Filmy podle skutečnosti, které nám lžou. Které známé snímky si hrají na reálné, ale vypráví svojí verzi

Když už do kina zavítáte na film, který se na plakátech hlásí k tomu, že je natočený podle skutečné události, většinou očekáváte, že v něm bude víc pravdy, než tvůrčí inspirace. Ale v Hollywoodu si řekli „uděláme to po svém“, a tak se děj i hodnověrnost některých snímků ubírá po dočista jiných kolejích. Které filmy podle skutečných událostí mají s minulostí jen velmi málo společného?

Filmy podle skutečnosti, které lžou. Které známé snímky vypráví svojí verzi

Mezi nejznámější filmy podle skutečnosti patří třeba Chyť mě, když to dokážeš (2002). Snaha vykreslit Leonarda DiCapria, který tu ztvárňuje mladičkého podvodníka Franka Abagnala, co nejvíce lidsky, tu jde proti realitě. Protože přičinlivý podvodník nebyl obětí společnosti ani svého padoušského otce. Už od dětství se chtěl živit jako podvodník a desperát, a mimochodem, svého fotříka sám několikrát okradl. Pak je tu ten „otcovský“ vztah mezi ním a hlavním vyšetřovatelem, kterého ztvárnil Tom Hanks, který snad neumí hrát špatně ani mizerné role. Nikdo takový ale ve skutečnosti nebyl, po Abangelovi šlo průběžně několik lidí z FBI. Že by jim na Vánoce zavolal? „K čertu, proč bych něco takového dělal? Já nechtěl, aby mě dostali,“ dodává osobní vzpomínku žijící ex-podvodník. A tajná operace na jeho dopadení? Nic takového. Prostě ho při nákupu v krámě někdo poznal podle vylepeného zatykače. Podvodníka nepřelstila důmyslná finta FBI, ale to, že si šel koupit mléko.

CIA? Tohle vyhrála Kanada

Argo je hustý film o husté akci. Protože jde o šest zatím ještě volných Američanů v Iránu, v době okupace americké ambasády iránskými revolučními milicemi. Bylo to v roce 1979, koukněte na Wikinu. Film vykresluje skutečný záchranný plán, při kterém přestrojený agent CIA Tony Mendez neboli Ben Affleck dělá, že v Teheránu hledá lokace pro hollywoodský film, a tak propašuje Amíky ven. Ve filmu se to zdá ještě těžší, než opravdu bylo. Zlá CIA „zruší operaci“ a předplacené letenky, a končí to dobrodružnou honičkou na letišti. A nezbytným nadšeným skandováním: „USA! USA!“, když to nakonec dopadne dobře. Realita? Celou akci měli pod palcem Kanaďané, CIA tu jen velmi skromně asistovala. Žádné letenky zrušené na poslední chvíli nebyly. Všechno šlo (snad právě proto, že tomu šéfovala Kanada) naprosto hladce a bez problémů. Žádné honičky a přestřelky. Byla to dost originální a dost dobře odvedená práce, o které by se dal natočit dočista jiný film.

Drama se nekoná

Komorník (2013) vám vžene slzy do očí. A možná hned dvakrát, když víte, jak to vlastně Eugenem Allenem (který se tu bůhví proč jmenuje Cecil) vlastně bylo. Jo, pracoval v Bílém domě a pamatoval si tedy 8 bílých prezidentů. Paráda. Jenže snaha vykreslit ho jako nového Forresta Gumpa, který je svědkem proměny USA, jde dost do háje. Takže ty popisované tragédie? Ne, jeho rodiče nebyli zabiti. A nemakali na farmě u zlého plantážníka. Ne, jeho žena neměla problémy s pitím a nebyla obklopená milenci. Vlastně, jejich vztah byl až trapně harmonický. Jeho syn sice sloužil ve Vietnamu, ale nic se mu nestalo. A po návratu se nedal k Černým panterům, vlastně, nastoupil na místo ve státním úřadu. Takže se žádný politický konflikt doma nekonal. Ne, Eugene Allen neukradl dort, a místo v Bílém domě (po deseti letech, kdy pracoval v golfových klubech pro místní smetánku) dostal tak, že si podal přihlášku.  Takže jediné skutečné drama v Komorníkovi spočívá v tom, že si za 34 let v práci nevzal jediný den volna. Moralizování je dobré pro dušičku, ale Cecil a jeho filmem vykreslený život je prostě fikce.

Agenti se hrabou ve špíně

Máte dobré herce, solidní rozpočet a kvalitní historickou předlohu. Co uděláte? Brak, který neodpovídá skutečnosti ani v hrubých obrysech. Nu, a tím bychom mohli odbýt děj filmu Lovci mafie (Gangster Squad, 2013), ze kterého se díky režisérům stal nepovedený pokus o Batmana. Chápeme, že to chtělo zápletku a agenti pasoucí po gangsterech potřebovali pořádnou motivaci. Třeba pomstu za smrt šéfa jejich odposlechů, Conwella Keelera. Jenže toho nikdo neuškrtil. Vlastně, naživu byl ještě v roce 2011. A ta brutální finální přestřelka? Ehm, mafiána Cohena tenkrát dostali za neplacení daní. A celý ten hon na zlé hochy byl asi tak dobrodružný, no, jako když někoho chcete dopadnout za neplacení daní. Místo potemnělých uliček se tak celé drama odehrávalo v zakouřené účtárně, kde úřední cifršpioni procházeli jedno daňové přiznání za druhým a ve volných chvílích se hrabali v kontejnerech s jeho odpadky. Bingo!

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Návykové látky a Hollywood. Filmaři si upravují jejich účinky, jak se jim hodí a ve scénářích jsou nesmysly

Úžasná Zeměplocha se dočká hraného zpracování. BBC připravuje seriál na motivy slavné fantasy od Terryho Pratchetta