Úžasná Zeměplocha se dočká hraného zpracování. BBC připravuje seriál na motivy slavné fantasy od Terryho Pratchetta

Kultovní Zeměplocha z pera Terryho Pratchetta konečně našla svou cestu na obrazovky. Seriál podle slavné fantasy předlohy chystá stanice BBC. Na které hrdiny se minisérie zaměří?

Slavná Zeměplocha Terryho Pratchetta se dočká zpracování z dílny BBC

Mluvilo se o tom už od roku 2011, ale teď nejspíš nastala ta správná chvíle. Zeměplocha mohla vzniknout v podobě seriálu už dávno, ale teprve nyní, po masivním celosvětovém úspěchu Hry o trůny, k tomu šéfové televizních produkcí dostali odvahu. Velkorozpočtové seriály se aktuálně stávají zaměřením streamovacích služeb a tv stanic. Disney+ bude mít minisérie s hrdiny Marvelu, Netflix už točí Zaklínače a Amazon připravuje seriál ze Středozemě. Ano, Pán Prstenů se podívá před události známé z filmů. Zeměplocha se ale těmto námětům tak trochu vymyká, protože její příběhy jsou satyrické a často parodují prvky dalších fantasy románů.

Členové Městské hlídky se hlásí do služby

The Watch. Tak zní oficiální název příběhů ze světa Zeměplochy, které BBC připravuje. Dostane osm dílů a znalci knih Terryho Pratchetta už tuší, kde vezme svou inspiraci. Hlavními hrdiny budou postavy z Městské hlídky. Její členové jsou v podstatě četníky v městském státě, který se jmenuje Ankh-Morpork.

Hlídce velí Samuel Elánius, a kromě něj se na obrazovkách objeví jeho žena Sibyla Elániová, trpaslík Karotka Rudykopalsson, Pleskot Řiťka, desátník Noby Nóblhóch nebo Delfína Angua von Überwald, která je mimo jiné vlkodlakem. Samozřejmě nebude chybět ani legendární Smrť. Tradiční české překlady jmen, které známe z knih, budou nejspíš české titulky respektovat. Ankh-Morpork je potom tím největším, nejzkorumpovanějším a nejbláznivějším městem, kde se pořád něco děje, takže o dobrodružství nebude nouze.

Hrrr na ně!

Terry Pratchett má na svědomí 41 knih ze svého světa Zeměplocha (Discworld). Městské hlídce se věnují knihy Stráže! Stráže!, Muži ve zbrani, Nohy z jílu, Hrrr na ně!, Pátý elefant, Noční hlídka, Buch!Šňupec. Hrdinové Městské hlídky se objevují i v dalších knihách Zeměplochy, kde jsou ale v roli vedlejších postav. Pratchett vytvořil kromě knížek i desítky povídek a vytvořil vlastní provázaný svět, který si během let získal lásku fanoušků fantasy všude po světě. První kniha Barva kouzel vyšla už v roce 1983, u nás pak v roce 1993. Tehdy ožil cynický mág Mrakoplaš, který se objevil v mnoha dalších knihách.

Slavná Zeměplocha Terryho Pratchetta se dočká zpracování z dílny BBC

Barevné obálky knih zná kromě čtenářů snad každý, kdo v knihkupectví zabarousil do sekce fantasy.

Zeměplocha navždy

Autor se zpracování Městské hlídky nedočkal – Terry Pratchett zemřel v roce 2015 na následky Alzheimerovy choroby. Během svého života napsal přes sedmdesát románů a po celém světě prodal enormních 90 milionů knih. Během 90. let byl pak nejprodávanějším britským autorem vůbec. Tomu se říká úspěch. Již dříve však televizní stanice Sky One zpracovala jeho knihy Barva Kouzel, Otec Prasátek a Zaslaná pošta.

Inspirace v Čechách

Nakonec jedna zajímavost. Terry Pratchett sám uvedl, že mu inspirací při popisu Ankh-Morporku byla dvě města. Estonský Tallinn a naše hlavní město Praha. Matička měst je zkrátka se svým historickým centrem múzou nejednomu světovému umělci.

V roce 2020 dorazí do kin snímek Dobrá znamení, který režíruje kolega spisovatel Neil Gaiman. Film vychází ze stejnojmenné předlohy, kterou napsal spolu s Terry Pratchettem. Kdy dorazí seriál The Watch od BBC Studios se zatím neví, ale mohlo by to být už během příštího roku.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cokoli vás napadne. Při hraní velkolepého RPG GreedFall budete mít naprostou svobodu v rozhodování

Nezničitelný tvrďák Wolverine. Co všechno jste o nejslavnějším mutantovi nevěděli