The Witcher: deset věcí, které jste nevěděli o Zaklínači. Proč má Geralt bílé vlasy a jak získal své schopnosti?

Netflix vypustil dlouho očekávaný seriál The Witcher/Zaklínač a Geralt z Rivie zažívá po videohrách další vlnu popularity. Čím se liší postava Henryho Cavilla od svého vyobrazení z knižní předlohy? Jak Geralt získal své schopnosti, proč má bílé vlasy a čím je výjimečný?

The Witcher neboli Zaklínač. Deset věcí, které jste nevěděli o Geraltovi

V knihách i hrách se Geralt liší

Pokud jste četli fantasy ságu Zaklínač, určitě víte, že je Geralt velice pružný, fyzicky připomínající spíše postavu závodního plavce, než kulturisty. Perem autora zkrátka nebyl stvořen jako hromotluk, ale efektivní zabiják monster, šlachovitý a obratný. Ještě ve dvou prvních videohrách bylo jeho tělo spíše štíhlé se širokými rameny, a k tomu nebyl o moc vyšší než Triss (175 a 180 cm). S vydáním zatím posledního dílu, Zaklínač 3: Divoký hon, se trochu nafoukl. Přiblížil se tak castingovému obsazení seriálu, protože Henry Cavill má kolem 86 kg a je 182 cm vysoký. Oproti knižní předloze Geralta má ale Cavill příliš konvenční a „hezkou“ tvář.

Vousy! Ano nebo ne?

Když se poprvé objevila fotka Henryho Cavilla v kostýmu Geralta, některým fanouškům se nelíbilo, že má hladce oholenou tvář. Ve hrách se totiž hlavní hrdina objevil s vousy, které postupně dokonce houstly. Ve třetím díle má porost největší a lidé si na tuhle podobu zvykli. Ale Andrzej Sapkowski svého hrdinu stvořil jinak – Geralt se v knihách pohybuje oholený a jednou dokonce poznamená, že vousy nemá rád a svědí ho. To když se pár dní nemá možnost oholit. Takže v tomhle Cavillova postava vlastně respektuje předlohu.

Je nesmrtelný!

Zaklínač je ze své podstaty nesmrtelný. Žádný z nich nikdy nezemřel přirozenou příčinou, což v podstatě znamená, že by teoreticky mohli žít navěky, kdyby se drželi dostatečně v bezpečí a nebyli zabiti nějakým z monster, se kterými se setkávají tváří v tvář. Což je vlastně jediná známá příčina jejich smrti.

The Witcher neboli Zaklínač. Deset věcí, které jste nevěděli o Geraltovi

zdroj: steam

Má mutantní geny

Geralt se možná narodil jako lidský chlapec, ale po absolvování Zaklínačských zkoušek  získal mutageny. Tyto „mutantní geny“ zajišťují, že se bude jeho tělo udržovat v kondici po celá desetiletí, vždy na vrcholu pružnosti svalové hmoty a veškeré tkáně. Stejně jako tělo nejsilnějších predátorů i Geraltovo pořád setrvává ve stavu pro nejvyšší přežití. Jeho buňky jsou stále v hypertrofii a jediným důkazem fyzické újmy jsou vrásky a jizvy.

Silnější než jiní Zaklínači

Zaklínači jsou skvělými bojovníky, kteří vydrží hodně a snesou těžká zranění. I přes svou neuvěřitelnou schopnost regenerace, výjimečné reflexy a nadlidskou sílu ale žádný není tak nadaný, jako Geralt z Rivie. Jako malý podstoupil Zkoušku trav (Trial of Grasses), mimořádně bolestivou řadu pokusů, které otestují tělo v reakci na různé látky a jedy. Tento rituál rozbil jeho fyziologické složení na molekulární úrovni a znovu jej poskládal. Během procesu jedinec získává mutageny a Geralt vůči nim vykazoval mimořádnou toleranci ve srovnání s vrstevníky. Proto se stal silnějším než ostatní.

Nemůže být nemocný

Jednou z výhod Zaklínačských mutagenů je, že se Geralt nemůže nakazit žádnou nemocí. Proti jakémukoli druhu infekce nebo dokonce moru je imunní. Jeho léčivé schopnosti jsou neuvěřitelně rychlé, a tak přežije i otrávené kousnutí od jedovatých příšer. Samozřejmě může být očarován nějakým druhem magického útoku, ale na to je po ruce nějaký ten kouzelný lektvar, který umí dát věci do pořádku.

Nemá žádný pigment

Jedním z hlavních poznávacích aspektů Geralta je fakt, že je úplně bledý, včetně jeho bílých vlasů. On je ale více než světlý: nemá žádný pigment. Právě Zkouška trav, při které získává tělo Zaklínače mutageny, způsobí jeho ztrátu. Takže zatímco získal super sílu, rychlost a regenerační schopnosti, přišel o pigment v kůži. Díky tomu dostal také přezdívku Bílý vlk. Vedlejším projevem zkoušky je ale také neplodnost. Všichni Zaklínači navíc nosí na krku symbol svého řádu, přičemž Geralt má medailon vlka, který představuje oddanost Škole vlka (School of the Wolf).

The Witcher neboli Zaklínač. Deset věcí, které jste nevěděli o Geraltovi

zdroj: youtube/netflix

Všechny jeho jizvy mají význam

V první sérii od Netflixu je scéna, kdy se jde Geralt vykoupat do kádě a jeho tělo je pokryté jizvami. Každou z nich hrdina popisuje jako „suvenýr“ do své „sbírky“, získaný během boje s nějakým monstrem nebo způsobený mučením ze strany lidí. Kousnutí na krku pochází od nebezpečné strigy, stopy po zranění na hrudi jsou od zásahu vidlemi během rasových nepokojů z řad trpaslíků a jizvy na břiše a stehnech způsobily humanoidní obludy, zvané Nekkers. Geraltovo tělo je tak mementem jeho nebezpečného povolání.

Geralt a Ciri jsou spojeni

Když Geralt zachrání život rytíře Dunnyho z Cintry, je odměněn příslibem, že za šest let dostane dítě jeho ženy, princezny Pavetty. Když se Geralt po šesti letech vrací do Cintry, dítě odmítá a je přesvědčený, že Pavetta porodila syna. Ciri je přitom předurčené stát se Zaklínačem, ale její rodiče mezitím zahynuli a její babička, Calanthé, se jí nechce vzdát, protože je jedinou následnicí trůnu. I tak se ale osudy obou hrdinů protnou ještě několikrát, protože jsou semknuté sudbou. Později ji Geralt skutečně přijme jako svou adoptivní dceru. Poté je dokonce vycvičená jako Zaklínač.

Umí sesílat jednoduchá kouzla

Geralt dokáže uvolnit rázovou vlnu energie, vytvořit ochranné pole nebo vyslat ohnivou kouli. Není to ale tak, že by uměl Zaklínač přímo čarovat: vytváří rukou „Znamení“, jejichž gesta mu umožňují provádět základní druhy útoků nebo obrany, které se lidem zdají jako magie. Ve skutečnosti je to ale soustředění, které mu umožní vytvářet Znamení díky absolvování Zkoušky trav. Tohle je důvod, proč je Geralt často považován za „nelidského“.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hry, které vydělaly miliardy. Už dávno neplatí, že v zábavním průmyslu vedou filmy

Netflix je nyní dostupný i v češtině. Pro stávající uživatele je ale tato novinka zbytečná. V čem je háček