Hvězdné války přestala provázet Síla. Nápad na další trilogii Star Wars? Zlaté časy Republiky a Řádu Jedi

Disney zrušil své plány na filmy Star Wars a netuší, co s další trilogií. Hvězdné války se dočkaly několika zklamání a výhled dopředu se změnil i odchodem scénáristů Hry o Trůny, kteří měli dát dohromady pokračování. Jeden nápad by tu ale byl: vydat se ještě hlouběji do minulosti před filmy George Lucase.

Nápad na další trilogii Star Wars? Zlaté časy Republiky a Řádu Jedi

Hvězdné války: Vzestup Skywalkera zakončuje Disneyho trilogii Star Wars. Žádné epické finále se ale nekoná, tvůrci filmu poplivali všechno, co se budovalo v těch předchozích, a náročnější divák, který má rád, když všechny souvislosti sedí, nestačí kroutit hlavou. Vzestup Skywalkera je poslepovaný bez pořádné tvůrčí vize a nedá se to nijak skrýt. Svojí chybu ví i hlavouni u Myšáka Mickeyho. Tržby The Rise of Skywalker jsou mnohem nižší, než se předpokládalo: závěr trilogie měl nejslabší otevírací víkend ze všech tří filmů a dal by se označit jako „Sestup Skywalkera“. Přestože miliardu dolarů nakonec dotlačí, od finále rodové linie Skywalkerů se očekávalo mnohem víc. Co se zavedenou značkou dál? U Disneyho prý nevědí.

Star Wars bez budoucnosti?

Ze zákulisí giganta zábavního průmyslu prosakují informace, že nikdo nemá jasnou představu, jakým směrem by se měly další filmy ubírat. Dosavadní plány umlčela dvě zklamání. První fackou byl Solo: A Star Wars Story z roku 2018, který byl mizerný, nikdo na něj nechodil a stěží se zaplatil. Druhá hořká pilulka je zatím poslední film. Ukázalo se, že posílat do kin každý rok nové Star Wars prostě nepůjde. Sólové „zrody“ hrdinů byly zrušeny a plány na další trilogii nejsou. Navíc projekt opustili David Benioff a D. B. Weiss, kteří psali Hru o trůny. Přesto se objevila myšlenka, kam by jsme se mohli v předaleké galaxii podívat. Zlaté časy Republiky a Rytířů Jedi.

Nápad na další trilogii Star Wars? Zlaté časy Republiky a Řádu Jedi

zdroj: BioWare

Kdysi dávno, v jedné předaleké galaxii… a ještě dál

Toto období se podle všeho nazývá The High Republic, tedy staré časy, které známe jen z vyprávění z obou Lucasových trilogií. Tak jako jsme si kdysi u „staré“ trilogie přáli vidět chrám plný Rytířů Jedi, teď bychom se mohli podívat do dob, kdy tenhle řád zažíval největší rozkvět. Jedná se přibližně o posun 400 let zpátky před události rodiny Skywalkerů, kdy byla Republika na vrcholu a Temná strana se krčila v koutech. V té době ještě samotný mistr Yoda neseděl v čele rady, ale byl mladý Jedi. Zní to lákavě? Samozřejmě! Zdá se to jako nejrozumnější cesta, kudy by se mohly Star Wars vydat. Je to sice opět pohled do minulosti, dokonce ještě vzdálenější, ale diváci zřejmě spíše ocení vidět to, co znají a mají rádi, než neznámé hrdiny, První řád nebo zrod kdejaké vedlejší postavy typu Lando apod.

Rytíři Staré Republiky a Řád Sithských pánů

Informace má ještě jednu zajímavost, kterou je jméno Darth Bane. Tento Sith přežil likvidaci Bratrstva temnoty a zavedl v praxi Pravidlo dvou, které místo přímé konfrontace s Republikou znamená zákeřnou taktiku, skrývání a zradu. Buňky Sithů pracují pouze v páru – mistr a učedník. Darth Bane navíc založil Řád Sithských pánů, který se o téměř tisíc let později postará o pád Republiky, jak to známe z filmů. Jeho nástupcem není nikdo jiný než Darth Sidious neboli Císař Palpatine. Pokud se Disney opravdu chytí této myšlenky, zbývá už jen najmout správné scénáristy a režiséra, protože i sebelepší námět se dá pěkně pohnojit. Každý, kdo miluje Star Wars nebo hrál legendární Knights of The Old Republic by tak dostal splněný sen. Podívat se do časů největší slávy Republiky a Řádu Jedi je lepší cesta, než jakou představila „nová“ Disneyho trilogie.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

The Witcher: deset věcí, které jste nevěděli o Zaklínači. Proč má Geralt bílé vlasy a jak získal své schopnosti?

Quentin Tarantino i Leonardo DiCaprio hájí poctivé filmařské řemeslo. Co je pravdy na tom, že klasická filmařina končí