Smrt mladých v přímém přenosu jako fenomén současnosti!

Nedávná tragická nehoda dvou mladých dívek u Obrnic vyvolala mnoho otázek. Zaměřme se tedy na tento fenomén a ukažme si i další příklady zbytečného riskování. V článku na vás čeká i spousta videí, některá ovšem nejsou pro slabší povahy!

Riskantní chování mladých. Proč to?

Že mnoho mladých rádo riskuje není zase takovou novinkou. To se dělo, děje a dít bude. Názory odborníků se přitom liší. Jedni říkají, že jde o důsledek nevyzrálosti, další že se naopak jedná o lidi, kteří právě dospěli. Někteří také tvrdí, že mladé žene rebélie nebo nezodpovědnost, ale existují i názory, že riskování dává podvědomě pocit, že na nás smrt zkrátka a dobře nemá. Pravda bude ale možná prozaičtější – mnozí mladí se chtějí předvést na internetu a třeba i něco dokázat sami sobě. Buď jak buď, s rozšířením kvalitních mobilů se vyskytl nový fenomén, totiž tragédie v přímém přenosu nebo alespoň zachycené na video…

„Kašleme na předpisy“ aneb smrt za volantem

Nedávná nehoda dvou dívek u Obrnic na Mostecku mnohé lidi šokovala. Ono vidět smrt v přímém přenosu nebo ze záznamu není úplně pěkným zážitkem, zvlášť když jde ještě takřka o děti. Navíc se jednalo o případ, kdy holky riskovaly vědomě, své konání živě vysílaly na Facebook a jízdu doprovázely hláškami jako „kašleme na předpisy“, nebo „ukážeme vám, jak pojedeme 180″. Jednu z nich to ovšem nakonec stálo život a další leží s těžkými zraněními v nemocnici.

https://www.youtube.com/watch?v=TAwiHRyzZHA

Tato dopravní nehoda však nebyla ani první a zřejmě ani poslední. Dost podobný případ se totiž např. stal jen o pár dní dříve na Ukrajině. Co vidíme na videu? Dvě dívky jedou autem, baví se, tancují, ale také pijí alkohol a křičí, jak si je třeba užívat života, a to těsně před svou smrtí. Spolujezdkyní přitom byla teprve šestnáctiletá Sofia Magerková, tedy začínající modelka, která nedávno vyhrála soutěž „Miss“ ve městě Izyum. To už jí však dnes není moc platné.

A do třetice dívka, která se tak úplně nevěnovala řízení, následkem čehož zahynula a svoji nechtěnou smrt streamovala živě na Facebook.

https://www.youtube.com/watch?v=6nafNJh8K0g

Pokud byste se ovšem domnívali, že se podobné nehody stávají pouze osobám něžnějšího pohlaví, jste na omylu. Ono chlapci, jak známo, vesměs riskují častěji. Následující video např. zachycuje dva dvacetileté, resp. jednadvacetileté Brity, Kylea Careforda a Michaela Owena, kteří jedou rychle a bezstarostně, za což mohou především drogy. Jejich život příznačně ukončila zeď kostela ve Východním Sussexu.

K tomu, aby vše skončilo nehodou, pochopitelně nemusí docházet jen při vědomém nahrávání videí. Bohatě totiž stačí, když během jízdy namísto dění na silnici sledujete mobil, případně se zkrášlujete rtěnkou. Často to totiž také nekončí dobře a k záznamu pak stačí i palubní kamera.

https://www.youtube.com/watch?v=d-t-pVe-LCs

Parkour a adrenalin ve výškách. Ne vždy to končí dobře!

Další riskantní aktivitou zejména mladších ročníků je tzv. parkour, tedy činnost, kdy se musíte dostat z jednoho místa na druhé a jen za pomoci vlastního těla překonávat různé překážky. Jistě, když se to umí, vypadá to fantasticky, ale i ti zkušení chybují. Příkladem budiž Švéd Robert Stafsing, který svůj akrobatický přeskok z budovy na budovu nezvládl. Tato nehoda sice neskončila fatálně, ovšem mít v hlavě 19 titanových destiček také není žádný med.

Mnohem méně štěstí měl mladý ruský šachový mistr Jurij Jelisejev, který si zřejmě neustálé sezení u šachovnice vynahrazoval právě parkourem. Jenže vloni při pokusu dostat se ve 12. patře z balkonu na balkon uklouzl, což samozřejmě nemohlo dopadnout jinak než koncem šachové kariéry a hlavně mladého života. Že může být parkour a vůbec akrobacie ve výškách dosti nebezpečná aktivita, jasně dokazuje i další video. Někteří z aktérů už další triky evidentně nepředvedou.

https://www.youtube.com/watch?v=5wOiYjN2_gA

Vážnými nehodami končí i adrenalinové aktivity v přírodě. Zde však musíme podotknout, že se to ani zdaleka netýká pouze mladých a riskantní chování předvádějí i starší ročníky. Tak jako tak je následující video jasným důkazem, že i v přírodě se lze (v lepším případě) zranit na 100 a jeden způsob. Proto není od věci větší opatrnost, ač to pak už možná nebude takové „vzrůšo“!

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejnebezpečnější koníčky celebrit – které hvězdy riskují až moc?

Adrenaliňáci až za hrob, šílenci nebo hrdinové? Kdo zemřel a kdo ještě žije a pokouší osud