Netflix je nyní dostupný i v češtině. Pro stávající uživatele je ale tato novinka zbytečná. V čem je háček

Streamovací služba Netflix je u nás dostupná od roku 2016. Aktuálně bylo spuštěno plně lokalizované prostředí, které umožní mít všechno v češtině. Pro někoho je to důvod k radosti, jiní budou považovat přepnutí na český jazyk za nesmysl. Jaký háček se v české lokalizaci skrývá?

Netflix je nyní dostupný i v češtině. Pro stávající uživatele je to zbytečné

Král na poli streamování?

Netflix je streamovací služba, která dobyla svět. Tržní hodnota tohoto podniku už převyšuje zábavní monopol Disney, jehož obrat je přitom mnohem vyšší. Budoucnost sledování filmů a seriálů mění streamovací platformy, a Netflix zatím kráčí v jejich čele. Konkurenci tvoří kanály Amazon Prime Video, Disney+, Apple TV+, HBO GO, Google Play nebo Hulu, kterou také koupil Disney. Streamování ale poskytují také české Voyo nebo Alza Media, případně weby jako nejznámější YouTube.

Všechno v češtině

Aktuálně spustil Netflix plně českou lokalizaci, která znamená kompletní prostředí v češtině. Pokud o něj stojíte, je třeba nejdříve nastavit jazyk na webu Netflixu. Do češtiny je přeloženo skutečně všechno včetně podmínek pro uživatele. Tato „radostná zpráva“ s sebou však nese jedno úskalí.

Obsah ubyde

Po přepnutí jazyka vám Netflix nabídne pouze filmy, které obsahují české titulky nebo mají přímo český dabing. To bude v praxi znamenat, že budete mít aktuálně dostupnou pouze zhruba jednu čtvrtinu obsahu. S touto zprávou už česká lokalizace platformy nepůsobí tak slavně, protože mezi stávajícími uživateli je spousta těch, kterým angličtina jednoduše nevadí. Takoví Britové nebo Němci na tom jsou v tomhle ohledu úplně jinak. Netflix si je toho na našem trhu vědom, a i proto firma dlouho váhala, než u nás službu v lednu 2016 spustila. Předplatitel Netflixu zkrátka není divák, který by chtěl sledovat Vratné láhve nebo Tmavomodrý svět.

Ani doteď nám Netflix nenabízel všechno

Příznivci Netflixu si službu platí hlavně kvůli seriálům nebo filmům z jejich vlastní tvorby, jako je Daredevil, Jessica Jones, Bloodline nebo Narcos. Český Netflix obsahuje oblíbené kultovní série jako Brakind Bad nebo Dexter, ale ty novější počiny v něm nenajdete. Problém je z lokalizací, kterou musí společnost řešit v každé zemi zvlášť. Díky tomu například nebylo možné, aby Netflix poskytl českým uživatelům opěvovaný seriál House of Cards, na který v ČR neměl práva.  Vysílala ho Česká televize. I proto se u nás stále daří službám jako Voyo nebo UPC.

Netflix je nyní dostupný i v češtině. Pro stávající uživatele je to zbytečné

zdroj: 123RF.com

Spuštění kanálu Disney+ změní poměry sil

Zázrak Netflix se stal ve Spojených státech fenoménem, ale protože u nás poskytuje jen částečný obsah, běžný divák nad ním slintat nebude. To samé platí o nabídce filmů – ty novější zde nehledejte. Databáze je i tak bohatá a měsíční cena za Netflix u nás začíná na 199 Kč za SD kvalitu (jedno zařízení) a 259 Kč za HD (až na dvou zařízeních) měsíčně. Přidávání obsahu v jednotlivých regionech je samozřejmě neustále v běhu, a navíc bude přibývat i možnost přehrát obsah ve 4K. To vás vyjde na 319 Kč měsíčně. Paušál pak nabízí možnost streamovat až na čtyřech zařízeních. Platit přímo v českých korunách umožňuje Netflix od září 2018.

12. listopadu spustí Disney ve Spojených státech svojí streamovací platformu Disney+. Značky jako Marvel nebo Star Wars jsou esem v rukávu Myšáka Mickeyho, která s trhem určitě zahýbají. U nás si budeme muset počkat až na rok 2021.

Netflix umožňuje aktuálně přejít na češtinu i ve své mobilní aplikaci, a to pro iOS, Android i Windows 10.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Netflix přebírá otěže na poli zábavy. Jeho tržní hodnota přerostla gigant Disney! Nahradí streamování kabelovou televizi?

Filmy podle skutečnosti, které nám lžou. Které známé snímky si hrají na reálné, ale vypráví svojí verzi