Návykové látky a Hollywood. Filmaři si upravují jejich účinky, jak se jim hodí a ve scénářích jsou nesmysly

Ať si mravokárci tvrdí co chtějí, drogy a chlast jsou nedílnou součástí pop-kultury. Proto se tohle téma objevuje snad ve všech filmech, mimo produkci íránské náboženské televize. Zvláštní ale je, že zrovna Hollywood vykresluje návykové látky a jejich účinky naprosto nesprávně, a dopouští se řady nelogických chyb.

Hollywood vykresluje návykové látky a jejich účinky naprosto nesprávně

Ta scéna je absolutní klišé snad každé detektivky. Znáte to: poldové najdou pár podezřelých balíčků s bílým práškem, a aby je netrápily pochybnosti o objevu zažívací sody, hned ochutnají. Jen malinkou špetičku, cirka tak gram. Ve skutečnosti by tohle neprošlo, už kvůli rutinním testům na návykové látky, které muži zákona pravidelně podstupují. Vzorek jejich moči by byl hodně barevný a poldové by byli neustále na tripu.

Po absintu toho moc neuvidíte

Snímek Eurotrip není zrovna důmyslná podívaná ani pro adolescenty. A opravdové znalce lihovin může dráždit už jen tím, jak tu Scotty po požití absinthu uvidí zeleného víláka. Což je u průmyslově vyráběného absinthu, který do noci září jasnými barvičkami semaforu, dost neobvyklé. Onou účinnou halucinogenní složkou tohoto tradičního nápoje prokletých básníků byl totiž thujon, a ani ten se uvnitř nikdy nevyskytoval v účinném množství. Scotty má tak nejspíš „jen“ delirium, což není zrovna hezké a sexy.

Alkohol? Je to o vaší hlavě

Tím si vlastně nahráváme k výkopu do nestřežené branky všech těch vtipných filmových scének, kdy po požití alkoholu začínají mít herci halucinace. Víme, stalo se to i slonu Dumbovi v disneyovském animáku. Jen prosím: halucinace po požití alkoholu jsou příznaky deliria, a to se projeví až při opravdu extrémní konzumaci, kdy by nejspíš už filmové postavy nebyly schopny komunikace a pohybu.

Ve seriálu Jak jsem potkal vaši matku Robin s Lily sáhodlouze řeší, jaké na ně mají účinky různé typy alkoholu. Wow. Pravda je taková, že líh (etanol) je jen jeden. A i když se jeho účinky mohou lišit kus od kusu, podle tolerance člověka, pořád je to jen líh. Jestli je vám po víně do zpěvu a po vodce se chcete prát: je to jen ve vaší hlavě.

Policista s ucpaným nosem

V kdysi fenomenálním hororu Halloween si Lori a Annie dají brčko za jízdy v autě, a zastaví je policista. Žádné krimi-odhalení se ale nekoná, navzdory tomu, že si při kouření ani neotevřely okýnko k vyvětrání. Je dost zvláštní, že zkušený policista nepoznal, že tu něco nevoní. Jasně, je to jen drobnost ve scénáři. Jenže když přijde na návykové látky, Hollywood chybuje dost často. Po koksu nebudete prázdně hledět do stropu, z obyčejného jointa se před vámi nezačnou roztékat stěny. Je to zvláštní, protože zrovna v Hollywoodu mají k drogám docela blízko, ne?

Špatný nápad jak někoho vzkřísit

Kultovní scéna neméně kultovního Pulp Fiction: Travolta, Thurmanová… plus uječená ženská s piercingem a ten chlapík, co vypadá Kurt Cobain v odtučňovacím táboře. Asi už tušíte. Když to zkrátíme, vbodnout v podobné situaci adrenalin do srdečního svalu je vážně špatný nápad. Nechme stranou, že lepší by byl třeba naloxon. A ani tím by nebylo třeba špikovat hrudník. Je ve formě čichací soli. A i ten adrenalin by byl v podobné situaci lepší do žíly. Je to prostě zbytečné drama.

Tak tímhle se hochu nesjedeš…

Strach a hnus v Las Vegas je už taky klasika. Johnny Depp prohánějící s plácačkou netopýry se nesmazatelně zapsal do našeho podvědomí, a jako flashback se nám vrací při sledování trapně nekonečných Pirátů z Karibiku. Proto se zastavíme jen u adrenochromu (podávaného tu kapátkem), který „dělá z čistého mezkalinu slabý odvar zázvorového piva“. Adrenochrom prosím není halucinogen, nemá psychedelické účinky a je tedy rozhodně slabší, než čistý mezkalin.

Kdo tu jedl zelené palačinky?

A máte nějaký koláčky? Nic proti Samotářům, ty fenomenální scénu páně Macháčka pojali dobře a věrně. Hůř jsou na tom v Hollywoodu, kde se filmové postavy sjedou hned a okamžitě po požití. Dámy a pánové, intoxikace konzumací potřebuje čas. Dejte tomu aspoň půl hodiny. Hihňat se a vidět draky hned poté, co si kousnete?

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJMAT:

Nejnávykovější substance na světě. Na které drogy se zvyká nejrychleji a jsou opravdu to největší lidské zlo?

Denver jako první americké město částečně legalizuje kouzelné houbičky