého muže, jíž režíroval Dušan Klein. Kaskadér se měl vrhnout pod kola nákladního automobilu a během zkoušet na tuto nebezpečnou scénu se vše dařilo. Jenže během ostrého záběru strhl řidič volant a Plachého přejel. Ten neměl šanci přežít. Bylo mu pouze něco málo přes 30 let.

I v našich luzích a hájích existuje řada filmů, které narušila smrt některého z protagonistů během natáčení. K nejznámějším případům patří úmrtí Jana Libíčka (*1931), a to při filmu Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974). Zlínský rodák se při čekání na záběr skácel do vody při rozhovoru s Vladimírem Menšíkem a už se jej nepodařilo oživit. Při stoupání do kopce pro natočení jednoho z posledních záběru snímku Krakonoš a lyžníci (1980), se zase zhroutil herec Václav Lohniský (*1920), který se nejvíce proslavil jako Hujer ve filmu „Marečku, podejte mi pero!“. Příčina smrti byl infarkt.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Smrt má někdy smysl pro skutečně černý humor. Kuriózní příčiny úmrtí, které se zapsaly do historie!

Smrt mladých v přímém přenosu jako fenomén současnosti!