Adrenaliňáci až za hrob, šílenci nebo hrdinové? Kdo zemřel a kdo ještě žije a pokouší osud

Všichni jsme aspoň občas chtěli udělat nějakou tu frajeřinu. Někam vylézt, skočit z výšky, prostě předvést, že máme koule. Jsou lidé, co to předvádějí každý den. Některé to živí, někteří jsou slavní a někteří jsou už mrtví. Takže otázka zní, stojí to za to?

Říká se jim extrémní sportovci. Tahle kategorie je ovšem hodně široká, takže si to můžem zkusit trochu rozdělit. První tu máme lezce. Takže sem si hodíme například dvojici Rusů Machorov Raskolov, kteří vylezli bez jištění a nelegálně na Shanghai Tower nebo sochu Ježíše v Riu de Janeiru. Extrémně nebezpečnou záležitost si samozřejmě natočili na video a foukli na youtube.

To ostatně dělají všichni. Třeba freeruneři Jason a Shaun, kteří v Bangkoku vylezli na mrakodrap Satorn Unique. Nebo opravdová celebrita mezi lezci Brit James Kingston. Dvaadvacetiletý borec vylezl na stavební jeřáb nad Dubají, na komín v Marktoberdorfu. Proslul tím, že se ze stavebního jeřábu vymočil na budovu školy. Kromě obdivných a podpůrných mailů mu chodí i varování, že se s takovou zabije, protože některé jeho kousky opravdu zavání krchovem. A hřbitovy jsou opravdu plné podobných bláznů. Sedmnáctiletý Andrej z Ruska se nechal zjevně inspirovat těmito videi a zahynul, když se bez jištění snažil vylézt na sedmipatrovou budovu. Měla z toho původně být cool fotka na instragramu a je z toho cool náhrobek na místním hřbitově.

Baumgartner a spol

Navážeme plynule druhou kategorií, kterou jsou padači. Tihle padají, protože chtějí. V čele se slavným Felixem Baumgartnerem, který skákal na padáku až kdesi z hranic atmosféry. Jeho redbullovské skokanské orgie jste už určitě viděli. Ale padá se i z nižších míst a stejně je to o hubu. Meteorolog Daniel Banks skočil v Kalifornii ze 45 metrů do vodopádu. Třiadvacetiletý Rus Alexandr Chernikov skončil v policejní cele po té, co se zapálil na střeše pětipatrové budovy a skočil dolů do sněhu. Překvapivě se mu nic moc nestalo, ale policie pro podobné žertíky nemá příliš pochopení.

Francouzi Fred Fugen a Vince Reffet skočili z nejvyšší budovy světa, dubajského hotelu Burdž Chalifa. Dole se jim naštěstí otevřel padák, takže trhli světový rekord. Ale nejsou to jen samé happyendy. Johnny Strange byl adrenaliňák, který už v sedmnácti letech zdolal Seven Summits, tedy nejvyšší vrcholy sedmi kontinentů. Jenže ve třiadvaceti letech se zabil při skoku ve wingsuitu ve Švýcarských Alpách. Jeho smrt byla velkou tragédií pro celý svět. Při seskoku zemřel i legendární Erich Roner. Padák se mu zamotal do stromu, a on se při nárazu do kmenu zabil. Stalo se to na speciální show při otevírání golfového resortu v Kalifornii. Otevření se kvůli tomu moc nepovedlo a golf se už taky nehrál. Roner proslul svými šílenými kousky, kdy se třeba nechal vynést do vzduchu na posteli, kterou nadnášely nafukovací balonky. Pak Roner vyndal brokovnici, balonky rozstřelil a zase padal dolů. Podobnými kousky bavil veřejnost až do onoho rutinního osudového skoku nad kalifornským golfovým hřištěm.

Smrt létajícího Francouze

Z poslední doby obletěla svět zpráva o smrti Létajícího Francouze Tancréde Meleta. Provazochodec, wingsuiter a akrobat se specializoval na čísla v extrémních výškách. Ovšem přechod po provaze upevněném ve vzduchu mezi dva horkovzdušné balony se mu stal osudným. Chvíli před tím, než dosáhl na druhý balón, ztratil rovnováhu a zřítil se ze třicetimetrové výšky dolů. Byl na místě mrtev.

Někteří prostě bez toho nemohou žít

Výčet podobných kousků, ať už úspěšných či neúspěšných, by mohl být ještě hodně dlouhý. Chuť pokoušet osud, sáhnout si na samou mez vlastních sil a zažít neuvěřitelný adrenalin, to vše má člověk někde hluboko v sobě zakořeněné. Jsou lidé, u kterých je tato vášeň tak silná, že jí zasvětí celý svůj život. A jsou ochotní za ni zaplatit tu nejvyšší cenu. Před takovými chlapy je potřeba smeknout, protože si to bezesporu zaslouží. Je zbytečné se ptát,

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pravý adrenalin? Jedině Eiffelovka!

Šílená a adrenalinová selfie