Novinky ve světě adrenalinového sportu

Povolit uzdu realitě, upustit páru, dostat se na okraj… Kdo ví, co adrenalinové nadšence motivuje k šílenostem, které tak často provozují. Seskok padákem, bungee jumping, procházení se po okrajích mrakodrapů a další jiné možné fenomény jsou ale už poněkud zaběhlé. Co dalšího mají sportovci riskující svůj život na skladě?

Klec smrti (Austrálie)

Skvělou atrakci pro lidi mající rádi pocit nebezpečí mají v australském Darwinu. Spolu s největšími mořskými krokodýly můžete pod vodou strávit celou čtvrthodinu, když vydržíte, přičemž mezi vámi nestojí nic jiného než pár prstů tenoulinké sklo. V kleci můžete být ve dvou, to asi abyste mohli ze strachu někoho obejmout, když se nebezpečný predátor přiblíží až moc blízko.

Cena: 160$/osoba, 240$/2 osoby (3800/5700,- Kč)

353476,xcitefun-death-cage-5

Kdo je větší zvíře?

Sjezd vodopádů na kajaku (Amerika)

Řeka s divokými peřejemi, to je dobrá výzva pro každého sjezdaře vln na kajaku. Pro mladé, nezodpovědné sportovce a nadšence je ovšem daleko větší a strastiplnější výzvou novinka ve vodní disciplíně, kterou je sjíždění vodopádů ve washingtonském Palouse. Spád je zde dokonce ještě hlubší než ve známějších Niagarách. Více jak 57 metrový zážitek volného pádu v kajaku trval sjezdaři Tylarovi Bradtovi pod čtyři vteřiny a podle něj je největší motivací víra v to, že je to prostě možné.

Cena: vybavení

cc86c75ecf3f22ba554649af03b05887

Stačí si koupit kajak a můžete letět

Skydiving podél Everestu (Nepál)

Horolezcům obvykle trvá měsíce ne-li déle, než se připraví na zdolání nejvyšší hory na Zemi. Po takové době těžkého tréninku přijde i na samotný, dlouhotrvající výstup, proč si ale věci o dost neulehčit? Proč trávit měsíce přípravami, a poté se lopotit celou cestu až nahoru, když můžete Mount Everest zdolat opačnou cestou a dostanete se ještě výš? Jeden z podle všeho nejelitnějších světových zážitků začíná v 9 000 metrech nadmořské výšky, kde vyskočíte z letadla, a potom už jenom letíte, než přijde čas na padák.

Cena: 25 000$/osoba, 35 000$/tandem (593 500/830 900- Kč)

2012-everest-skydive-23

Dražší záležitost, ale stojí za to

„Volcano Boarding“ (Nikaragua)

Sjezdování horských svahů a sjezdovek na snowboardu je vedle lyžování stále ještě poměrně mladým sportem, vedle této adrenalinové disciplíny se ale stává starou školou. V Nikarague láká extrémní sportovce poměrně nový, aktivní vulkán Cerro Negro, po jehož svazích to můžou sjezdaři rozjet až na nebezpečných 80 km/h. Po pracném výstupu na 728 m vysokou sopku a jejím horkém sjezdu čeká samozřejmě na nadšence v blízkém akce pořádajícím podniku Bigfoot Hostel na zchlazení ledové Mojito a úleva z toho, že to vyšlo.

Cena: 30$ + 5$ za vstup do parku/osoba (830,- Kč)

content_55__econet_ru

Horké a levné

„Snowmobiling“ (Kanada)

Rozsáhlá rezervace v kanadském Newfoundlandu nabízí téměř 3 000 km2 divočiny, které se člověk zatím ještě neodvážil dotknout. Neprobádaný zasněžený terén se tak stal ideálním místem pro řidiče sněžných skútrů, kteří touží svoje stroje provětrat trochu více extrémním způsobem, než je na běžných svazích a cestách zdrávo. Nikdy neví, kde se může pod sněhem skrývat kdejaká prohlubeň a i bez toho jsou cesty rezervací samy o sobě dost nebezpečné. Sezóna běží od prosince do dubna, tak si počkejte na další.

Cena: 227$/4 hodiny, 318$/6 hodin (5 390/7 550,- Kč)

121_16379_Snowmobile_Jackson_Hole_Wyoming_md

V rychlosti se zchladíte

Volné potápění do nejhlubší modré díry světa (Bahamy)

Dean’s Blue Hole rozhodně není největší svým průměrem a nedosahuje ani po paty 300 metrů široké Great Blue Hole, ale určitě je na světě nejhlubší. Se svými 202 metry poskytuje potápěčům ve stylu volného potápění, tedy bez dýchacích přístrojů, ideální příležitost pro otestování jejich schopností. Celých 100 metrů rekordního Williama Trubridge už nejspíš nikdo nepřekoná, rozhodně ale může být velikou motivací pro skvělé výkony. Tam dole ale rozhodně žádný kyslík nečeká, jenom chladno a tma.

Cena: 475$/4denní kurz pro začátečníky (11 275,- Kč)

Free-diving-at-Deans-blue-Hole-Bahamas

Do hlubin se jich potápí víc a víc

Lety ve Wingsuitu (Švýcarsko)

Jedná se parně o jeden z nejnáročnějších a nejriskantnějších adrenalinových sportů na světě. Jenom samotná příprava a oblékaní wingsuitu vyžene vaše nervy na nejvyšší obrátky, a to si stále nemusíte být jistí tím, že si zážitkem projdete bez úhony. V roce 2011 let ve wingsuitu jednoho nadšence stál dokonce i život, když se snažil proletět vodopádem. Taková Americká asociace pro parašutismus například ošetřuje tuto disciplínu podmínkou absolvování 200 seskoků volným pádem. Až pak se můžete vydat na samý okraj hazardování se životem.

Cena: vybavení

348eee07eae06f650b02d2b05ce27110

Snad největší odvaz

A co byste si vyzkoušeli vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Adrenalinové ubytování. Noc mezi žraloky. Proč ne?

Hitem letošního léta je adrenalin a zábava!