Táhnutí přívěsného vozíku má svá pravidla. Kolik musí vážit?

Je mnoho situací, v nichž potřebujeme za osobní automobil zapřáhnout přívěsný vozík. Potřebujeme nutně odvést skříň k babičce nebo do nového příbytku nebo se jen stěhujeme. Tento praktický společník za autem však musí splňovat jisté náležitosti. Zákon totiž stanovuje konkrétní podmínky, jak legálně zapřáhnou přívěsný vozík za osobní automobil.  

táhnutí přívěsného vozíku

Technické předpisy mluví jasně 

Abyste se vyhnuli nemilým konverzacím s policisty, kteří by vám po zjištění, že přívěsný vozík nesplňuje to, co splňovat má na místě sepsali tučnou pokutu, vyplatí se znát technické předpisy. V tomto ohledu je předpisů celá spousta. Pokud patříte k běžným motoristům, pak vás zajímá technický průkaz, který do jisté míry pravidla pro táhnutí přívěsného vozíku stanovuje.

V něm je uvedeno, jak velkou hmotností se může přívěsný vozík pyšnit, aby ho vůz uvezl. Většinou se informace liší pro brzděný a nebrzděný přívěs (až dvojnásobnou hmotnost může mít brzděná alternativa). 

Obecně ale platí, že čím větší a výkonnější vozidlo vlastníte, tím těžší přívěsný vozík budete moct za vozidlem táhnout. 

Poté bude vaším úkolem najít takový vozík, který bude doporučované hmotnosti odpovídat. Nemusíte se obávat toho, že to bude běh na příliš dlouhou trať. Výrobci se dnes zaměřují na výrobu takových modelů, které většinou splňují dané předpisy.  

Jaká vozidla můžete řídit? 

Ještě, než se pustíte do výběru konkrétního přívěsného vozíku, přesvědčte se o to, zdali můžete automobil s ním v závěsu řídit. K tomuto činu vám stačí řidičský průkaz skupiny B, který vás opravňuje k připojení vozíku za váš vůz. Opět však pamatujte na podmínky, které se s vozidly spadajícími pod typ B pojí. Zejména pak na ty týkající se hmotnosti automobilu.  

Vozidla mohou mít technická omezení 

Je třeba si také uvědomit, že vozidla mohou mít různá technická omezení. Vyplatí se je znát stejně jako výjimky stanovené v souvislosti s hmotnostmi vozíku a auta, které ho bude táhnout. Existují totiž situace, kdy je možné hmotnostní limit překročit.  

Dnešní legislativa spojená s táhnutím přívěsného vozíku je jinými slovy plná kliček a mezer. Přesto je důležité hmotnost vozidla, jeho sílu a hmotnost vozíku sledovat. Tím se předejde neštěstím na silnicích a podpoří se tím bezpečná jízda jako taková.  

Když je těžší vozík to, co potřebujete 

Táhnutí přívěsného vozíku je tedy limitováno jistými pravidly souvisejícími s hmotností. Nabízí se otázka, co dělat, pokud vám parametry nestačí. Pokud byste potřebovali za svůj vůz zapřáhnout vozík těžší než 750 kilogramů, vaše kroky nejdříve musí směřovat do autoškoly. Je totiž zapotřebí rozšířit si řidičský průkaz. Klasické “béčko” vám nebude stačit. Ale B96 už ano.  

Rozšíření svých zdatností a znalostí něco stojí, ale nic, co by vás zruinovalo. Mluvíme o částce rovnající se (bez poplatků úřadům) dvěma a půl tisícům korun. S nově nabytými znalostmi pak budete moct táhnout vozík, jehož hmotnost společně se zbytkem soupravy nepřesahuje 4250 kilogramů.  

Nestačí vám ani toto? 

Pokud vám ani tento limit nestačí, budete muset v autoškole strávit delší čas. Zatímco pro B96 vám stačí jedno odpoledne, pro přívěsný vozík vyšší hmotnosti v autoškole strávíte rovných osmnáct hodin. Výuka se v takovém případě skládá z praktické jízdy i dvou hodin výcviku praktické údržby. Neopomíná se ani výcvik zdravotnické přípravy, hodiny plné teorie o předpisech a zásadách a samozřejmě výuka první pomoci.  

Cena za toto rozšíření řidičského průkazu se už rovna čtyřem a půl tisícům korun. Po absolvování výuky se však budete moct pyšnit průkazem skupiny B+E. S tímto řidičským průkazem budete moct táhnout vozík o hmotnosti až 3500 kilogramů. 

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Stále více automobilů jezdí na CNG. O co se vlastně jedná?

Co byste měli vědět a jaké věci znát o autopojištění